جایگاه خبر و خبرنویسی در روابط عمومی

غلامرضا شمس ناتری / کارشناس روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر – خبرهایی که در سایت های سازمان و ارگان‌های دولتی دیده می شود کاملا غبرحرفه‌ای با تیترهایی که با لید همخوانی نداشته و استفاده از عبارت هایی مانند: “محترم، فرمودند و...“برای مدیر ارشد آن سازمان است.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی ایران (شارا)|| یکی از الزامات و رسالت های مهم روابط‌عمومیها، اطلاع رسانی است که یک وجه آن از دریچه خبر و خبرنویسی می گذرد!


خبرنویسی در روابط عمومی نیازمند گذراندن آموزش و یادگیری است که بعضا این مقوله مهم در روابط عمومی مغفول مانده و روابط عمومی ها عاجز از خبرنویسی هستند.


این نقص مهم همواره پاشنه آشیل روابط عمومی ها بوده و در بزنگاه هایی که می بایست روابط عمومی بدون حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه به این مهم بپردازد، خود را نمایان می کند!


یکی از مهمترین رساالت های روابط عمومی در دستگاه های دولتی، تولید و تنظیم خبر و تلاش برای بکارگیری راهکارهای مهم ارتباطی برای انتشار به موقع و موثر آن در سایت آن سازمان و به رسانه های گروهی است.


این رسالت مهم متاسفانه در دستگاه های دولتی و در روابط عمومی ها نادیده انگاشته شده و روابط عمومی ها در خبرنویسی نه در چارچوب حرفه یی دچار مشکل عدیده می شوند.


خبرهایی که در سایت های سازمان و ارگانهای دولتی دیده می شود کاملا غبرحرفه‌ای با تیترهایی که با لید همخوانی نداشته و استفاده از عبارت هایی مانند: “محترم، فرمودند و…”برای مدیر ارشد آن سازمان است.


یک روابط عمومی حاذق، مطلع و آگاه می بایست برای اهمیت دادن به این بخش ضمن برگزاری دوره های آموزشی ،فردی را برای تهیه خبر گمارده تا نسبت به تهیه خبر اقدام و در زمان هایی که امکان حضور خبرنگاران وجود ندارد خبری متقن و حرفه‌ای انتشار دهد.


امید آنکه سازمان ها و دوایر دولتی با برگزاری دوره های آموزشی و نیز تهیه بروشورهای مربوطه دانش کارکنان روابط عمومی خود را برای خبرنویسی بالا برده تا در مواقع بحرانی دچار این مشکل نشوند.