شبکه اطلاعرسانی روابطعمومی ایران (شارا)–|| در حالی که اینترنت و دسترسی مداوم ما به آن، دریافت اخبار روز را راحتتر از همیشه کرده است، اما خطر بزرگی به همراه دارد. دوران اعتماد به اینکه یک خبرنگار، نویسنده و سردبیر حقایق را بررسی کرده و اخباری را به شما ارائه میدهد که میتوانید اعتماد کنید، گذشته است. پیوندها در رسانههای اجتماعی و سایر سایتها ممکن است قابل اعتماد، مشروع و قابل باور به نظر برسند، اما آیا اینطور است؟
اخبار جعلی همه جا هست. اما از کجا می آید؟ چگونه کار می کند؟ و آیا واقعا تقلبی است؟
بیایید به دنیای اخبار جعلی نگاهی عمیق بیندازیم تا بتوانید با دیدن آنها را شناسایی کنید.
اخبار جعلی چیست؟
اخبار جعلی صرفاً داستانها، گزارشها یا پستهایی هستند که عمداً توسط افرادی ایجاد میشوند که میخواهند خوانندگان را گمراه کنند. هدف آنها اغلب ترویج یک دستور کار سیاسی، ایجاد سردرگمی در مورد یک موضوع، و حتی کسب سود برای یک تجارت آنلاین است.
گزارشهای اخبار جعلی اغلب بسیار فریبنده هستند و عمداً بهگونهای ایجاد میشوند که شبیه یک منبع خبری قانونی و آدرس وب باشند تا خوانندگان ساده لوح گول بخورند. اخبار جعلی برای گمراه کردن و فریب دادن طراحی شده اند.
چگونه گسترش می یابد
داستان های خبری در سایت های رسانه های اجتماعی مانند توییتر و فیس بوک فراوان است. یک تیتر نظر شما را جلب می کند، کلیک می کنید و می خوانید، سپس کلیک کرده و به اشتراک می گذارید. به همین سرعت و به همین راحتی است.
اگر چیزی که ناآگاهانه می خوانیم و به اشتراک می گذاریم اخبار جعلی باشد چه؟ اگر به نظر می رسد که اخبار جعلی راحت تر از داستان های واقعی به اشتراک گذاشته می شود، به این دلیل است که واقعیت دارد.
چرا این اتفاق می افتد؟ جای تعجب نیست که اخبار جعلی بیشتر بدیع، جالب و تحریک کننده هستند تا اخبار واقعی. آنها احساسات را برمی انگیزند، و اغلب از تعصبات و باورهای ما حمایت می کنند و تمایل ما را به اشتراک گذاری آنها بیشتر می کنند.
یکی دیگر از مشکلات اخبار جعلی این است که هر چه بیشتر در معرض آن قرار بگیریم، احتمال بیشتری وجود دارد که آن را باور کنیم. «اثر حقیقت توهمآمیز» یک پدیده روانشناختی به خوبی مطالعه شده که برای دههها ثابت کرده است که هرچه بیشتر چیزی را بشنویم، بیشتر آن را باور میکنیم، خواه درست باشد یا نباشد.
یک مطالعه اخیر ثابت کرد که خوانندگانی که چندین بار در معرض یک خبر جعلی قرار گرفتند، در طول زمان آن را باور کردند. به نظر می رسد هر چه بیشتر در معرض آن قرار می گیریم نسبت به آن مصون می شویم.
چگونه اخبار جعلی را تشخیص دهیم
شما می دانید که آن بیرون اخبار جعلی وجود دارد، اما چگونه می توانید آن را شناسایی کنید و از فریب خوردن جلوگیری کنید؟ در اینجا مواردی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
فراتر از تیتر بخوانید – یک تیتر تکان دهنده و تحریک آمیز ممکن است همین باشد. قبل از اینکه باور کنید و به اشتراک بگذارید، کل مقاله را بخوانید.
منبع را بشناسید – مطمئن شوید که وب سایتی که در آن هستید یک منبع خبری واقعی و قانونی است. بسیاری از سایتهای خبری جعلی بهگونهای طراحی شدهاند که شبیه سایتهای واقعی به نظر برسند، حتی یک آدرس اینترنتی فقط یک یا دو حرف متفاوت از همتای قانونی خود دارند.
تاریخ را بررسی کنید – ممکن است برخی از مقالهها در زمان نگارش دقیق بوده باشند، اما پس از ماهها یا سالها شناور شدن در اینترنت، اکنون قدیمی و نادرست هستند.
هدف را زیر سوال ببرید – آیا مثلا این مقاله برای این طراحی شده است که چیزی به شما بفروشد، چیزی را به شما وادار کند که باور کنید یا حتی شوکه یا سرگرم شوید؟ اگر چنین است، احتمالاً یک خبر جعلی است.
تعصبات خود را بررسی کنید – بنابراین اغلب ما تمایل داریم که چیزی را به عنوان واقعیت در نظر بگیریم که باورهای قبلی ما را تأیید کند.
راستیآزمایی خودتان را انجام دهید. زمانی میتوانستیم به روزنامهنگاران اعتماد کنیم که این کار را برای ما انجام دهند، اما در عصر اخبار جعلی، باید خودمان حاضر به انجام آن باشیم. از یک سایت بررسی واقعیت مانند FactCheck.org برای بررسی اعتبار یک داستان، به خصوص قبل از به اشتراک گذاشتن آن، استفاده کنید.
توقف اخبار جعلی
در حالی که این مراحل مهم هستند، متوقف کردن اخبار جعلی در مسیرهای آن بیشتر به یک خواننده معمولی بستگی دارد که از مهارتهای تفکر انتقادی و عقل سلیم استفاده میکند. به خصوص برای افراد مهم است که یک مقاله را قبل از به اشتراک گذاشتن آن بررسی کنند.
اخبار جعلی همه جا هست. یاد بگیرید که آن را تشخیص دهید و آن را در مسیر خود متوقف کنید.
منبع: mastersincommunications
|
نظر بدهید