خانواده و سواد رسانه‌ای

بر اساس یافته‌های پژوهشی امروزه رسانه‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در رأس آنها اینترنت به فراگیرترین و مسلط‌ترین فرهنگ اثرگذار در جامعه تبدیل شده و تقریباً تمام جنبه‌های زندگی اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار داده است.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || خانواده بعنوان نهاد بنیادین اجتماعی درعصرحاضر که با رشد سریع اطلاعات و گسترش جامعۀ شبکه ای رودرو بوده و مفهوم سنتی خود را از دست داده وارد مرحلۀ جدیدی از سیراجتماعی خود شده است.

 

بر اساس یافته‌های پژوهشی امروزه رسانه‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در رأس آنها اینترنت به فراگیرترین و مسلط‌ترین فرهنگ اثرگذار در جامعه تبدیل شده و تقریباً تمام جنبه‌های زندگی اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار داده است.


اینترنت علی رغم داشتن جنبه های مثبت ازقبیل فرصت های آموزشی و ارائه خدمات ارتباطی و مواردی از این دست، جنبه های منفی نیز دارد. استفاده کنترل نشده از رایانه، تکامل فیزیکی و رشد اجتماعی و روانی افراد جامعه را در معرض خطر قرار می دهد. استفاده افراطی از اینترنت سبب شده تا فرد نتواند با خانواده خود به خوبی ارتباط برقرار کند، از این رو ممکن است بر اثر ایجاد ارتباطات مجازی در اینترنت روابط بین افراد خانواده متأثر و دگرگون شود.


حال با این مقدمه یکی از متغییرهای مهمی که می تواند خانواده ها را با سیل عظیم اطلاعات در عصر حاضر همراهی نماید افزایش سواد رسانه‌ای در مواجهه با انواع شبکه های ارتباطی و مجازی می باشد. سواد رسانه‌ای یک نوع درک متکی بر مهارت است که می‌توان بر اساس آن انواع رسانه ها را از یکدیگر تمیز داد، انواع تولیدات رسانه‌ای را از یکدیگر تفکیک و شناسایی کرد. همچنین سواد رسانه‌ای آمیزه‌ای از تکنیک‌های بهره‌وری مؤثر از رسانه‌ها و کسب بینش و درک برای تشخیص رسانه‌ها از یکدیگر است.


سواد رسانه‌ای (media literacy):
توانایی دسترسی، تحلیل، ارزیابی، و خلق پیام در شکل‌های گوناگون (چاپی، صوتی، فیلم/ ویدیویی، اینترنتی، …) بر پایه درک آگاهانه و انتقادی از ماهیت رسانه‌های جمعی، فنونی که از سوی تولیدکنندگان رسانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، و تأثیر این فنون بر فرد و جامعه. سواد رسانه‌ای به مثابه یک حوزه بین‌رشته‌ای، به واکنش لازم به محیط ارتباط الکترونیکی پیچیده، فراگیر، و دائم‌التغییر سده ۲۱ تبدیل شده است.


بنابراین باتعاریف ارایه شده از سواد رسانه‌ای و بازپرداخت اهمیت نهاد خانواده و آشنایی خانواده ها با کارکردهای رسانه‌های جمعی و شبکه های اجتماعی لزوم برنامه ریزی متولیان امر با بهره مندی از آخرین یافته های پژوهشی و استفاده از تجارب کشورهای موفق در این زمینه و نهادینه شدن آموزش های همگانی در حوزه سواد رسانه‌ای و بیان چالش ها وفرصت ها بیش از پیش احساس می شود.

بابک نوراله زاده ـ کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی
 

انتهای پیام/

<div id=”div_eRasanehTrustseal_24429″></div>
<script src=”https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js”></script>
<script>eRasaneh_Trustseal(24429, false);</script>