شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– در این مقاله، پژوهشگر با بکارگیری تکنیک تحقیق توصیفی که در آن از شیوه تحلیل محتوای کمی در کنار رویکردهای کیفی استفاده شده، به بررسی مقایسه ای اخبار “حوزه درمان ” دو سازمان “بیمه خدمات درمانی” و “تامین اجتماعی ” پرداخته است. ( این دو سازمان در حوزه درمان از ماموریت های مشابهی برخوردارند).اولین هدف رسیدن به خط مشی روزنامه خراسان در پوشش اخبار سازمان های بیمه گر است؛ به این منظور اخبار به “منفی “، “مثبت”و “خنثی” کدگزاری و نمایش داده شده اند؛ همچنین با شناسایی تعداد فراوانی ارزشهای خبری روزنامه درتیتر – واحد ثبت – خط مشی روزنامه نمایش داده شده است.
در بخش دوم اهداف، تاکید بر نشان دادن نقش روابط عمومی در پوشش اخبار است. بنابراین تحلیلهایی از قبیل توجه به”منبع تولید خبر”، ” فاعل خبر” ، “تصاویر” ، “ابعاد خبر” پرداخته است. یافته ها در مورد خط مشی روزنامه چنین حکایت می کند که روزنامه بیشتر از ارزش خبری “برخورد” استفاده نموده ومسئولیت اجتماعی خبرنگار او را به تولید گزارشهای بلند ومنفی وا داشته است.
در مورد بررسی تاثیر روابط عمومی نیز حاکی است ؛ دو سازمان در ارائه “خدمات درمانی” به گروه هدف متفاوت عمل نموده اند.
مقدمه
تحلیل محتوای رسانه ها از دو بعد کمی و کیفی قابل بررسی و جمع آوری بوده و با یک ارزیابی و تحلیل صحیح و عملی به هر دو بعد کمی و کیفی نظر دارد. در مورد مطبوعات اندازه گیری میزان سطح چاپ و حجم مطلب درج شده سازمان درروزنامه یا نشریه با توجه به قالب انتخابی آن (سرمقاله، مقاله، گزارش، خبر) و با احتساب ضریب اهمیت هر قالب که تأثیرگذاری بیشتری بر روی مخاطب دارد انتخاب می گردد و این تحلیل ها میزان ارتباطات را بازگو می نماید و در جهان امروز وسایل ارتباط جمعی با ایجاد ارتباطات، انتقال اطلاعات و معلومات جدید و مبادله افکار و عقاید عمومی، در راه پیشرفت و فرهنگ تمدن بشری نقش بزرگی بر عهده گرفته اند.
در این مورد سازمان ها، ارگان ها، شرکت ها و کلیه نهادهای دولتی و شخصی برای رسیدن به سطح مطلوبی از ارتباطات، تعامل با رسانه ها را جزو برنامه های تدوین شده و هدفمند پیش روی خود قرارداده اند که در فرآیند ارتباط رسانه و سازمان موارد متعددی از قبیل قدرت و ضعف ارتباط، نوع ارتباط مطرح می گردد.که مقاله پیش رو با تکیه بر اصل ارتباط دو سویه سازمانها و رسانه ها به خدمات مشترک در حوزه درمان ارائه شده دو ارگان سازمان بیمه خدمات درمانی و تامین اجتماعی می پردازد که نتیجه این تحقیق و راهکارهایی که در فصل نتیجه گیری ارائه می گردد می تواند راهگشای مناسبی در زمینه تعامل رسانه ها با یکدیگر و شناخت نقاط ضعف این تعامل برای این دو ارگان باشد.
پژوهشگر اهداف کلی این پژوهش را از دو منظر قابل توصیف و ارائه می داند؛ منظر اول بررسی خط مشی روزنامه خراسان درخصوص نحوه پوشش اخبار سازمان های “بیمه تامین اجتماعی ” و ” بیمه خدمات درمانی ” است، پژوهشگر می خواهد در یک نگاه کلی بداند خط مشی روزنامه خراسان در مقابل بیمه های اجتماعی چگونه است ؟به این منظور به طرح دو سوال برای رسیدن به این هدف می پردازد. سوالات محوری تحقیق شامل بررسی پوشش خبری سازمان های بیمه خدمات درمانی و تامین اجتماعی در وجوه مشترک درمانی -بررسی دیدگاه (جهت گیری) روزنامه خراسان در هر یک از دو سازمان فوق الذکر نسبت به پوشش اخبار – بررسی ارزش های شش گانه خبری در روزنامه خراسان است. در این پژوهش میانگین دیدگاه تولید کنندگان اخبار، میانگین تعداد اخبار هر ارگان ، تصاویر مربوطه ، منابع تولیدکننده اخبار هر یک واحدهای تحلیل هستند که همگی تشریح شده اند.
این طرح تحلیل، ساده ترین نوع یک تحلیل محتوای علمی است، و در این پژوهش نحوه ارتباط محتوا و متن با نویسنده و تولیدکننده پیام تحلیل شده است. به این منظور اخبار و گزارشات روزنامه خراسان مورد بررسی واقع شده است و واحد ثبت در این تحقیق، تیتر تمامی اخبار و گزارش های مربوط به حوزه درمان ارگان های بیمه تامین اجتماعی و بیمه خدمات درمانی می باشد. در این پژوهش تمامی اخباری که به طور مستقیم و غیر مستقیم از هر منبع به “حوزه درمان” دو ارگان ذکر شده اشاره نموده است گستره پژوهش بوده و مورد توصیف کمی قرار گرفته است.با ثبت تمام اخبار مرتبط با موضوع ، طبقه بندی اخبار به تفکیک هر ارگان آغاز می گردد؛ در هر تفکیک نقاط مشترک کدبندی می شوند و این روند تا آخرین شماره روزنامه سال 90 به صورت تعریف شده و یکسان پیش می رود تا اینکه تعاریف مشترک در هر طبقه دارای بارکد شده و اکنون توصیف کمی آغازمی شود.
خلاصه و نتیجه گیری
نتیجه ای که از جداول و نمودارهای این تحقیق حاصل آمد، نشانگر این است که میزان پوشش خبری روزنامه خراسان در سال 90 درخصوص سازمان های بیمه گر ” بیمه خدمات درمانی ” و ” بیمه تامین اجتماعی ” 110 خبر در سال 90 ،به طور میانگین سه خبر و گزارش در هفته می باشد.
تعداد اخبار منتشره در بیمه خدمات درمانی 35 خبر با 31.82 ٪ فراوانی و بیمه تامین اجتماعی 19 خبر با 17.27 ٪ فراوانی می باشد. تعداد اخباری که در آن به دو مقوله بیمه خدمات درمانی و بیمه تامین اجتماعی در کنار یکدیگر اشاره شده است نیز 56 خبر با 50.91 ٪ فراوانی می باشد.
یافته ها بیانگر این هستند که با عنایت به اینکه 50 ٪ پوشش خبری روزنامه به موضوعاتی اختصاص یافته است که در آن از هر دو سازمان در خبر نام برده شده است؛ گویای مشابهت ماموریت های درمانی این دو سازمان علی رغم تفاوت ها دارد.
توصیف آماری پوشش اخبار روزنامه خراسان در بحث میزان پوشش نشان از پرداختن اندک سازمان بیمه تامین اجتماعی به خدمات درمان به نسبت سازمان بیمه خدمات درمانی دارد.
نویسنده اول :دکتر حسین طوسی معتمد، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد قوچان، گروه علوم ارتباطات اجتماعی،قوچان، ایران
نویسنده دوم: محترم احمدی فرد، کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد قوچان، گروه علوم ارتباطات اجتماعی ، قوچان ، ایران
منبع مرجع: شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)
|
نظر بدهید