بررسی نقش روابط عمومی در افزایش فروش بیمه عمر

نویسنده: رسول جعفریان کیکانلو دانشجوی کارشناس ارشد رشته مدیریت بازرگانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور – در این پژوهش نقش روابط­ عمومی­ که شامل برنامه ریزی،حسن شهرت و مدیریت بحران می­باشد را بر فروش بیمه عمر شرکت بیمه سامان سنجیده می شود.

چکیده
با توجه به اهمیت بحث روابط­ عمومی و نقش آن به­ عنوان یک وظیفه مدیریتی که روابط سودمند و دوجانبه را بین سازمان و گروه­های متفاوتی که موفقیت و شکست سازمان به آن­ها وابسته است،شناسایی می­ کند و همچنین بحث بیمه عمر که یکی از مباحثی است که اطمینان و آرامش فکری و ایجاد تعادل و آسایش در زندگی اجتماعی و اقتصادی برای هر فرد را فراهم می­کند، لذا در این پژوهش تاثیر مولفه ­ها و نقش روابط­ عمومی­ که شامل چاپ و نشر، ارتباطات و افکارسنجی،برنامه ریزی و پژوهش،حسن شهرت و مدیریت بحران می­باشد را بر فروش بیمه عمر شرکت بیمه سامان سنجیدیم.روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی می­باشد.تعداد۳۵۰ پرسش­نامه پس از تایید پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ با سطح اطمینان ۹۵/۰ مقدار آن ۸۵/۰ و روایی پرسش­نامه از طریق محتوا بین ۳۰ نمایندگی از شرکت بیمه سامان توزیع شد.جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون ویلکاکسون و همچنین جهت رتبه بندی فرضیات از آزمون فریدمن استفاده شده است که با توجه به آزمون فریدمن فرضیه اول که مربوط به چاپ و نشر می­باشد در رتبه اول قرار گرفت. پس از انجام آزمون­های آماری تمام فرضیات مذکور پذیرقته شدند.و در پایان نتایج پس از تجزیه و تحلیل پیشنهادات ارائه گردید.
واژگان کلیدی: روابط­ عمومی، بیمه عمر(ببمه شده، بیمه­ گر، استفاده ­کننده)، فروش

مقدمه
در نگرش سنتی کسب­ و­کار، فرایند خرید و فروش کالا و خدمات با “پول” رقم می­خورد اما اکنون این نگرش کارایی خود را از دست داده است و “احترام” یا مشتری­ مداری به ­عنوان محور فعالیت سازمان­ها و الزام بقای آن­ها مورد تاکید و توجه قرار گرفته است. به­طوری که طی دهه گذشته، در سایه رویکردهای جدید مدیریتی، نقش و اهمیت مشتری، تصاعدی رشد کرده است و دیگر حدی برای مشتری­ مداری وجود ندارد. (ماهنامه جهان گستر، ۱۳۷۴: ۶۱)
توانایی پذیرش و انجام همزمان تغییر و توسعه، رمز موفقیت مدیران موفق امروزی است. در دنیای متغیر کنونی آن­چه رضایت بخش است این است که مدیر بتواند از عهده تقاضاهای فرد برآید. در این­صورت به پیشرفت و توسعه دائمی نیاز خواهد داشت. فشارهای وارده از رقبای برتر در یک محیط ناپایدارتر و بی ثبات­ تر اقتصادی بیشتر از قبل است. مشتریان درخواست بهبود کیفیت را دارند. برای موفق شدن در چنین محیطی مجبور به حفظ مهارت­های فردی و دانش و استفاده از آخرین فنون برای برانگیختن و ترغیب دیگران به پذیرفتن رهبری و عقایدتان هستید. (ماهنامه علمی/تخصصی انجمن روابط­ عمومی ایران،۱۳۸۹: ۷۲ ).
بیمه ­های اشخاص، همانند دیگر بیمه­ ها، پاسخ­گوی تشویش خاطر است. با این وصف، بیمه­ های اشخاص دارای دو ویژگی است: نخست آن­که همان­طور که از نامش پیداست، پیش آمدهایی را در بر می­گیرد که به­ طور مستقیم به شخص انسان مربوط می­شود مانند فوت، بازماندگی، حوادث بدنی و بیماری­ها. دوم آن­که : پیش آمدهای مورد نظر، همیشه جنبه خسارتی ندارند مانند زنده ماندن بیمه شده در پایان مدت معین. بیمه ­های اشخاص بر خلاف بیمه­ های اموال، فارغ از مفهوم زیان و ضرر است. بیمه ­های اشخاص در بر گیرنده­ی بیمه ­هایی است که موضوع آن­ها دادن تامین به اشخاص علاقه­ مند در مقابل هزینه­ های احتمالی یا بار مالی ناشی از وقوع یک ریسک فردی مشخص (مانند زنده ماندن در پایان مدت بیمه، فوت، حادثه و بیماری) می باشند. (صالحی، ۱۳۷۸: ۹).
علاقه انسان­ها به اطمینان یافتن از تأمین آینده خود و افراد خانواده­ شان در زندگی متلاطم و پرفراز و نشیب سبب ایجاد بیمه ­های زندگی (بیمه­ عمر) شده است. اکنون، میزان استفاده افراد از این بیمه به­ عنوان یکی از شاخص­های اندازه‌گیری رفاه در جامعه شناخته می‌شود.

اهمیت موضوع:
سنجش افکارعمومی، حلقه اتصال مدیریت و مخاطبان است و امروز همگان دریافته­ اند که شناخت افکارعمومی قابلیت پیش بینی رویدادها را افزایش داده و از بروز بحران­های درون و برون سازمانی تا حد زیاد پیش­گیری می­کند. روابط­ عمومی از طریق افکارسنجی در جهت هدف نهایی خود، یعنی ایجاد، حفظ وتداوم تفاهم میان سازمان و مخاطبان تلاش می کند.
روابط­ عمومی در جایگاه صحیح خود به صورت یک سیستم باز شناخته می­شود. سیستمی که به محیط اطراف حساس است، به طور مداوم در حال مبادله متقابل با محیط می­باشد و به­عنوان بخشی از مدیریت، در تلاش تاثیر پذیری مستمر برون داده­ها از درون داده­ هاست. در این شیوه، تبلیغات[۱] فقط بخش کوچکی از فعالیت روابط ­عمومی است که استراتژی آن نیز از درون “مبادله متقابل” شکل می­گیرد. وجود چنین جایگاه و نقشی برای روابط­ عمومی در شرکت بیمه می­تواند در توسعه بیمه موثر باشد. (سفیدی ،۱۳:۱۳۸۰).
در باب اهمیت روابط­ عمومی، «پیتر دراکر»، اندیشمند معاصر مدیریت، می­گوید: «تمام مدیران اثر بخش، متخصص در امر روابط­ عمومی بوده و به نحو خستگی ناپذیری به تبلیغ خود و افکارشان می­ پردازند» (کوتلیپو سنتر،۳:۱۹۷۱) تقویت روابط­ عمومی­ها جهت تقویت روابط عاطفی مدیران و کارکنان، جایگاه روابط­ عمومی در اطلاع رسانی دولت و فرهنگ­سازی در سازمان­ها از دیگر کارکردهای این نهاد است.
صنعت بیمه به عنوان یک نهاد اقتصادی- اجتماعی تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی قرار دارد و مجموعه این شرایط، محیط رشد و بستر حرکت آن­ را تشکیل می­دهند. با در نظر گرفتن عدم رشد مطلوب صنعت بیمه در ایران، تلاش جهت ارتقا و توسعه فرهنگ بیمه امری اجتناب پذیر است. بدین ترتیب، نظریه مفهوم و عملکرد روابط­ عمومی می­توان آن­ را به ­عنوان ابزاری مفید و کارساز در تبیین فرهنگ بیمه به­ ویژه توسعه این صنعت به ­عنوان “حامی اقتصادی بزرگ” مردم مورد توجه قرار دارد.
این نوع پوشش با توجه به ویژگی‌های مربوط به خنثی کردن اثر تورم در سرمایه و محاسبه سود صندوق­های سرمایه گذاری به شکل مرکب، مناسب‌ترین گزینه برای کسانی است که نگران آینده خانواده خود هستند. روابط ­عمومی فرآیندی مدیریتی است که هدف آن جلب و حفظ رفتارهای مثبت و موافق گروه­های اجتماعی و سازمان های مستقل، برای رسیدن به ماموریت و اهداف سازمان است. مسئولیت اصلی روابط­ عمومی، ساخت و حفظ «محیطی دلپذیر» برای سازمان است.(آمور،۴:۲۰۰۶).