روابط عمومی در شرکت های نرم افزاری

آیا تاکنون تبلیغاتی از گوگل در جایی دیده اید؟ آیا تاکنون شنیده اید که شرکت نرم افزاری مایکروسافت در جایی تبلیغات کرده باشد؟ پاسخ به این سوالات «نه» است. اما این شرکت ها از چه شگردی برای توسعه فروش استفاده می کنند؟

 

4 Ways to Go Beyond the Press Release in a Post Panda World image panda bear 1113tm pic 106 300x199

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) آیا تاکنون تبلیغاتی از گوگل در جایی دیده اید؟ آیا تاکنون شنیده اید که شرکت نرم افزاری مایکروسافت در جایی تبلیغات کرده باشد؟ پاسخ به این سوالات «نه» است. اما این شرکت ها از چه شگردی برای توسعه فروش استفاده می کنند؟


بسیاری از شرکت های نرم افزاری در جهان کاربران میلیونی دارند اما این شرکت ها به طور مستقیم تبلیغات نمی کنند. بیشتر این شرکت ها از روابط عمومی استفاده می کنند و آنقدر نو آوری می کنند تا نظر خبرنگاران را به خودشان جلب کنند. همین است که این روزها در بسیاری از نشریات روز کشورمان نیز اخبار اپل، مایکروسافت و … بدون اینکه کوچکترین هزینه ای از این غول های نرم افزاری دنیا دریافت شود منتشر می شود.


شرکت اوراکل نمونه دیگری از شرکت های نرم افزاری است که ما کمتر اسم آن را شنیده ایم. اما اگر در خانه یک دستگاه موبایل، تبلت یا لپ تاپ داشته باشیم حتما نام «جاوا» را شنیده ایم. جاوا یکی از محصولات شرکت اوراکل است که تقریبا در تمام دستگاه های الکترونیکی دیجیتال از آن استفاده می شود.

از کامپیوتر ها گرفته تا پرینترها، روترها، تلفن های موبایل، بلک بری، کیندل، پارک متر، دستگاه های کارتخوان حمل و نقل عمومی و متروها، خودپرداز بانک ها، کارت های اعتباری، سیستم های امنیت خانگی، کیبل باکس ها و حتی تلویزیون های هوشمند از نرم افزار جاوا استفاده می کنند. اما اوراکل برای نمایش این طیف عظیم از فعالیت هایش کمتر دست به تبلیغات می زند. به جای آن اوراکل از روابط عمومی استفاده می کند. این شرکت بزرگ حتی به جای نمایش تبلیغات گرافیکی در هنگام نصب برنامه هایش، خدمات خودش را بر روی صفحات نصب درج می کند.


در نصب جاوا شما با این جمله روبرو می شوید: «سه میلیارد ابزار دیجیتالی از جاوا استفاده می کنند.»


این کاربرد هوشمندانه از روابط عمومی نه تنها بهتر از هر نوع دیگر از تبلیغات است بلکه باعث می شود که شرکت اوراکل در کل و نرم افزار جاوا در جزء به عنوان یک محصول ممتاز از مخاطبان خود اعتبار دریافت کند.
 

در مورد شرکت های ارائه دهنده بازی نیز می توان چنین خلاقیت هایی را به خرج داد. امروزه بازی سازهای ایرانی در حوزه های مختلف بازی های کامپیوتری را طراحی و پروژه هایی را اجرا می کنند. اما خلاء اطلاع رسانی و وفور تبلیغات در آنها دیده می شود. در صورتی که با استفاده مناسب از روابط عمومی می توانند مخاطبان بیشتری را به سمت خود جلب کنند.


استفاده موذیانه از صفحات Pop Up که ناگهان به طور ناخواسته باز می شوند و تبلیغ یک محصول را می کنند می تواند جایگزینی مانند اخبار اطلاع رسانی از میزان فروش این بازی ها یا مخاطبان آنها در اینترنت داشته باشد.


مطمئنا بازی هایی که با استفاده از شگردهای کلاه سیاه و تبلیغات مخاطبان خودشان را بدست می آورند از جانب خود آن مخاطبان نیز مقبولیت چندانی پیدا نمی کنند.


نویسنده: عادل میرشاهی (سردبیر شارا)
منبع مرجع:  شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)