سیاه چاله های محتوایی؛ فراوانی شگفتی ساز اطلاعات

محمد رحیمی؛ معاون دفتر ارتباطات شرکت ملی پست – همپوشانی پیامها و فناوری تنها برای آسان شدن خدمات و دسترسی به اوج آسایش و امنیت اتفاقاً انسان را به حضیض انفعال می برد. اکنون باید گزیده گویی همراه با تاثیر گذاری در حوزه روابط‌عمومیها به یک پویش تخصصی تبدیل شود. متخصصان ارتباطات نباید خود تولید کننده های فراوان اطلاعاتی باشند که محیط زیست ذهن را بیالاید.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی یران (شارا)|| انفجار اطلاعات پدیده ای است که از سال های گذشته آغاز اما در عصر فناوری به اوج خود رسیده است و روزانه و حتی در ساعت و لحظه حجم زیادی از اطلاعات تولید می شود. اطلاعاتی که به سرعت در بین جامعه بشری روان است.


عده زیادی از تولیدکنندگان مطالب خود مخاطب هستند و این فراوانی شگفتی ساز اطلاعات، مجال را برای کاربرد نظریات حوزه ارتباطات و روابط عمومی ربوده است و چنانچه در دام سطحی نگری گرفتار شویم در واقع افیون اطلاعات مغرضانه، سطحی و خطا ما را به گرداب بی هویتی پیش خواهد برد. این در حالی است که اطلاعات غلط را می توان پایش کرد اما اگر حجمی و سیل‌آسا باشد ذهن را تخریب‎ می کند.


در این صورت تنها باید با ستونی از گزیده خوانی مبتنی بر سواد رسانه‌ای، سعه صدر و علم و آگاهی به مصاف آن رفت.


موضوعات پیرامون جامعه بشری خود بسیار وسیع و گسترده است و در همین حال، بی اندازه آدمها و مراکزی هستند که برای تولید محتوا حول این موضوعات و بی شمار موضوعات وابسته وارد گردونه مناسبات ارتباطی می شوند.


همپوشانی پیامها و فناوری تنها برای آسان شدن خدمات و دسترسی به اوج آسایش و امنیت اتفاقاً انسان را به حضیض انفعال می برد. اکنون باید گزیده گویی همراه با تاثیر گذاری در حوزه روابط‌عمومیها به یک پویش تخصصی تبدیل شود. متخصصان ارتباطات نباید خود تولید کننده های فراوان اطلاعاتی باشند که محیط زیست ذهن را بیالاید. در این راستا باید با هدف متعالی، تولید صحیح و موثر گام برداشت و باید واقف باشیم که خلاقیت، رکن اولا در تولید محتواست. توجه به هدف و تمرکز بر درست اندیشی و صحیح نویسی با شالوده ای از تحلیل های علمی و ریشه دار می تواند یک پیام موثر را ایجاد کند.


اگر در سالیان گذشته دسترسی به ابزار اطلاعات و منابع خبری دشوار بود اکنون اما هرنفر به سهولت یک ابزار خبری و رسانه در اختیار دارد.


مدل توسعه اطلاعات اکنون همچون “بیگ بنگ” در فیزیک رونده و وسعت گیرنده است. این انفجار قابل کنترل نیست و مسیر بازافزایی خود را ادامه می دهد اما از کهکشان عظیم محتوا باید به منظومه ها و ستاره های قابل زندگی پناه برد وگرنه انسان دچار اغواگری های بنگاههای خبرپراکنی خواهد شد. آنچه در این مسیر وجود دارد کاهش چاشنی هنر و ظرافت های اخلاقی است که جای خود را به ابزار صنعت تبلیغی و جذب کنندگی داده است.


در دسته بندی “فالوورها” می ‌توان به گشت زنی های سطحی و گرایشهای مقطعی با هدفهای نازل دست یافت. در واقع این فرایند دنبال کنندگی در تهیه محتوای زائد، سیاه چاله های عمیقی برای ذایل شدن ذهن آدم هاست. چیزی که آنها را از کهکشان صلابت و هنر و اندیشه دور خواهد کرد.