تصویر کافی نیست
یادداشت/ نعمت‌اله آرمان‌نیا

[ شارا ] در روابط‌عمومی، «فتوآپ» ابزاری برای انتقال پیام از طریق تصویر است. موقعیتی است که معمولاً از قبل برنامه‌ریزی می‌شود تا افراد مشهور، سیاست‌مداران، یا مدیران در یک تصویرِ جذاب و نمادین دیده شوند. هدف اصلی این است که یک پیام خاص (مثل صمیمیت، مردمی بودن، یا موفقیت) را به مخاطب منتقل کنند.

برای طراحی یک فتوآپ، صحنه و دغدغه‌های مخاطبان باید واقعی باشد، نه صوری و نمایشی و هدف از آن صرفاً تولید عکس نیست، بلکه برقراری یک ارتباط واقعی است.

دیدار اخیر سخنگوی دولت با تعدادی از صیادان جنوب کشور، نمونه‌ای قابل بررسی در این باره است. در ویدئوی منتشرشده از این دیدار، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، خطاب به صیادان می‌گوید: «آقای رئیس‌جمهور به من دستور دادند بیایم جنوب کشور و به همه کسانی که این روزها تلاش می‌کنند که مردم ایران زندگی‌شان پابرجا بماند، خداقوت بگویم و تشکر کنم.» یکی از همراهان سخنگوی دولت هم به صیاد می‌گوید: از دریا نمی‌ترسی؟! سؤالِ خطا.

در ادامه، فضای گفت‌وگو مطابق انتظار پیش نرفت. صیادان حاضر، به جای گفت‌وگو، واکنش سردی داشتند، و نشان دادند که مسئله آنها شنیده شدن مشکلات‌شان است. همین تفاوت بین انتظار طراحان رویداد و واقعیت، باعث شد تصویری که قرار بود پیام «همدلی دولت با مردم» را منتقل کند، به صحنه‌ای برای بازتاب بی‌میلی و نارضایتی تبدیل شود. بهترین فتوآپ، نمایش حضور در بین مردم نیست، بلکه واقعاً شنیده شدن مردم است.