شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– عکاسی از آسمان و ابر، کمابیش برای عکاسان جذابیت دارد. شاید شما هم یکی دو بار وسوسه شدهاید و عکسی هم گرفتهاید. واقعیت این است که بدون اطلاع از فوت و فن کار نتایج مطلوبی به دست نخواهد آمد و اگر ندانیم چه میکنیم، آسمان در عکسهای ما به صورت یک پرده سفیدرنگ ضبط خواهد شد. راستی علت این امر چیست؟ هنگام تهیه عکس منظره و سنجش نور حتماً متوجه شدهاید که تفاوت شدت نور زمین و آسمان واقعاً از زمین تا آسمان است. هرچه اختلاف میان شدت نور ابر و آسمان زیادتر باشد، تهیه عکس از ابرها آسانتر خواهد بود.
البته کنتراست میان ابر و آسمان به عواملی همچون نوع ابر و نور موجود بستگی دارد، عکسبرداری از ابرهای موسوم به کومولوس که بیشتر به توده پنبه شباهت دارند و معمولاً در زمینه آبی تیره آسمان دیده میشوند، آسانتر است. شدت نور ابرهای کومولوس نسبت به ابرهای نیمبوس یا ابرهای تیره و خاکستری رنگ بارانزا دوبرابر است. ابرهای سیروس نیز از نظر شدت نوربین دو نوع ابر یادشده قرار دارد، اما از آنجا که زمینه ابرهای سیروس، آسمانی پریده رنگ است، کنتراست این نوع ابر با آسمان ناچیز است. معمولاً در سمت الرأس و اندکی به طرف شمال، آسمان تیرهتر است و رنگ آبی هرچه به تدریج به سمت خورشید و افق نزدیکتر میشویم روشنتر میشود.
هنگامی که نور خورشید با زاویه دید 45 درجه به ابرها بتابد، یعنی خورشید در بالا و در پشتسر عکاس است. هم از لحاظ روشنایی و هم از حیث ایجاد حالت بهترین موقعیت برای عکسبرداری است. مطلوبترین زمان برای عکسبرداری از ابرها صبح ها یک ساعت بعد از طلوع خورشید تا چهار ساعت پس از آن و بعدازظهرها چهار ساعت پس از ظهر تا یک ساعت مانده به غروب خورشید است. زیباترین ابرها در ماههای اردیبهشت و خرداد تشکیل میشوند.
در عکسبرداری رنگی فقط میتوان از فیلترهای جاذب ماورای بنفش «UV» و پولارایزر «PL» استفاده کرد. فیلتر پولارایزر با ممانعت از ورود پرتوهای پولاریزه که اندکی بالاتر از افق منعکس میشوند، آسمان آبی را تیرهتر خواهند کرد. البته میدانید که پیش از عکسبرداری با این فیلتر باید آن را بچرخانید تا از زاویه صحیح آن را پیدا کنید.
ابرها معمولاً حرکتی دارند که در عکسبرداری باید به آن توجه کرد و سرعت شاتر را کمتر از 15 انتخاب نکرد، در هنگام غروب به خصوص اگر خورشید پشت ابر یا کوهی قرار بگیرد و رو به خورشید به طور مستقیم عکسبرداری کنیم، عکسهای جالبی به دست میآید
تهیه و تنظیم: سیدمحمود دادمرزی
نقل مطالب با ذکر منبع بلا مانع است.
|
نظر بدهید