وظایف روابط عمومی توسعه

سمیه آقایان،دانشجوی دکتری مدیریت رسانه – یکی از نقش های روابط عمومی را باید دانش مداری و دانش گستری عنوان کرد که حاصل آن توسعه آگاهی درجامعه است.

 

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) وظایف روابط عمومی توسعه را به شرح زیر عنوان کرد:


1- نشردانش و توسعه آگاهی
یکی از نقش های روابط عمومی را باید دانش مداری و دانش گستری عنوان کرد که حاصل آن توسعه آگاهی درجامعه است.
روابط عمومی این نقش را به طرق مختلف و از طریق کاربرد تکنیک های اختصاصی و عاریتی انجام می دهد. برای مثال، ارسال خبر یا تولید خبرنامه، جلوه هایی از نشر دانش در روابط عمومی ها هستند که باید مبتنی بر اصول روابط عمومی، حاوی صراحت، صداقت، مبتنی بر تحقیق، غیر جانب دارانه، واقعی و در خدمت اهداف متعالی جامعه و انسانها باشد.


همچنین باید در نظر داشت که “آگاهی” مورد نظر روابط عمومی که می تواند برای توسعه، راهگشا و مفید باشد، آگاهی انتقادی، واقعی و محصول گفت و شنود بین مدیران و گروه های اجتماعی از یکسو و گروه های اجتماعی مختلف و متعدد با هم ازسوی دیگر در یک فضای آزاد، همسنگ و برابر است که بی تردید در آن، هر دو طرف گفت وشنود، حق اظهار نظر داشته و استدلال و عقلانیت، معیار پذیرش دیدگاه‌های طرفین است.
نتیجه مهم این کارکرد، زمینه سازی فکری و فرهنگی برای اجرای برنامه‌های توسعه است.

2- توسعه تحلیل و مطالعات افکار عمومی
بر اساس یک نظر معروف، فاصله بین کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته، صرفاً یک نقطه است و آن اینکه هر جا “تجلیل” اصالت دارد، نشانه توسعه نیافتگی و هر جا که “تحلیل”حاکم باشد، نشانه توسعه یافتگی است. از طرف دیگر احترام گذاشتن به انسان ها که محور توسعه هستند و به ویژه افکار آنان و بهره برداری از آرای مردم در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها، در گرو عملکرد روابط عمومی در زمینه مطالعات افکار عمومی به شیوه های علمی و انتقال و تاکید بر توجه به آنها در نزد مدیران است.

3- جلب مشارکت مردمی و اصلاح سیاستهاو عملکرد مدیریتی
یکی از رموز توفیق سیاست های توسعه در هر جامعه‌ای، مشارکت مردم در فرآیند توسعه است.


یکی از توانمندی های ارزنده روابط عمومی، توان جلب مشارکت مردمی است که از طریق توسعه شناخت، معرفی راه های مشارکت، ارتباط دادن موضوع مشارکت به منافع فردی و گروهی مشارکت کنندگان و هدایت آنان به سمت توجه به اطلاعاتی که این امر را ممکن می‌سازد، به دست می آید. روابط عمومی در شکل آرمانی خود، مشارکت واقعی” را ایجاد می کند و از هر گونه کمک به ایجاد “مشارکت مصنوعی” واحتمالاً “گزینشی” خودداری می‌کند.


از طرف دیگر، با مطالعه مستمر بازخورد عملکرد مدیران و انتقال آن، همواره می کوشد تا با رعایت یکی از قوانین طلایی روابط عمومی تحت عنوان “قانون مراقبت از رفتار مدیران”، در صدد اصلاح سیاست های مدیریتی و مدیران جامعه باشد که محصول این کارکرد را می توان “بازتابندگی توسعه‌ای” نام داد، به این ترتیب که مدیران جامعه می توانند همواره از طریق روابط عمومی، عملکرد توسعه را مجدداً مشاهده و نقاط ضعف و قوت را بررسی کنند.

4- کاهش شکاف ها و نابرابری های اطلاعاتی
یکی از نکات راهبردی در روابط عمومی آرمانی، فراموش نکردن گروه های اجتماعی حاشیه‌ای است. گروه های حاشیه‌ای، در برابر گروه های اجتماعی کلیدی قرار دارند. گرچه توجه به اثربخشی بر اساس هدف گذاری و اولویت شناسی انجام می پذیرد و بر اساس آنها، گروه های کلیدی در پیکار ارتباطی مشخص می شوند. لیکن در پیکار ارتباطی، تعیین گروه های حاشیه ای و برنامه ریزی ویژه برای قدرت بخشی به آنها ضروری است. به عبارت دیگر، توجه به گروه های مخاطب کلیدی، نباید به حاشیه رانی گروه های مخاطب غیر کلیدی منجر شود. این رویکرد را می توان یک رویکرد عدالت گرایانه درکار روابط عمومی دانست و آن را به ضرورت کاهش نابرابری های اطلاعاتی نیز تعمیم داد. (هوشمند سفیدی)