هوش مصنوعی؛ دو لبه تیغ؟

امیرحسین ابطحی – ینده هوش مصنوعی به نحوه استفاده از بستگی دارد. اگر هوش مصنوعی به صورت مسئولانه و اخلاقی توسعه و استفاده شود، می‌تواند تاثیرات مثبتی بر زندگی انسان‌ها داشته باشد. اما اگر بر خلاف آن پیش یرود و به عنوان یک ابزار برای منفعت شخصی استفاده شود، می‌تواند خطرات جدی برای جامعه ایجاد نمایید.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || از آنجا که انسان جدا از جهان و عصر خویش نیست و تغییر و تحولات در جهان معاصر به صورت آنی اتفاق می‌افتد، بنابراین راهی جز تطبیق بشر با شرایط وجود ندارد؛ چراکه هیچ مانعی در برابر تغییرات در تمام ابعاد زندگی بشر وجود ندارد. تغییراتی که می‌تواند علاوه بر مزایا، معایب و ایرادهایی را نیز با خود در پی داشته باشد.


یکی از تغییر و تحولات مهمی که در سال‌های اخیر، جهان معاصر را تحت تاثیر قرارداده است و به طور واضح‌تر، زندگی بشر امروزی را با خود پیوند داده است، فناوری هوش مصنوعی است که روز‌به‌روز در حال توسعه است.


هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه‌سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است. به عبارت دیگر، در تعریفی ساده؛ هوش مصنوعی ماشینی است که به‌گونه‌ای برنامه‌نویسی شده است که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. باید به این نکته توجه داشت که هوش مصنوعی منفک از علم رباتیک و علم برنامه‌نویسی است که گاها با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند.


هر فناوری که در جهان امروز پا به عرصه ظهور می‌گذارد علاوه بر مزایا، معایب مختص خود را نیز به همراه دارد. فناوری هوش مصنوعی نیز از این قاعده مستثنی نیست.


از جمله مزایای هوش مصنوعی که می‌توان به آن اشاره کرد عبارت است از:


1- افزایش بهره‌وری و کارایی: هوش مصنوعی می‌تواند در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه اقتصاد، آموزش، بهداشت، قانون و قضا، تولید و… به افزایش بهره‌وری و کارایی کمک کند.


برای نمونه در حوزه قانون و قضا، روند کشف اسناد و مدارک غالبا برای انسان‌ها بسیار سخت است. بنابراین سیستم‌های هوش مصنوعی در این حوزه کارآمدتر از هر لحظه‌ای عمل می‌کنند. هوش مصنوعی می‌تواند پرسش‌وپاسخ‌ها را غربال کند و با بررسی و طبقه‌بندی و یک بانک اطلاعاتی، سوالات برنامه‌ریزی‌شده در زمینه هستی‌شناسی را پاسخ دهد. در حوزه اقتصاد، سیستم‌های هوش مصنوعی در برنامه‌های مالی شخصی مانند Mint یا Turbo Tax می‌توانند اطلاعات مالی شخصی هر فرد را جمع‌آوری کنند و به آنها مشاوره مالی بدهند.


2- کاهش خطاهای انسانی: هوش مصنوعی می‌تواند در کاهش خطاهای انسانی در انجام وظایف پیچیده مانند جراحی، پرواز هواپیما، انجام کارهای روزمره مثل خرید کردن، تمیزکردن خانه و… کمک نماید. البته این مسئله در گرو توسعه گام به گام و تدریجی هوش مصنوعی میسر می‌شود.


3- تصمیم‌گیری بهتر: هوش مصنوعی می‌تواند با استفاده از داده‌های بزرگ و الگوریتم‌های پیچیده، تصمیم‌گیری‌های بهتری را نسبت به انسان‌ها اتخاذ کند


4- تولید محصولات و خدمات خلاقانه و بدیع: هوش مصنوعی می‌تواند به تولید محصولات و خدمات جدید و نوآورانه کمک کند.


برای نمونه هوش مصنوعی در حوزه تواید محتوا، می‌تواند در تولید ایده‌ها، پیشنهاد موضوعات و حتی نوشتن عناوین برای پست‌های رسانه‌های اجتماعی به بازاریان کمک کند. در حوزه صنعت، می‌تواند در مدیریت انبار و موجودی‌ها، مدیریت هوشمند تعمیر و نگهداری تجهیزات، بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و… کمک کند. البته نکته‌ای که حایز اهمیت است این است که ارایه محصولات و خدمات نوآورانه و جدید توسط هوش مصنوعی در گرو استفاده از متخصصان زبده و آشنا با فناوری هوش مصنوعی است.


این‌ها گوشه‌ای از مزایای هوش مصنوعی است. حال؛ علاوه بر مزایا، هوش مصنوعی معایبی نیر به دنبال دارد:


1- افزایش بیکاری: هوش مصنوعی می‌تواند منجر به جایگزینی انسان‌ها با ماشین‌ها در برخی مشاغل خصوصا در حوزه تولید، فروش و توزیع است.


2- عدم شفافیت: درک مدل‌های هوش مصنوعی و یادگیری عمیق، حتی برای کسانی که با این فناوری کار می‌کنند، دشوار است. این منجر به عدم شفافیت در مورد چگونگی و عدم چرایی نتیجه‌گیری هوش مصنوعی می‌شود.


3- خطرات امنیتی: هوش مصنوعی می‌تواند برای اهداف مخرب مانند تولید محتوای مضر یا ایجاد حملات سایبری مورد استفاده قرار بگیرد


4- نظارت اجتماعی، عدم حفظ حریم شخصی و تضعیف اخلاق و حسن‌نیت نیز از دیگر معایب هوش مصنوعی است.


در نهایت، آینده هوش مصنوعی به نحوه استفاده از بستگی دارد. اگر هوش مصنوعی به صورت مسئولانه و اخلاقی توسعه و استفاده شود، می‌تواند تاثیرات مثبتی بر زندگی انسان‌ها داشته باشد. اما اگر بر خلاف آن پیش یرود و به عنوان یک ابزار برای منفعت شخصی استفاده شود، می‌تواند خطرات جدی برای جامعه ایجاد نمایید.
 

انتهای پیام/