رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری: روابط عمومی‌ها باید از ابزارهای خود جهت تبدیل چالش‌ها به فرصت استفاده کنند

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری گفت: روابط عمومی‌ها با توجه به جایگاه و تعاملات موثرشان با درون و برون سازمان باید از ابزارهای خود جهت تبدیل چالش‌ها به فرصت استفاده کنند.

 

به گزارش شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) از شهرکرد، دکتر مرتضی هاشم‌زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری امروز(19 اسفند) در گردهمایی مسئولان و رابطان روابط عمومی‌های واحدهای تابعه این دانشگاه گفت: روابط عمومی‌ها با توجه به جایگاه و تعاملات موثرشان با درون و برون سازمان باید از ابزارهای خود جهت تبدیل چالش‌ها به فرصت استفاده کنند.

 

وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی استان با عنایت خداوند و توجه مسئولین حوزه سلامت، سالی پر کار را پشت سر گذاشته و کارنامه درخشانی در جلب رضایتمندی مردم و دریافت کنندگان خدمات بهداشتی و درمانی از خود بر جای گذاشته است.

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری تلاش مسئولین روابط عمومی در انعکاس فعالیت‌ها و عملکرد دانشگاه و انتقال انتظارات و مطالبات مردمی به مسئولان را قابل تقدیر دانست.

 

دکتر هاشم‌زاده ارتقای سطح سواد سلامت جامعه را از اولویت های دانشگاه علوم پزشکی استان در سال آینده اعلام کرد و بیان داشت: قطعا روابط عمومی‌ها در راستای تحقق این امر مهم نقش موثری ایفا خواهند نمود.

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری گفت: تا زمانی که سواد سلامت جامعه ارتقای نیابد و فرهنگ خود مراقبتی در بین مردم ترویج پیدا نکند، توسعه مراکز درمانی در کنترل بیماری‌ها کارآمد نخواهد بود و همواره افزایش بار هزینه‌های درمانی، فشاراقتصادی مضاعف و غیر قابل تحمل بر خانواده‌ها و دولت تحمیل خواهد کرد.

 

دکتر هاشم‌زاده اضافه کرد: اگر چه کمبود اعتبار مانع تحقق برخی برنامه‌های دانشگاه علوم پزشکی استان شده است و این دانشگاه همچنان با کسری اعتبارات روبروست اما با تلاش‌های صورت گرفته میزان بدهی سالهای اخیر دانشگاه از ۹۵۰ میلیارد ریال به ۴۰۰ میلیارد ریال کاهش یافته است.

 

وی تصریح کرد: در راستای اجرای طرح تحول سلامت اقدامات فراوانی در استان انجام شده و اگر محدودیت اعتباری نبود، میزان و کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی در استان بیش از اقدامات صورت گرفته قابل ارائه می‌باشد.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، هاشم‌زاده ادامه داد: با توجه به اینکه چهارمحال و بختیاری از استان های کمتر برخوردار محسوب می شود، نسبت به دیگر استانهای کشور در اجرای برنامه تحول سلامت با محدودیت مواجه است اما اجرای این برنامه نتایج خوبی در حوزه‌های مختلف از جمله تامین پزشک در مناطق دوردست استان در برداشته که توانسته است رضایتمندی خوبی در سطح شهرستان‌ها ایجاد کند.