آموزش- شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران(شارا):
میهمانی ها معمولاً به مناسبت های زیر ترتیب داده می شوند:
- عروسی
- سالگرد
- تولد
- شخصیت های داخلی یا خارجی
- ترفیع
- بازنشستگی
- تازه وارد
- فارغ التحصیل
- مراسم خداحافظی
- تعویض وزیر، مدیرکل و ... در ادارات دولتی و تعویض فرماندهان واحدهای عمده در ارتش.
و ....
· میزبان باید روز و ساعت میهمانی را طوری در نظر بگیرد که همه میهمانان بتوانند به راحتی در میهمانی شرکت کنند. ضمناً دعوت میهمان ها باید توسط شخص میزبان انجام شود.
· در میهمانی باید سر وقت حاضر شد و در وضعیتهای اضطراری می توان حداکثر تا 15 دقیقه تأخیر داشت.
· در صورتی که میهمان بخواهد یکی از اقوام و دوستان خود را همراه بیاورد باید قبلاً از میزبان اجازه بگیرد.
· در رأس ساعت تعیین شده برای میهمانی های رسمی، خانم و آقای میزبان نزدیک در سالن می ایستند تا به میهمانان خوش آمد گویند.
· زمانی که به خاطر شخص به خصوصی میهمانی برگزار شده، شخص مورد نظر همراه میزبانان کنار در ورودی ایستاده و به میهمانان خوش آمد می گوید.
· میهمانان باید قبل از ورود به سالن، وسایل اضافی مانند چتر، پالتو، مانتو، کلاه و ... را در رختکن یا محل در نظر گرفته شده بگذارند.
· در میهمانی ها نباید کسی تنها در گوشه ای بایستد یا بنشیند بلکه بهتر است با سایر میهمانان صحبت کند.
· در صورتی که شما با نامه، کارت یا یادداشت به میهمانی دعوت شدید و در زیر و سمت چپ کارت عبارت لطفاً جواب دهید (R.S.V.P.) نوشته شده باشد باید تا 24 ساعت از رفتن و یا نرفتن خود میزبان را مطلع نمایید.
لطفا ً جواب دهید- R.S.V.P.= Reepondez s`il vous plait= Please Reply
v چه کسانی به میهمانی دعوت می شوند:
- افرادی که یکدیگر را تحمل کنند.
- اشخاصی که قبلاً با یکدیگر درگیری نداشته باشند.
- هرگز از زن و شوهری که جدا شده اند نباید دعوت به عمل آید.
- افرادی که از لحاظ عقیده مخالف یکدیگر هستند دعوت نمی شوند.
· سالن میهمانی نباید نور زیاد داشته باشد که چشم را خیره کند، بهتر است از نورهای غیر مستقیم استفاده کرد، ضمناً می توان از شمعهایی استفاده نمود که کافی و جالب باشند.
· حرارت اتاق میهمانی به خاطر جمعیت افزوده می شود بهتر است حرارت اتاق را پس از مدتی کم کرد.
· در رختکن معمولاً یک آینه وجود دارد که میهمانان به خصوص خانم ها در آخرین فرصت بتوانند وضع لباس خود را مرتب نمایند.
· در میهمانی ها میزبان باید نکات زیر را رعایت نماید:
1- از غذاهای تهیه شده تعریف نکند.
2- اصرار در خوردن غذا یا نوشابه ننماید.
3- گیلاس های نوشابه را خیلی پر نکند.
4- اشاره ای به قیمت بعضی از اقلام غذا ننماید.
· قبل از غذا معمولاً انواع نوشیدنی، آب میوه و تنقلات نمکی به عنوان «اشتها آور» سرو می شوند.
· فرهنگ ایرانی و اسلامی از نظر پذیرایی از میهمانان با فرهنگ غربی کاملاً متفاوت است. ایرانی ها به علت میهمان نوازی پس از ورود میهمان بدون سؤال کردن با شربت، چای و انواع تنقلات و خوردنی های موجود از او پذیرایی می کنند ولی در فرهنگ غربی، میزبان از میهمان سؤال کرده و با نظر میهمان از او پذیرایی می شود.
· در میهمانی های رسمی معمولاً از خدمتکار مرد برای پذیرایی استفاده می شود.
· برای تزیین میز ناهارخوری از گلهایی با شاخه کوتاه و گلدان های کوچک استفاده می شود.
· اگر در بین میهمان ها، پزشک وجود داشت از او برای درمان بیماریهایتان کمک و نسخه نخواهید.
· در صورتی که میزبان وضع مالی مناسب نداشته باشد، میهمان ها نباید از لباسهای گرانقیمت و زینت آلات گرانبها استفاده کنند.
· سر میز غذا از خمیازه کشیدن، خاراندن یا شانه کردن سر باید خودداری کنید.
· اگر جای شما ناراحت است را با بدن و پا به عقب نکشید بلکه بلند شده و آن را جابجا کنید.
انواع میهمانی ها
· میهمانی ها با توجه به شخصیتهای دعوت شده و مناسبت ها به شرح زیر می باشند:
1. رسمی
2. نیمه رسمی
3. غیر رسمی
4. به صورت بوفه (سلف سرویس)
5. کوکتیل
6. باربکیو
7. رستوران
8. میهمانی در کافه قنادی
· اصولی که باید در میهمانی ها رعایت شود یکسان است ولی چیدن سرویس ها با یکدیگر متفاوتند.
v سرویس ها در میهمانی رسمی:
· دستمال در داخل بشقاب
· چنگال ها در سمت چپ بشقاب
· کاردها و قاشق در سمت راست بشقاب
· نام میهمان بر روی کارت نوشته می شود و در بالای بشقاب قرار میگیرد.
· گیلاس ها برای آب و سایر نوشیدنی ها در جلو و سمت راست قرار می گیرد
· به طور کلی تعداد چنگال ها، و کاردها در میهمانی های رسمی
v سمت چپ بشقاب از چپ به راست:
· چنگال ماهی
· چنگال گوشت
· چنگال سالاد
v سمت راست بشقاب از راست به چپ:
· قاشق سوپخوری
· چاقوی ماهی
· چاقوی گوشت
· چاقوی سالاد
· هنگامی که غذا به صورت کرس (Coarse) سرو می شود پس از هر غذا، قاشق، چنگال و کارد آن را می برند، اگر چه استقاده نشده باشد.
· در میهمانی های رسمی هیچ یک از اقلام روی میز به کس دیگری داده نمی شود (جابجا نمی شود) زیرا کلیه وسایل لازم پیش بینی و در دسترس همه گذاشته شده است.
v سرویس ها در میهمانی نیمه رسمی:
· دستمال در سمت چپ چنگال ها قرار دارد.
· تعداد چنگال ها، کاردها و قاشق کمتر از میهمانی رسمی است و معمولاً 2 دست کارد و چنگال گذاشته می شود که نشان دهنده 2 نوع غذا می باشد.
· تعداد گیلاس های کمتری برای آب و نوشیدنی در نظر گرفته می شود.
· در میهمانی های نیمه رسمی ممکن است لازم باشد که دیس غذا به نفر بعدی داده شود.
· تا وقتی که استفاده از چنگال امکان پذیر است باید از به کار بردن قاشق خودداری کرد.
· در میهمانی ها هنگام صحبت کردن در حین غذا، نباید چنگال یا غذا را در هوا تکان داد.
· قبل از چشیدن و خوردن غذا، مخصوصاً در میهمانی ها از نمک و فلفل زدن به آن خودداری شود، در موقع ریختن نمک یا فلفل روی غذا نباید نمکدان را خیلی بالا گرفت.
· قبل از فرو بردن لقمه، نباید قاشق یا چنگال را پر از غذا به حالت انتظار نگهداشت.
· غذا باید از جلوی بشقاب خورده شود نه از قسمت وسط یا عقب آن.
· خیلی تند یا آهسته غذا نخورید، سعی کنید با سایرین هم آهنگ باشید.
پایان میهمانی
· ترک میهمانی باید به موقع و ضمن تشکر از میزبان صورت گیرد و خداحافظی باید مختصر باشد و در چنین موقعیتی خانم در جلو حرکت می کند.
· میزبان ها معمولاً میهمانان را تا در خروجی سالن بدرقه می کنند.
· در پایان میهمانی در صورتی که برای شخص به خصوصی میهمانی برگزار شده باید منتظر بود تا شخص مورد نظر میهمانی را ترک کند و سپس سایر میهمانان خداحافظی کنند.
· اشخاصی که به میهمانی دعوت می شوند و به هر دلیلی نمی توانند متقابلاً میزبانها را دعوت کنند می توانند آنها را به رستوران، سینما، تأتر و یا کنسرت دعوت کرده و یا یک یادداشت تشکر، گل یا یک هدیه برای آنها ارسال نمایند.
· خداحافظی در هنگام شب باید مختصر بوده و قبل از خارج شدن از منزل انجام شود، خداحافظی و گفتگوهای غیر ضروری نباید بعد از خارج شدن از منزل ادامه پیدا کند زیرا مزاحمت برای همسایگان فراهم می نماید.
· در پایان میهمانی ضمن تشکر از آقا و خانم میزبان باید بعد از دو یا سه روز دیگر تلفنی و یا با فرستادن کارت تشکر، مجدداً از میزبان تشکر کرد.
منابع
- کتاب مجموعه قوانین و مقررات تأمین اجتماعی (ویژه کارفرمایان) دفتر قوانین و مقررات- معاونت حقوقی امور مجلس سازمان تأمین اجتماعی/محمد رضا جوان جعفری، علی احسان شفائی، عمران نعیمی- تهران: چاپ دوم- پائیز 1383
- کتاب ایرانی و کنسولی – راهنمای انجام امور کنسولی ایرانیان خارج از کشور/حسین عبدی – تهران: وزارت امور خارجه، مرکز چاپ و انتشارات، سال 1384
- کتاب مجموعه پرسش و پاسخ در زمینه روابط کار /تهیه کننده محمد جواد الهیان- (ویراست 2)- تهران: موسسه کار و تأمین اجتماعی، 1383-338 ص (موسسه کار و تأمین اجتماعی، 100)
- جزوه قوانین و مقررات اشتغال اتباع خارجی – تهیه کننده: معاونت اشتغال اداره کل اشتغال اتباع خارجی وزارت کار و امور اجتماعی- تهران: وزارت کار و امور اجتماعی
- جزوه راهنمای مراجعین اداره کل اشتغال اتباع خارجی- از انتشارات معاونت سیاستگذاری و برنامه ریزی کشور- تهران- اداره کل اشتغال اتباع خارجی
- مجله سفر شماره 211
- مجله صنعت حمل و نقل شماره 251
- مجله نشریه کارگزار روابط عمومی
- کتاب احکام فقهی در سفر آقای محمد حسین فلاح زاده- نشر معروف قم- چاپ چهارم 1383
- سایت های اینترنتی
- http://www.mardomanco/success/positive.aspx
http://www.fa.gor.ir
http://www.protoclplass.com
http://www.deargrace.com
- کتاب آئین سخنرانی/ ویل کارنگی
- کتاب هفتاد و پنج درس زندگی از سیره عملی حضرت فاطمه(س)/حمید رضا کفاش-نشر عابد-چاپ نهم- 1384
- آئین تشریفات/محمد رئیس- تهران وزارت امور خارجه- مرکز چاپ و انتشارات 1382
- مجموعه قوانین مصوب سال 1310
- آئین نامه و فرم های مخصوص اداره کل اتباع خارجی ناجا
- آئین نامه و فرم های مخصوص اداره کل اشتغال اتباع خارجی (وزارت کار)
- آئین نامه و فرم های مخصوص اداره گذرنامه
- آئین نامه و فرم های مخصوص وزارت امور خارجه
- اصول و آداب تشریفات/ احمد یحیایی ایله ای و برات اله صمدی راد- انتشارات کارگزار روابط عمومی سال 1381
- آداب معاشرت/ منصور احمدی-تهران- توتیا 1382
- مقدمه ای بر آداب و آئین تشریفات/ مرکز آموزش های دیپلماتیک وزارت امور خارجه 1376 |