اشاره
نیاز به شناخت و درک متقابل به منظور تسریع در دستیابی به مقاصد و اهداف، امروزه درسازمان ها و ادارات به عنوان یک اصل اساسی درمدیریت پذیرفته شده است. این ارتباط که ازآن به عنوان روابط عمومی یاد می شود یکی ازمهم ترین و با ارزش ترین عوامل مؤثر در سرنوشت هر سازمان و گروه محسوب می گردد. امروزه روابط عمومی به عنوان علم دارای اصول و مبانی اولیه میباشد. عموماً شاهد آن هستیم که واژه روابط عمومی در میان مردم استفاده میشود بدون در نظر گرفتن اینکه واقعاً روابط عمومی چیست؟ آیا در زمره علوم پایه قرار میگیرد یا هنری است که از خلاقیت بهره میگیرد و خود پس از موسیقی، نمایش، سینما و … هنر هشتم خوانده میشود.
مقدمه
در عصر ارتباطات و اطلاعات روابط عمومی از عناصر اصلی ارتباطات است. زیرا ماهیت و مجموعه فعالیت های آن به طور عمده؛ ” ارتباطی، تعاملی و تبادلی ” است. امر مشارکت با مقوله اطلاع رسانی که از مهمترین رویکردهای روابط عمومی است آغاز می شود و بسیاری دیگر از کارهای اجرای تحقق مشارکت از جمله تمهیدات ترغیبی، همان امور رایج کاربردی روابط عمومی است. شایسته نیست که ارتباطات مردم با سازمان ها سرد و عاری از مهر و رغبت باشد، بجاست که با انجام مطالعات و بررسی های لازم اساساً معلوم شود که سازمانهای ما واقعاً به چه رویه و رویکردی برای تعامل با مردم نیاز دارند؟ یکی از عواملی که در سرنوشت هر گروه و فرد اهمیت و ارزش دارد و آنها را برای رسیدن به هدفشان یاری می دهد، کیفیت رابطه آنها با افراد و مؤسساتی است که با آن سر و کار دارند.
تعریف روابط عمومی
اصطلاح روابط عمومی، ترجمه واژه انگلیسی public Relations برای نخستین بار در آمریکا به کار برده شد و در ایران نخستین بار در شرکت نفت به کار رفته و دفتری در آن شرکت ایجاد شد. روابط عمومی هنر است، علم است، فن است. روابط عمومی نقش های گوناگونی را درجایگاه های متفاوت وشرایط متمایز ازیکدیگر ایفا میکند. اما دو نقش قابل تفکیک آن درارتباطات درون سازمانی وبرون سازمانی ازمیان سایر نقشها نمایانتر و مهمتر است. قرن حاضر را علاوه بر تسخیر فضا، اتم، کامپیوتر، لیزر و غیره بحق عصر ارتباطات نامیده اند. وسایل ارتباطی مانند مطبوعات، رادیو و تلویزیون بسیاری از شیوه های زندگی را عوض کرده است و گویی که دنیای گسترده ما به دهکده جهانی تبدیل شده است. روابط عمومی ها؛ پُل های ارتباطی بین سازمان ها و جمعیت ها و طرف های ذیربط، بیان کننده و منادی اخبار و اطلاعات سازمانها به مخاطبین خود هستند. روابط عمومی بر شانه راست بار “اقناع” و بر شانه چپ خود “ترغیب” را حمل می کند که این دو رسالت عظیم شاخه های هدف نهایی آن ایجاد حسن تفاهم است.
عرصههای کار در روابط عمومی
در عرصههای کارروابط عمومی،فعالیتهای وابسته شامل مجموعه هایی میشود که کالاها و خدمات روابط عمومی عرضه میکنند. فعالیتهای متنوعی از قبیل پیامرسانی، طراحی و گرافیک، تبلیغات، چاپ و نشر، تولید محصولات سمعی و بصری و مانند آنها. افزون بر این، سازمانهای پشتیبانی دهنده در حرفه روابط عمومی مانند مراکز پژوهشی و آموزشی، سازندگان ابزار و تجهیزات و مواد و لوازم مصرفی ارتباطی، عوامل توزیع و پخش، اقلام ارتباطی و هدایا نیز در این عرصه فعال هستند. اکثر این سازمانها بدون اینکه خود را وابسته به این حرفه بدانند، در درجه اول به محصول خود نظر دارند و در بهترین حالت، به روابط عمومی به عنوان یک منبع درآمد توجه میکنند و در عین حال خود را جزئی از این عرصه مهم تلقی نمیکنند.
از طرفی شرط موفقیت در این حرفه، دستیابی به جایگاه واقعی روابط عمومی است که از طریق انجام فعالیتهایی نظیر نوآوری، کارآفرینی، استانداردسازی، مشاوره، پژوهش، توزیع محصولات روابط عمومی و مانند آنها، در این عرصه تحقق مییابد و برای ایجاد چنین زمینهای اعمال سیاستهای حمایتی و تقویت توان کارشناسی این حوزه قطعاً موثر خواهد بود.
|
نظر بدهید