تقویت جایگاه روزنامه‌نگاری محیط زیست ضروری است

رئیس مرکز ارتباطات وزارت راه با اشاره به بحران‌های پیش روی کشور گفت: اقناع مدیران رسانه‌ها و راه‌اندازی یک رشته در دانشگاه برای تقویت جایگاه روزنامه‌نگاری محیط زیست ضروری است.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) رئیس مرکز ارتباطات وزارت راه با اشاره به بحران‌های پیش روی کشور گفت: اقناع مدیران رسانه‌ها و راه‌اندازی یک رشته در دانشگاه برای تقویت جایگاه روزنامه‌نگاری محیط زیست ضروری است.

به گزارش شارا به نقل از مهر، رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی در نشست اطلاع رسانی و آموزشی هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم که در محل سازمان هواشناسی کشور برگزار می‌شد گفت: اگر ما به عنوان افراد ارتباطی و رسانه‌ای خودمان تغییر رفتار نداشته باشیم نمی‌توانیم روی جامعه اثرگذار باشیم.

قاسم بی‌نیاز افزود: اخبار در حوزه تغییر اقلیم فراوان داریم البته هنوز دانش عمومی ما درباره تغییر اقلیم بسیار کم است اما دست کم در دهه اخیر مردم ما با اخبار این حوزه و اخبار حوزه محیط زیست و تغییر اقلیم مواجه هستند و برای مثال نسبت به اخبار یوزپلنگ و دریاچه ارومیه و پدیده‌های از این دست حساس هستند و واکنش نشان می‌دهند.

وی تأکید کرد: این نشان می‌دهد که حداقل مردم ما در بخش خبر و دریافت اطلاعات به‌روز هستند. اما اینکه چقدر همراه با تغییر رفتار و مطالبه‌گری است بحثی است که باید به آن بپردازیم.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه تصریح کرد: سیزده صدم درصد بودجه کشور را محیط زیست به خود اختصاص داده و طبیعی است که روابط عمومی سازمان محیط زیست توان اینکه بتواند سریال تلویزیونی و مستند و موج رسانه‌ای ایجاد کند ندارد هرچند که روزنامه‌نگاران به وسع خودشان کوشیده‌اند در این زمینه قلم بزنند.

بی‌نیاز افزود: آبان گذشته رئیس سازمان هواشناسی گزارش تکان‌دهنده‌ای از وضعیت تغییر اقلیم در کشور ارائه کردند. بحث این بود که با توجه به گزارش پنجم هیات بین الدولی چهار سناریو می‌توانیم داشته باشیم که برخی از آن‌ها بسیار تکان دهنده است و ما نگران شدیم که آینده فرزندان ما در کشور چه خواهد شد. اگر نگاهی بیاندازیم به اینکه ۷۰ سال آینده در زاگرس ما چه اتفاقی می‌افتد حتماً در فرایند تصمیم‌ها و نگاه مسئولان مؤثر خواهد بود.

وی یادآور شد: نیاکان ما هم سال‌ها با خشکسالی مواجه می‌شدند. تلاش می‌کردند و از دانش گذشته خود بهره‌مند می‌شدند و خانه خود را به گونه مناسب می‌ساختند و تصمیم می‌گرفتند که چه نوع کشت داشته باشند و چه نهالی بکارند. نیاکان ما چگونه خود را با وضعیت جوی و محیط زیست منطبق می‌کردند و اکنون چگونه است؟ چرا در نقاط مختلف از مصالح مختلف استفاده می‌کردند و حتی بعضا از زیر زمین استفاده می‌کردند و تهویه طبیعی برای خانه فراهم می‌کردند؟ همین‌ها را مقایسه کنید با وضعیت کنونی که مصالح مشابه در نقاط مختلف کشور به کار می‌رود و حتی کولر یکسان در تبریز و یزد استفاده می‌شود.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه ادامه داد: اندیشه ایرانشهری نیاکان ما را راهنمایی می‌کرد که چگونه با اقلیم سازگار شوند. چرا عمق چاه‌های ما از ۵۰ متر به ۲۰۰ متر رسیده است؟ چرا فرونشست زمین در گذشته رخ نمی‌داد؟ این‌ها چیزهایی بوده که می‌دانسته‌ایم و فراموش کرده‌ایم. همین الان مصالحی داریم که جایگزین خشت است و عایق هم هست و حتی ارزان‌تر هم هست اما پیمانکاران ما مستقیم به سراغ آجر می‌روند.

بی‌نیاز هشدار داد: اگر الان به فکر آینده خودمان و کشورمان نباشیم، که این کار مشترک ما با همسایه‌ها و جامعه جهانی است، میراثی برای ما و فرزندان ما نخواهد بود. همین الان هم روند تدریجی افزایش دما هرچند محسوس اما تدریجی رخ داده است و اگر همین الان اقدام نکنیم با پدیده مهاجرت رو به رو خواهیم بود که همین الان هم شاهد آن هستیم.

نوعی عدم تعادل در جو کره زمین رخ داده و در حال گسترش است. وقوع بارش های سنگین و غیرمترقبهرئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه افزود: حذف گونه‌های زیستی گیاهی و جانوری و … موارد بسیار زیاد دیگری در نتیجه این مساله رخ داده است.

وی تأکید کرد: هنوز بابت اینکه صنایع را در اصفهان و کرمان متمرکز نکنیم بحث هست. هم سیاست‌گذاران و هم مردم و حتی خبرنگاران ما این طناب را به سمت خود می‌کشند و فکر می‌کنند توسعه یعنی این کارخانجات را به شهر خود بکشند.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه افزود: «ارتباطات و محیط زیست» یک موضوع جا افتاده در کشور ماست و مردم و رسانه‌ها به این مساله توجه می‌کنند و در میان ایرانیان محیط زیست به یکی از پنج دغدغه اصلی در کشور ما تبدیل شده است اما از میان ۸۷۳۴ رسانه مختلف سطح کشور تنها ۲۱ رسانه صرفاً با عنوان محیط زیست منتشر می‌شود.

بی‌نیاز تصریح کرد: رسانه‌ها برانگیزاننده هستند و نگرش محیط زیستی به تدریح از طریق رسانه‌ها به کل جامعه سرایت پیدا می‌کند. با توجه به تغییر اقلیمی که با آن رو به رو هستیم روزنامه‌نگاری محیط زیست به عنوان یکی از رشته‌های جدید در حدود دو دهه اخیر در جهان مورد توجه قرار گرفته است.

وی تأکید کرد: با توجه به بحران‌های محیط زیستی که با آن رو به رو بوده و هستیم افزایش سطح آگاهی از توسعه پایدار روشن است. روزنامه‌نگاران و خبرنگاران محیط زیست نقش عمده‌ای در این مسیر دارند.

رئیس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه افزود: اقناع مدیران رسانه‌ها و راه‌اندازی این رشته در دانشگاه برای تقویت جایگاه روزنامه‌نگاری محیط زیست ضروری است.

بی‌نیاز پیشنهاد کرد: برگزاری سمینارهای تخصصی روزنامه‌نگاری محیط زیست، برگزاری جشنواره‌های معرفی آثار برتر، برگزاری جلسات نقد و بررسی مطالب منتشر شده و راه‌اندازی رشته روزنامه‌نگاری محیط زیست در مقاطع دانشگاهی از جمله اقداماتی است که می‌توان برای بهبود جایگاه روزنامه‌نگاری محیط زیست در کشور انجام داد.

وی در پایان به اصل پنجاهم قانون اساسی اشاره کرد که می‌گوید: در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌گردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.