این خبر به سرعت در رسانههای داخلی و خارجی منعکس شد و واکنشهای گستردهای را در پی داشت.
(تحریم ایران توسط دولت انگلستان به دلیل ملی شدن صنعت نفت. ۱۳۳۰ ه.ش)
(دوره تاریخی ملیشدن صنعت نفت ایران در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ با تصویب قانون ملی شدن نفت به اوج رسید و با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پایان گرفت.)
خبر ملی شدن صنعت نفت ایران توسط دولت دکتر محمد مصدق در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ شمسی، از مهمترین اخبار جهان در آن زمان بود.
این خبر به سرعت در رسانههای داخلی و خارجی منعکس شد و واکنشهای گستردهای را در پی داشت.
در ایران، رسانهها به طور گسترده به این موضوع پرداختند و از آن به عنوان یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران و یک شکست برای امپریالیسم انگلیس یاد کردند.
در انگلستان، رسانهها از این اقدام دولت ایران به شدت انتقاد کردند و آن را یک اقدام نابخردانه و غیرقانونی دانستند.
دولت انگلیس نیز تحریمهای اقتصادی سنگینی علیه ایران وضع کرد و روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
در سایر کشورهای جهان، واکنشها به این خبر متفاوت بود. برخی از کشورها از اقدام ایران حمایت کردند و آن را یک پیروزی برای استقلال و حاکمیت ملی دانستند. برخی دیگر از کشورها از اقدام ایران انتقاد کردند و آن را یک اقدام تحریکآمیز دانستند.
تحلیلگران این رویداد را از جنبههای مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار دادند.
از نظر سیاسی، این رویداد را یک پیروزی بزرگ برای ملت ایران و یک شکست برای امپریالیسم انگلیس دانستند.
آنها معتقد بودند که این رویداد نشان داد که ملت ایران دیگر حاضر نیست زیر سلطه استعمارگران قرار گیرد.
از نظر اقتصادی، این رویداد را یک ضربه بزرگ به اقتصاد ایران دانستند. آنها معتقد بودند که تحریمهای اقتصادی انگلستان باعث شد که ایران از درآمدهای نفتی خود محروم شود و اقتصاد کشور دچار مشکلات جدی شود.
“ملی کردن صنعت نفت در در ۲۴ اسفند ۱۳۲۹ تاکتیکی بود که سیاستمداران ایران بکار بردند تا از قرارداد نفت خلاصی یابند. انگلیسها ابتدا شروع به کارشکنی کردند سپس پرسنل خود را خارج کردند و شروع به تهدید نظامی کردند. ایران در روزنامههای معروف اروپا آگهی استخدام پرسنل نفت منتشر کرد. عده زیادی رزومه ارسال کردند ولی کشورهای اروپایی به این افراد اجازه خروج از فرودگاههایشان را ندادند و پاسپورت آنها را ضبط کردند!. سپس کشورهای غربی خرید نفت ایران را تحریم کردند. با اینکه مهندسین ایرانی پالایشگاه آبادان را که بزرگترین پالایشگاه دنیا بود راهاندازی و تولید را ادامه دادند طی دو سال آینده ۱۳۳۰–۱۳۳۱ نتوانستند نفتی صادر کنند. شوروی که قرار بود ۱٫۵ تن طلایی که از زمان جنگ دوم به ایران بدهکار بود بدهد از تحویل آن به دولت دکتر مصدق خودداری کرد و دولت دچار سختی در اداره کشور شد.” (،ویکیپدیا)
از نظر اجتماعی، این رویداد را یک عامل مهم در تقویت روحیه ملی و وحدت ملی ایران دانستند. آنها معتقد بودند که این رویداد باعث شد که مردم ایران احساس کنند که در برابر استعمارگران متحد هستند.
تحریم ایران توسط دولت انگلستان، یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ ایران و جهان است. این رویداد تأثیر عمیقی بر روابط ایران و انگلستان و همچنین بر سیاست و اقتصاد ایران گذاشت./ شارا
انتهای پیام/
نظر بدهید