
شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– بیشترین کاربران شبکههای اجتماعی در افغانستان از فیس بوک استفاده می کنند
نظرسنجی تازه دفتر نی، نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان نشان میدهد که اکثریت کاربران شبکههای اجتماعی از سانسور شاکی هستند.
صدیق الله توحیدی، رئیس دیدهبان رسانههای دفتر نی، دوشنبه ۲۹ سنبله (شهریور) در یک نشست خبری گفت ۹۴ درصد اشتراک کنندگان در این نظرسنجی گفتهاند به دلایل مختلف مانند تهدید، هراس و بی توجهی مسئولان به مطالب انتقادی از نوشتن و نشر مطالب اینچنینی خودداری میکنند.
به گفته وی، در این نظرسنجی با ۹۰۰ نفر از کاربران شبکههای اجتماعی که عملا خبرنگار بوده یا در عرصه اطلاعرسانی کار میکنند، در پنج منطقه افغانستان به شمول کابل، مصاحبه صورت گرفته است.
تهدیدهای هواداران یا خود افرادی که مورد انتقاد قرار گرفتهاند دلیل ۵۸ درصد اشتراک کنندگان نظرسنجی برای خودسانسوری در شبکههای اجتماعی بوده است.
این کاربران شبکههای اجتماعی گفتهاند که با تهدید از آنها خواسته شده که مطالب انتقادیشان را از شبکههای اجتماعی حذف کنند “در غیر آن سرنوشت بدی در انتظارشان خواهد بود.”
همچنان ۲۲ درصد دیگر اشتراک کنندگان در این نظرسنجی گفتهاند به دلیل ترس از جان، از دست دادن وظیفه، دشنام و متهم شدن به تبارگرایی از نشر مطالب انتقادی در شبکههای اجتماعی خودداری می کنند.
آقای توحیدی میگوید این ادعاها نشان میدهد که “به نحوی از انحا حکومت وارد کار شده و افرادی را واداشته که به نفع خود دولت یا گروههایی در شبکههای اجتماعی بنویسند. به شکلی برخورد استخباراتی صورت میگیرد.”
او همچنان به بی توجهی مسئولان به مطالب انتقادی به عنوان دلیل ۱۴ درصد اشتراک کنندگان نظرسنجی برای خودسانسوری اشاره کرد.
وی افزود که به همین دلیل دفتر نی از مقامات مسئول در حکومت وحدت ملی می خواهد تا با توجه به نتیجه این نظرسنجی، جلوی افراد و اشخاصی را که مانع نشر گزارشهای انتقادی از طریق شبکههای اجتماعی و سنتی میشوند، بگیرد و نگذارد فضای باز در این کشور به اختناق و خودسانسوری مبدل شود.
اما مژگان مصطفوی، معاون مطبوعاتی وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگوید دولت به هیچ عنوان قصد ندارد شبکههای اجتماعی را در این کشور محدود بسازد یا سانسور کند.
اما او میگوید موارد عام که به اساس قوانین برای سایر رسانهها در نظر گرفته میشود، در مورد شبکههای اجتماعی نیز تطبیق میشود.
وی افزود: “پس از هر مسالهای در افغانستان، پست هایی گذاشته میشود که وحدت ملی صدمه میبیند، گروهی از یک قوم و گروه طرفداری و گروه و قوم دیگر را توهین میکنند. این مخالف قوانین نافذه کشور است.”
آمار غیررسمی نشان میدهد که شبکههای اجتماعی در افغانستان در حدود دو میلیون کاربر دارند که عمدتا از فیسبوک استفاده میکنند.
|
نظر بدهید