دردسرهای کاربران ایرانی فیسبوک

این روزها خبرهای اول دولتی ها در حوزه فناوری مربوط به حضورشان در فیس بوک است. موضوعی که بحث های زیادی را درجامعه به راه انداخته و بسیاری منتظرند ببینند که حضور این بزرگواران در سایت فیس بوک چگونه توضیح داده می شود.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران(شارا)– این روزها خبرهای اول دولتی‌ها در حوزه فناوری مربوط به حضورشان در فیس‌بوک است. موضوعی که بحث‌های زیادی را درجامعه به راه‌انداخته و بسیاری منتظرند ببینند که حضور این بزرگواران در سایت فیس‌بوک چگونه توضیح داده می‌شود. از این رو کمیته تعیین مصادیق در هفته گذشته جلسه‌ای را برگزار کرده است.


به گزارش شارا به نقل از بایت، این در حالی است که پیش از این دبیر شورای‌عالی فضای مجازی با توجه به عضویت دولتمردان در این شبکه، عضویت در فیس‌بوک را غیرقانونی ندانسته اما دور زدن سیستم فیلترینگ برای دسترسی به فیس‌بوک را جرم انگاشته است. دادستان کل کشور نیز در نشست خود با خبرنگاران اعلام کرده که اگر جرایم و مصادیق مجرمانه‌ای که در فیس‌بوک بوده رفع شده باشد، می‌توان آن را رفع فیلتر کرد. در همین حال و در پی ایجاد صفحه‌ای به نام دکتر محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در فیس‌بوک، روابط عمومی این وزارتخانه با صدور اطلاعیه‌ای ایجاد این صفحه را غیر واقعی خواند و آقای وزیر ارتباطات نیز نسبت به مشخص شدن این موضوع کمیته‌ای را تشکیل داده است. در ادامه گفت و گوی جالب آقامیری عضو کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه با مهر را که در آن به نکات جالبی اشاره کرده است، می‌خوانید.


رفع فیلتر مشروط فیس‌بوک 


آقا میری با بیان این که شبکه‌های اجتماعی نظیر فیس‌بوک پایبندی به قوانین کشور ما ندارند، ادامه داد: “این در حالی است که برخی سایت‌های خارجی ملتزم به رعایت قوانین ایران شده‌اند و بر این اساس فعالیت‌شان به نحوی است که محتوای مجرمانه را اشاعه نمی‌دهند.


 از این رو چنان چه فیس‌بوک نیز در همین خط مشی حرکت کند و بر رعایت قوانین ایران التزام داشته باشد می‌توان به رفع فیلتر آن اقدام کرد”.


 عضو کار گروه تعیین مصادیق مجرمانه با اشاره به عضویت بیش از یک میلیارد نفر از مردم جهان در شبکه اجتماعی فیس‌بوک خاطرنشان کرد: “جدای از فعالیت مجرمانه برخی از کاربران که اعتقاد و پایبندی به قوانین نظام ندارند، فیس‌بوک مجالی را فراهم کرده که می‌توان با استفاده از آن در جهت ترویج دین، بیداری اسلامی و اشاعه فرهنگ ایرانی اسلامی قدم‌های مثبتی برداشت”.


فیلترینگ هوشمند محتوا 

آقامیری با تاکید بر این که کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه بر اساس وظایف قانونی و تعهدی که بر عهده دارد باید از انتشار و فعالیت این شبکه اجتماعی در ایران جلوگیری کند، تصریح کـرد: “باید جلوی درج مسائل مستهجن و محتوای خـلاف قوانین سیاسی، امنیتی و اجتماعی کشور گرفته شـود و بر این اساس با محدودیت دسترسی به این سایـت جلوی انتشار محتـوای مفید هم گرفته می‌شـود اما در حال حاضر راهکار دیگـری وجود نـدارد”. وی گفت: “باید با طراحی نرم‌افـزار و ایجـاد سیستم فیلترینگ هوشمند بتوانیم هم از محتـوای مجرمانه فیس‌بوک صرف نظر کرده و آن را محدود کنیم و هم از محتوای مفید آن استفاده کرده و آن را در اختیار کاربران قرار دهیم”.


 عضو کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه تفکیک محتوای مفید از محتوای مجرمانه فیس‌بوک و رفع فیلتر آن را بر اساس این شرایط، بهترین حالت ممکن عنوان کرد تا ممانعتی از دسترسی بخش مفید آن صورت نگیرد و ادامه داد: “تا وقتی این امکان از لحاظ فنی به وجود نیاید از دسترسی به این شبکه اجتماعی ممانعت به عمل می‌آید”.


 وی با اشاره به نرم‌افزارهای تولید شده از سوی تبیان و سازمان تبلیغات اسلامی برای محدود کردن تصاویر و متن غیر مجاز در صفحات وب بدون فیلتر کلی سایت، تاکید کرد: “تفکیک محتوا در فیس‌بوک بدون مسدود کردن کل سایت در دراز مدت امکان‌پذیر است تا بتوان از سیستم فیلترینگ هوشمند برای جلوگیری از نشر و فعالیت محتوای مجرمانه اطمینان کامل حاصل کرد و اشتباهات در آن به حداقل برسد”.


کاربران 150 دلاری 


آقامیری با بیان این که گردانندگان فیس‌بوک نیز می‌توانند در جهت احترام به قوانین کشورها، بستری ایجاد کنند تا اعضا با التزام به قوانین و پایبندی به برخی موضوعات در آن فعالیت کنند خاطرنشان کرد: “بحث اقتصادی در فیس‌بوک باعث شده مدیران این شبکه آن چنان که باید به قوانین التزام نداشته باشند چرا که به ازای هر کاربر 150 تا 200 دلار به ارزش فیس‌بوک اضافه می‌شود و با وجود یک میلیارد نفر عضو این شبکه، فیس‌بوک 150 میلیارد دلار ارزش اقتصادی دارد”.


شناسایی متخلفان 


آقامیری ایجاد صفحات منتسب به برخی از مقامات ارشد نظام در فیس‌بوک را مصداق شکستن حریم خصوصی در فضای مجازی برشمرد و گفت: “ایجاد این صفحات چنان چه از سوی افراد و کاربرانی باشد که در ایران زندگی می‌کنند قابل تشخیص و پیگیری خواهد بود و مراجع ذیصلاح می‌توانند نسبت به برخورد با این عوامل اقدام کنند؛ باید توجه داشت که حتی IP آدرس‌هایی که از طریق VPN وارد فیس‌بوک می‌شوند نیز قابل شناسایی و پیگیری است”.


 مهد‌ی غیبی