شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– نوزدهم اکتبر زادروز«لویس مامفورد Lewis Mumford» یکی از مورخان بزرگ قرن بیستم است که در 1895 به دنیا آمد، 95 سال عمر کرد و 26 ژانویه 1990 درگذشت. وی مورخی بود که به جای پرداختن به تحقیق درباره رویدادهای ملی و بین المللی به پژوهش در زمینه تاریخ و تحول «شهر» و جوامع محدود و روند تمدن دست زد و راه تازه ای را برای تاریخ نگاری باز کرد و مزید بر این کار، بانی جنبش جهانی توجه به شهرها و سیاست داخلی و عمران و گسترش محلی شد. او در عمر طولانی خود تاریخچه ده ها شهر معروف را نوشت و منتشر ساخت.
مامفورد کار تاریخ نگاری را با نوشتن تاریخ علوم و تکنولوژی آغاز کرده بود و همین موضوع را هم در دانشگاه تدریس می کرد. وی بود که واژه متداول امروز ـ «تکنولوژی» را به دست داد و آن را مجموعه تکنیک ها و عصاره و درجه پیشرفت نامتوقف آنها خواند.
وی همچنین رابطه تکنولوژی و تمدن و پیشرفت جوامع را تعریف کرد که به صورت رساله ای باقی مانده است. مامفورد اعلام داشت که تا جامعه ای در تکنولوژی، مستقلا پیشرفت نکند به رفاه و نیکبختی و آسایش نخواهد رسید و از همان زمان، کشورها به: پیشرفته و در حال پیشرفت و عقب افتاده طبقه بندی شدند.
به باور مامفورد، برای پیشرفت در تکنولوژی، باید در یک ملت آرزوی نیل به این هدف به وجود آید و به آن اشتغال ورزد، به همان گونه که تا علاقه و حمایت نباشد امر تألیف و تصنیف رشد نخواهد کرد. مامفورد در عین حال تاکید داشت که مدیران جامعه به موازات پیشرفت تکنولوژی و تشویق به استفاده از آن باید بکوشند که به اخلاقیات جامعه صدمه وارد نشود زیرا که تکامل اخلاقیات در حقیقت تکامل انسان و مدنیت است و تکنولوژی تنها وسیله آسایش و پیشرفت.
تالیفات معروف دیگر او عبارتند از: فرهنگ شهری، رابطه انسان و محیط زیست او، رفتار و زندگانی و … که همه آنها زمینه تاریخ دارد تا جامعه شناسی. وی در عین حال یک جامعه شناس و فیلسوف بود و گاهی هم شعر می سرود.
|
نظر بدهید