نقش روابط عمومی ها در تحقق شعار سال94

«دولت و مردم، همدلی و همزبانی» عبارتی است که از طرف مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال 94 اعلام گردیده است. شعاری که برای ورود به متن و لایه های زیرین جامعه و تبدیل شدن به یک جریان تاثیر گذار، نیازمند تلاش های تاثیر گذار بخش های مختلف جامعه و ایفای نقش از طرف آنهاست. یکی از این بخش های تاثیر گذار در تبیین شعار سال و تبدیل آن به یک گفتمان عمومی، روابط عمومی است.

4 Ways to Go Beyond the Press Release in a Post Panda World image panda bear 1113tm pic 106 300x199


شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) «دولت و مردم، همدلی و همزبانی» عبارتی است که از طرف مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال 94 اعلام گردیده است. شعاری که برای ورود به متن و لایه های زیرین جامعه و تبدیل شدن به یک جریان تاثیر گذار، نیازمند تلاش های تاثیر گذار بخش های مختلف جامعه و ایفای نقش از طرف آنهاست. یکی از این بخش های تاثیر گذار در تبیین شعار سال و تبدیل آن به یک گفتمان عمومی، روابط عمومی است.


روابط عمومی ها از دو جهت، نقش پر رنگ تری در تبیین، تشریح و ترویج شعار امسال بر عهده دارند. جهت اول به توانایی هایی که روابط عمومی ها در روشنگری، اطلاع رسانی، ارتباط گری، افکار سنجی، برجسته سازی و همچنین بهره مندی از فناوری های ارتباطی روز دارند، مربوط می شود که البته جز کارکردهای ذاتی آنهاست و جهت دوم را می توان واژگان خاصی دانست که در درون شعار امسال جای گرفته اند.


همدلی، یکی از این واژگان است و به معنایِ خود را در جای دیگری نهادن است و این جایگزینی در سطح عاطفی و احساسی نیست، بلکه فردی که همدلی را با طرف مقابل می پذیرد و در این فرآیند وارد می گردد در واقع به یک جریان منطقی و محاسبه شده وارد می شود به این معنی که فرد همدلی کننده اولا اقدامی عملی انجام می دهد و درثانی برای این حرکت خود ادله عقلی و منطقی و پذیرفته شده دارد.


اینجا همدلی «مردم با دولت» و «دولت با مردم» مطرح است. اگر مردم بخواهند با دولت همدلی کنند و همچنین دولت نیز بخواهد با مردم همدل شود در واقع باید یک «شناخت متقابل» رخ دهد چرا که این حرکت [همدلی] یک حرکت منطقی است و پای عقل در میان است و هر یک از طرفین برای ورود به این فرآیند نیازمند داشتن اطلاعات کافی از طرف مقابل و شناخت کامل از او هستند، چرا که بدون شناخت کافی، هیچ کس وارد یک فرآیند عقلی و منطقی نمی گردد.  لذا در همین نقطه یعنی تحقق شناخت متقابلِ دولت از مردم و مردم از دولت، پای روابط عمومی ها به میان می آید و این پرسش مطرح می گردد که روابط عمومی ها چه نقشی را می توانند در ایجاد این «همدلی» ایفا نمایند؟


اگر نگاهی به نوع رابطه متقابل دولت و مردم بیاندازیم می توانیم به این پدیده اذعان داشته باشیم که دولتمردان روزانه با آمار و ارقام و اصطلاحاتی فنی و حرفه ای روبرو هستند و بنا به ضرورت، باید از این اصطلاحات و ابزارهای سنجش کمک بگیرند و واژه هایی را که به کار می برند به جهت تخصصی بودن، بعضا برای عموم مردم قابل درک نیست و مخاطب نمی تواند با آن واژگان ارتباط برقرار کند و به مرور زمان فاصله بین آنها اضافه می گردد و ارتباط موثر بین آن ها رخ نمی دهد و مردم نسبت به دغدغه های دولت شناختی پیدا نمی کنند. لذا روابط عمومی ها هستند که می توانند با تشریح اصطلاحات تخصصی متناسب با مخاطبان مباحث مورد نظر دولت را برای گیرندگان پیام قابل درک کنند.


از طرفی مردم خواست ها و نیازهایی دارند که تحقق آن ها مستلزم استفاده از شیوه های تخصصی و طرح از مجاری قانونی است و روابط عمومی ها این توان را دارند تا با استفاده از ابزارهای اطلاع رسانی، خواسته های مردمی را برای دولتمردان مطرح نمایند و در واقع با تبیین دغدغه های دولت برای مردم، زمینه برقراری ارتباط موثر بین دولت با مردم و مردم با دولت را فراهم نمایند که این ارتباط می تواند موجب شناخت آنان از یکدیگر شود که مطابق آنچه گفته شد این شناخت، گام اولِ در تحقق «همدلی» است و همزبانی که نتیجه طبیعیِ همدلی است محقق گردد.


پس بر روابط عمومی ها فرض است از این فرصت بسیار طلایی که مقام معظم رهبری در پیش روی دولت نهاده اند و جامعه را به همدلی متقابل دولت و مردم دعوت نموده اند کمال بهره را ببرند و تلاش کنند با ابزارهای فنی اطلاع رسانی و همچنین تولید محتواهای متناسب با جامعه هدف خود، زمینه های تحقق این همدلی را فراهم نمایند که بی گمان گام بر داشتن در این مسیر نه تنها عواید مثبت مستقیمی را برای سازمان مورد نظرشان دارد بلکه در مجموع تحقق فرآیند «همدلی» و در نتیجه «همزبانی» می تواند چالش های پیش روی دولت را تسهیل نماید و زمینه های پیشرفت کشور را  محقق سازد و چشم انداز مثبتی در پیش روی همگان بگشاید.
 
 داوود پاک طینت مدیر روابط عمومی استانداری یزد