نگاهی گذرا به روابط عمومی ژاپن

دولت ژاپن با یخش روابط عمومی این کشور دارای رابطه بسیار حسنه ای است و به اشکال گوناگون از آن حمایت می کند و هیچ گونه قانون محدود کننده فعالیت های روابط عمومی جز معیارهای انجمن روابط عمومی ژاپن، تاکنون از سوی قوه مقننه این کشور وضع نشده است.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) روابط عمومی ژاپن تولد و گسترش خود را به تحولات پس از جنگ دوم جهانی این کشور مدیون است. هر چند روابط عمومی اکنون برای مدیران یک مفهوم کاملاً مهم و شناخته شده است ولی ریشه های پیدایش آن را باید در پایان جنگ جهانی دانست.


مدیران ژاپنی در آغاز ورود روابط عمومی به این کشور تلاش کردند تا از فنون و تکنیک های آن برای اعتلای کیفیت رابطه مدیریت، کارمندان و کارگزان بهره گیرند. این امر به دلیل گسترش وسیع کارخانه ها و افزایش سریع کارگران در سال های پس از جنگ و کوشش مدیران برای ایجاد انگیزه کار بیشتر و بهتر بود.


در این مرحله مدیران روابط عمومی بیشتر به انتشار نشریات داخلی مربوط به کارگران و کارمندان می پرداختند. برنامه های آموزشی وتفریحی برای آنان تهیه کرده جلسات بحث و گفت و گو تشکیل و فعالیت های رفاهی تدارک می دیدند. در حقیقت روابط عمومی ژاپن در این مرحله متوجه فعالیت های درون سازمان و مؤسسه بود و فعالیت های خارج از سازمان را بخش تبلیغات تجاری انجام می داد.


مرحله دوم تاریخ روابط عمومی ژاپن زمانی آغاز شد که مدیران مؤسسات این کشور با توجه به کارآیی روابط عمومی در بهبود روابط کارگران و کارمندان درون مؤسسه تصمیم گرفتند از امکانات آن در ترغیب و تشویق افراد خارج از مؤسسه استفاده کنند. در آن هنگام رابطه با رسانه ها و سهامداران و مصرف کنندگان مطرح شد ومدیران، روابط عمومی را برای رفع موانع و مشکلات این عرصه فرا خواندند. روابط عمومی در این مقطع نیز به خوبی سودمندی و اثربخشی خود را به منصه ظهور رساند و توانست رابطه مفید و ثمر بخشی یین مؤسسات و رسانه ها و سهامداران و مصرف کنندگان فراهم کند.


نظر مطبوعات ژاپنی نسبت به روابط عمومی این کشور چندان تفاوتی با نظر رسانه های کشورهای امریکایی و اروپایی نسبت به روابط عمومی ندارد. تنها وجه ممیزه آن است که مدیران روابط عمومی در ژاپن نسبت به ارائه اخبار و اطلاعات به رسانه ها توجه و دقت فراوان تری مبذول می دارند و در نتیجه رسانه های این کشور نسبت به خروجی های اطلاعاتی روابط عمومی ژاپن اعتماد بیشتری پیدا می کنند.


مرحله سوم تاریخ روابط عمومی ژاپن ورود آن به فعالیت های برون مرزی این کشور در زمینه های اقتصادی، بازرگانی و سیاسی است. از آغاز دهه 70 روابط عمومی ژاپن به دنبال تبلیغات تجاری آن کشور با بهره گیری از فعالیت های پیشین خود پا به صحنه جهانی گذاشت و به عنوان بازوی نیرومند صادرکنندگان، تولیدکنندگان و فعالان امور اقتصادی و سیاسی این کشور در جهان تبدیل شد.


اکنون شرکت های بازرگانی بزرگ ژاپنی هر یک در کشورهای جهان دارای بخش روابط عمومی فعالی می باشند و با حمایت بخش بازرگانی سفارت ژاپن در کشورها که خود از متخصصان روابط عمومی تشکیل شده است، برای تحقق اهداف مؤسسات خود مشغول برنامه ریزی می باشند.


دولت ژاپن با یخش روابط عمومی این کشور دارای رابطه بسیار حسنه ای است و به اشکال گوناگون از آن حمایت می کند و هیچ گونه قانون محدود کننده فعالیت های روابط عمومی جز معیارهای انجمن روابط عمومی ژاپن، تاکنون از سوی قوه مقننه این کشور وضع نشده است.


اکنون در ژاپن سه انجمن روابط عمومی وجود دارد که تنها یکی از این انجمن ها با دولت مرتبط می باشد و به عنوان بازوی اطلاع رسانی دولت به فعالیت مشغول است.
 

منبع مرجع: شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)