پژوهش؛ گام اول روابط عمومی

بهروز میرزایی دانشجوی دکتری جامعه شناسی اقتصادی و توسعه – روابط عمومی یک هنر و یک علم متمرکز در پیدا کردن بهترین استراتژی ها و تاکتیک ها برای دستیابی به اهداف سازمان، شرکت و مشتری است. این دانش ترکیبی از تجربه، درک واقعی از رسانه ها و مشتری و کیفیت پژوهش هایی است که در جامعه انجام می دهد. روح کیفیت تحقیقات در تمام مراحل و فرآیند روابط عمومی وجود دارد.

4 Ways to Go Beyond the Press Release in a Post Panda World image panda bear 1113tm pic 106 300x199شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) روابط عمومی یک هنر و یک علم متمرکز در پیدا کردن بهترین استراتژی ها و تاکتیک ها برای دستیابی به اهداف سازمان، شرکت و مشتری است. این دانش ترکیبی از تجربه، درک واقعی از رسانه ها و مشتری و کیفیت پژوهش هایی است که در جامعه انجام می دهد. روح کیفیت تحقیقات در تمام مراحل و فرآیند روابط عمومی وجود دارد.


روابط عمومی به عنوان حلقه ارتباط سازمان ها با مردم، دو وظیفه دسترسی به افکار عمومی و جریان آزاد اطلاعات و ارتباطات و نیز تحقق اصل پرسشگری و پاسخگویی و نظارت مردمی بر عملکردهای سازمانی را در فضای مبادلاتی اطلاعات جاری در رگ و پی بوروکراسی را بر عهده دارد و به هیچ وجه در دایره بسته تبلیغات یا اطلاع رسانی سازمان مدار محصور نمی ماند. آنچه تحقق این کارکرد را تسهیل می کند، تلقی تکیه حرفه تخصصی روابط عمومی بر علم، اخلاق، تعهد، مسئولیت، تفاهم، تعادل، کیفیت و همکاری جمعی است. بر این اساس اثربخشی روابط عمومی به شناخت حضور این پدیده در دنیای واقعی و زندگی اجتماعی وابسته است.


متخصصان روابط عمومی اغلب زمان و انرژی خود را جهت متقاعد کردن مدیران ارشد سازمان برای تامین بودجه تحقیقات یا توصیف اهمیت پژوهش به عنوان بخشی مهمی از روابط عمومی صرف می کنند. همانطور که می دانید پژوهش یک واحد اثربخش در روابط عمومی است. مدیران سازمان ها باید به این نتیجه برسند که انجام امور و دستیابی به بازارهای جدید بدون مطالعه جامعه و در نظر گرفتن موانع، محدودیت ها و نقاط قوت و ضعف امکان پذیر نخواهد بود. بکارگیری روابط عمومی با محوریت تحقیق و افکارسنجی می تواند به عنوان یکی از ابتدایی ترین اقداماتی باشد که امکان نفوذ یک سازمان را در جامعه فراهم می کند.


بسیاری از کارکنان روابط عمومی ها مهارت های زیادی دارند که به زبان ارتباطات ارزشمندترین سرمایه آن ها قلمداد می شود. اما در عمل می توان آن مهارت ها را با استفاده از تحقیق و جمع آوری اطلاعات لازم گسترش داد و از آنها برای توسعه بازار کمک گرفت. با وجود ارتباطات مناسب مهم است که مطمئن شوید نیازهای یک مشتری، بازار هدف و منابع در دسترس به منظور دستیابی به یک طرح یا الگوی فروش مناسب است. این عمل در روابط عمومی صرفا با انجام تحقیقات بنیادی و میدانی انجام پذیر است. بطور مثال شما قبل از ارسال یک مطلب برای یک مجله، باید بدانید که خوانندگان مجله دارای چه ذهنیتی هستند و چه سبک نگارشی را می پسندند و خواهان چه موضوعاتی هستند و عملا ارائه یک مطلب در هر نشریه ای بدون توجه به خصوصیات نشریه، مخاطب و زمینه آن، کاری کم اثر خواهد بود.


از انواع تحقیقات پرکاربرد و مورد هدف در روابط عمومی، تحقیقات بازار، تحقیقات صنعتی، رصد اخبار و تجزیه و تحلیل رفتار رقبا است. بدیهی است که هر طرحی در روابط عمومی نیازمند روش های مختلف پژوهشی است ولی مقطعی بودن تحقیقات این حوزه مهمترین محل شباهت آنهاست. شناخت مخاطب یا مشتری و شناسایی بازار هدف و رسانه از جمله مواردی است که می تواند در بهبود عملکرد روابط عمومی موثر باشد.


نکته ای که ضرورت و اهمیت پژوهش در روابط عمومی را ایجاب می کند، این است که روابط عمومی با ارائه یک طرح به مشتری باید آمادگی توجیه ایده ی خود را داشته باشد. باید ابتدا ضمن مطالعه ایده را در ذهن پرورش دهد و ببیند با چه شعار یا پیام و یا رسانه ای می توان از آن استفاده لازم را برد. سپس رفتار روابط عمومی در توجیه و ایده پردازی طرح بسیار مهم است. باید دقت کرد استحکام یک طرح مخاطب پسند در گرو تحقیقات قبل، حین و بعد از اجرا خواهد بود و مسلما با این اقدام برای متقاعد کردن مشتری چندان کار مشکلی نخواهد بود.


نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، شناخت بازار یا مخاطب است. این اولین چیزی است که روابط عمومی باید در ترویج و تبلیغ محصول خود از آن آگاهی داشته باشد. در طرح ریزی یک کمپین موفق باید بسیاری از شاخص های اثرگذار در اجرای طرح را مورد توجه قرار داد. برای مثال، فروش محصول به افراد بزرگسال، مرد یا زن، متآهل یا مجرد، دانش آموز …. و هر جمعیتی دیگر نیازمند مطالعات و تحقیقات میدانی است که روابط عمومی حرفه ای باید ضمن تجزیه و تحلیل رفتار(رفتارشناسی)، سبک زندگی و موقعیت، مخاطب خود را شناسایی و پیام خود را به شکلی طراحی کند که مخاطب توانایی درک آن را داشته باشد.


روابط عمومی پژوهش محور سعی می کند با شناسایی مشتری، بازار هدف و انتخاب یک رسانه متناسب اقدامات خود را جهت معرفی محصول به بازار به صورت یک فرایند نظام مند برنامه ریزی کند. در نهایت اگر هدف فروش بیشتر یا ارتقاء جایگاه برند یا سازمان است، باید با مطالعه و بررسی لازم و مرور وقایع و حوادث روز کمپین خود را اکران کنند.