شبکه اطلاعرسانی روابطعمومی ایران (شارا)–|| از روز 25 شهریور امسال، تا زمان نگارش این گزارش، اینترنت کشور در وضعیتی معلق قرار گرفته است. روال اینطور بوده که همه روزه، یکی دو ساعت از ظهر گذشته، اینترنت به کلی قطع و در اولین ساعات بامداد روز بعد وصل میشد هرچند که از سرعت نامناسبی برخوردار بود. پلتفرمهای اینستاگرام و واتسآپ هم فیلتر شدند به این معنا که این دو پلتفرم تا پیش از حادثه مذکور، بدون فیلترشکن قابل استفاده بودند. تا پیش از اینکه تلگرام در ایران فیلتر شود، شمار قابل توجهی از مردم ایران از این پلتفرم نه تنها برای دستیابی به اخبار و اطلاعات که برای راه انداختن فعالیتهای روزمره و کارهای ضروری و یومیه خود مرتبط با نوع شغل و حرفه و علاقهمندیشان، استفاده میکردند.
پس از اعتراضاتی که در ایران در اواخر دهه نود، در مواجهه با گرانی بنزین به وقوع پیوست این پلتفرم هم فیلتر شد و کاربران به ناچار و البته خلاف میل خود به واتسآپ کوچ کردند. باید گفت که در تمام این مدت، اینستاگرام به عنوان ابزار بسیار مناسبی برای کسب و کارهای اینترنتی بدل شد و بسیاری از جوانان جویای کار که به دلیل شرایط بد اقتصادی و کمبود منابع مالی، موفق نشده بودند در فضای بیرونی جامعه برای خود کاری دست و پا کنند، با استفاده از توانمندیهای خود و انجام کارهای خلاقه، از طریق اینستاگرام، کسب و کاری راه انداخته بودند.
از سوی دیگر با توجه به نبود شرایط مناسب برای مراودات افراد با یکدیگر و ایجاد نوعی فضای افسرده ناشی از همان دشواریهای اقتصادی، باز هم اینستاگرام مامنی شد که آدمها با یکدیگر در تعامل باشند بدون آنکه بخواهند هزینههای گزافی پرداخت کرده و این تعاملات در فقدان فضاهای بیرونی بر روحیه همه افراد جامعه از هر قشر و سن و جنسی، تاثیراتی غیر قابل انکار بر جای گذاشته بود و رفته رفته جنبههایی از زندگی کاربران در این فضای مجازی بر فیک بودن و غیرواقعی بودن آن میچربید. مهسا امینی که برای تفریح از شهر خود به تهران و به منزل بستگان خود آمده بود، میخواست بعد از پیاده شدن از متروی شهید حقانی همراه با برادر و اقوامش به پارک طالقانی برود، با ماموران گشت ارشاد و اتومبیل آنها مواجه و به مقر پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرا تهران منتقل شد.
بعدها فیلمهایی منتشر شد که او پس از ورود به مقر مربوطه، سر خود را با دستهایش میگیرد و روی زمین میافتد. بله؛ خانم امینی فوت کرد؛ اعتراضها بالا گرفت و اینستاگرام فیلتر شد؛ همان طور که واتسآپ. در شرایطی فعلی به علت ناآرامیهای پراکنده به نظر میرسد نه میتوان به تفریح در اماکن عمومی پرداخت و مخاطرات آن را به جان خرید و نه جایی در فضای مجازی باقی مانده که بتوان از آن استفاده کرد. البته مسئولان در اظهار نظرهایی به بررسی این موضوع میپردازند. آنها از اینترنت ملی یاد میکنند و میگویند مردم کسب و کارشان را به شبکهها و پیام رسانهای داخلی منتقل کنند؛ اینترنت و شبکههایی که هنوز هیچ موجودیت قابل قبول و شناخته شدهای ندارند.
سخنگوی دولت: اینستاگرام، تروریسم، خشونت، سربریدن و سوءاستفاده از کودکان را ترویج میکند!
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود در روز سهشنبه، 19 مهر، درباره سرنوشت اینستاگرام و واتساپ گفته: «دولت کارگروهی به منظور حمایت از کسب و کارهای دیجیتال داشته و کارویژه آن هم این است که اقدامات خلاف قانون و آشوب آفرینیهای برخی پلتفرمها باعث نشود که به کسب و کارها ضرر وارد شود.»
بهادری جهرمی، اظهار تاسف کرده از اینکه «با استانداردهای دوگانهای مواجه هستیم.» و توضیح داده که «همین پلتفرم اینستاگرام، تصویر سردار سلیمانی، یعنی نماد مقابله با تروریسم جهانی را حذف میکند و خیلی از اوقات صفحه هم به بهانه تصویر سردار سلیمانی حذف میشود اما همزمان در این ایام تصاویر آموزش خشونت، آموزش تروریسم، سوءاستفاده از کودکان را داشتیم. مثلا تصویری بود که گلوی یک پلیس بریده میشود. این تصویر در همان پلتفرم مروج خشونت تلقی نمیشود.»
با این همه بهادری گفته: «دولت از هر پلتفرمی که قواعد جهانی، کشور و قواعد خودش را رعایت کند حمایت میکند.»
معاون وزیر کشور: مسئولان واتسآپ و اینستاگرام را مجازات میکنیم!
باید گفت که حساسیت مسئولان بر سر اینستاگرام و واتسآپ تا حدی بالا گرفته که معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور، گفته: «مسئولان واتسآپ و اینستاگرام باید مجازات شوند.»
مجید میراحمدی در جمع خبرنگاران گفته: «دشمنان پس از ایجاد احساس خشم در خیابانها اقدام به ایجاد بیثباتی در کشور کردند و تمام فنون را در فضای مجازی به کار گرفتند و به کمک رباتها آمارهای نجومی را ترند کردند و جنگ روانی گسترده و همه جانبه را ایجاد و آماده مرحله دوم عملیات خود با هدف بیثباتی و توسعه ناامنی کردند.»
میراحمدی به جنگ روانی رسانههای بیگانه اشاره کرده و گفته: «هشدار میدهیم که این اتاق عملیات باید تعطیل شود.» او درباره فیلتر شبکههای اجتماعی هم گفته: «دستگاههای متولی درحال رسیدگی به این موضوع هستند ما نمیتوانیم شبکههای اجتماعی که به دنبال ایجاد حس خشم هستند و محل ویرانگری خانوادهها هستند بیتفاوت باشیم از نظر ما مسئولان وآتسآپ و اینستاگرام باید مجازات شوند و اینها بخشی از اتاق عملیات دشمن بودند و نمیتوان گفت بخش فعال علیه امنیت ملی کشور دوباره فعالیت کند.»
باید مثل روسیه و چین، اینترنتمان را داخلی کنیم!
اما در روزی که گذشت، محمدحسن آصفری، نماینده مجلس هم که به نظر، قطع پلتفرمهای اینستاگرام و واتسآپ را دائمی دانسته است، گفته: «ما اگر میخواهیم یک بستری را فیلتر کنیم باید اول اینترنت داخلی را راهاندازی کرده و شبکههای داخلی را تقویت کنیم. خب شبکههای اجتماعی مانند سروش و غیره که در گذشته میلیاردها تومان در اختیارشان گذاشتند، چه گزارشی به مجلس ارائه کردند و چه اقداماتی انجام دادند برای اینکه بتوانند این شبکهها را در کشور گسترش دهند.»
او بدون اشاره به جزئیات یا تشریح اینترنت داخلی و طریقه استفاده از آن، به زیرساختهای لازم اشاره کرده و گفته: «باید زیرساختهای لازم را برای اینکه از سوءاستفاده افراد آشوبگر جلوگیری شود و نتوانند از این فضا سوءاستفاده کنند را فراهم کرد.» و دوباره تاکید کرده: «باید زیرساختهای این مساله در کشور فراهم شود که ما شاهد سوءاستفاده از فضای مجازی برای جریانات برانداز نباشیم.»
آصفری به الگوبرداری از کشورهای چین و روسیه اشاره کرده و گفته: «ما اگر شبکه داخلی خود را مجهز کنیم که این شبکه بتواند با خارج از کشور ارتباط داشته باشد این مشکل را حل میکند. مانند روسیه، چین و خیلی از کشورهای دیگر که اینترنت داخلی دارند باید اول اینترنت داخلی را راهاندازی کنیم و بعد به سراغ فیلتر کردن برویم. نمیشود دور خودمان را دیوار بکشیم و با دنیای بینالملل ارتباط نداشته باشیم.»
منبع: آرمان ملی
|
نظر بدهید