شارا، امیر بختایی- از جمله سوژه های تبلیغاتی برای سازمان ها و موسسات فعال درحوزه سلامت، تبلیغات ضد دخانیات بوده است. این موسسات تلاش می کنند تا با پیام های خلاقانه و جذاب مردم را به دوری از دخانیات تشویق کنند اما به راستی تلاش های این سازمان ها تاچه حد موثر بوده است؟
اخیرا دو پزشک عضو انجمن تحقیقات کنترل سرطان دانشگاه پنسیلوانیا با نامهای سانگ کیونگ لی و ژوزف کیلا در جریان تحقیقات خود به نتایج جالبی دست پیدا کرده اند که گزارش آن در نشریه Media Psychology منتشر شده است. بر اساس یافته های این دو، پیامهای ضد دخانیات در اماکن عمومی از کارایی کافی برخوردار نبوده اند تاحدی که برخی از این تبلیغات، موجب سوء برداشت نسبت به آن تبلیغ شده و به جای دوری از دخانیات موجب گرایش بیشتر مخاطبان به دخانیات از جمله سیگار شده اند.
این پژوهشگران معتقدند هنگامی یک پیام ضد دخانیات موفق و قدرتمند است که بتواند توجه مردم را به شیوهای صحیح و هشدار دهنده به خود جلب کند..و چنانچه این هشدارها ضعیف باشد میتواند اثر عکس برجای بگذارد.
بر اساس این گزارش چنانچه در تبلیغات ضد دخانیات صرفا به نمایش وسایل و ابزارهای استعمال دخانیات و عادتهای وابسته به آن اکتفا شود و اطلاعات تکمیلی در خصوص مضرات دخانیات به صورت تصویری یا صوتی مورد تاکید قرار نگیرند به جای تنفر از دخانیات باعث کنجکاوری و تشویق مخاطبان می شود.
بعنوان مثال در سال 2012 میلادی مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا تیزر تبلیغاتی ضدسیگاری نمایش داد که در آن یک فرد سابقاً سیگاری نای خود را به علت استعمال مداوم سیگار از دست داده است. این تبلیغ بعنوان اثرگذارترین آگهی تلویزیونی در آن سال شناخته شد.
«کاپلا» و «لی» در پایان نتیجه گرفتهاند که استفاده از کانالهای صوتی و تصویری شیوهای موثر در انتقال مبحث اصلی هشدار بویژه در مواردی است که این هشدارها جدی هستند.و این قبیل تبلیغات هستند که می توانند منجر به افزایش تاثیر مقابله با استعمال دخانیات شده و عادتهای افراد را تغییر دهند.
منبع: چهارراه تبلیغات
بازانتشار: شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران(شارا)
|
نظر بدهید