تشریح رویکردهای روابط عمومی در دوره آموزش بدو خدمت کارکنان

مدیرکل روابط عمومی بانک دی با اشاره به نقش اثربخش روابط عمومی در مدیریت برند، مراقبت و توسعه برند را از کارکردهای اصلی روابط عمومی دانست.

تشریح رویکردهای روابط عمومی در دوره آموزش بدو خدمت کارکنان

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)–  مدیرکل روابط عمومی بانک دی با اشاره به نقش اثربخش روابط عمومی در مدیریت برند، مراقبت و توسعه برند را از کارکردهای اصلی روابط عمومی دانست.

 

ابراهیم صفرلکی در دوره آموزش بدو خدمت کارکنان ضمن خوش آمدگویی به نیروهای جدید بانک دی ، حلول ماه مبارک رمضان را نیز تبریک گفت و اظهار امیدواری کرد که انشاءالله همه توفیق حضور در مهمانی خدا را داشته باشیم و از فیوضات این ماه بهره مند شویم.


وی در ادامه با اشاره به نقش روابط عمومی در سازمان ها اظهار کرد: علاوه بر توسعه برند، اطلاع رسانی و تبلیغ خدمات و محصولات بانک و نیز مدیریت و هدایت شبکه ارتباطی درون و برون سازمانی از وظایف اصلی روابط عمومی است.


وی با تشریح مفهوم تبلیغات و تفاوت آن در جهان غرب و اسلام اظهار کرد: اطلاع رسانی و تبلیغات از کارکردهای روابط عمومی است که در دنیای غرب به معنی معماری و هدایت افکار عمومی در جهت تامین منافع سازمان است و در تبلیغات از هیچ ترفندی برای تامین منافع ذینفعانشان فرو گذار نمی کنند اما اسلام، تبلیغ را هدایت افکار عمومی مبتنی بر شفافیت و صداقت می داند.


صفرلکی نخستین کارکرد روابط عمومی را ایجاد تصویری زیبا و موجه از سازمان در اذهان عمومی بیان کرد و گفت: تنها معرفی شایسته خدمات و محصولات در ایجاد این تصویر مطلوب نزد افکار عمومی کافی نیست بلکه همراهی و همکاری کارکنان با مردم در پیدایش این مقبولیت جمعی نقشی بنیادین دارد.


وی ایفای نقش در مسئولیت های اجتماعی را کارکرد دیگر روابط عمومی دانست و افزود: تمام نهادها و سازمان هایی که فعالیت خود را به صورت حرفه ای دنبال می کنند در کنار وظیفه ذاتی و اولیه خود به موضوعات اجتماعی نیز توجه ویژه ای دارند بنا بر این همه باید مسئولیت اجتماعی خویش را در حوزه خدمت به آحاد مردم به بهترین شکل انجام دهند.


مدیرکل روابط عمومی بانک دی با بیان اینکه نقش آفرینی، حلقۀ گم شده در اجرای وظایف و مسئولیت هاست، تصریح کرد: عملکرد برخی افراد در مجموعه های سازمانی خنثی و حتی خاکستری است، اما در مقابل افرادی هستند که نقش آفرین، تاثیرگذار و اثربخشند. نقش آفرینی در واقع غلبه بر عوامل محیطی، رویکردها و ارزش آفرینی است که میتواند برای هر نوع مسئولیتی تعریف شود.


صفرلکی روابط عمومی را بستری بسیار مناسب برای طرح فعالیت ها و اطلاع رسانی در زمینه اقدامات حوزه های مختلف به سایر همکاران و نیز مشتریان توصیف کرد و خواستار بهره مندی حداکثری از ظرفیتهای جدید ارتباطی در این حوزه شد .

 

منبع: نیوز بانک