اطلاع‌ رسانی بی محتوا را پایان دهید

نویسنده: سعیده آقاخانی پژوهشگر ارتباطات و فرهنگ - مدرس دانشگاه

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || بسیاری از تولیدات رسانه ای روابط‌عمومی‌های دولتی در سال های اخیر، دربرگیرنده مطالب کلی و بی محتوا در قالب های گرافیکی یکدست و حرفه ای است.

در این موارد، روابط‌عمومی ها توجه کمتری به محتوا و توجه بیشتری به قالب و گرافیک، رنگ ها و هماهنگی طرح های گرافیکی دارند.

از جمله این گونه تولیدات روابط‌عمومی، می توان به انتشار تیتر و لیدهای بی محتوایی از جمله برگزاری مراسم و جلسه یا بازدید مسئول استانی و شهرستانی از بنا، پروژه و یا دیدار او با مسئولی دیگر و یا تجلیل مسئولان از یکدیگر اشاره کرد که در کنار تصاویر پر تعداد، در قالب های یکدست منتشر می شود.

این نوع محتوای کلیشه ای، نه تنها اطلاع و آگاهی مفیدی به مخاطب نمی دهد؛ بلکه در راستای معرفی و بزرگنمایی شخص مسئول و نه نتیجه عملکرد مفید دستگاه بوده و مخاطب را از دنبال کردن کانال های ارتباطی دولتی که بر انتشار این نوع محتوا اصرار می ورزند، منصرف کرده و کمکی به افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به دولت نخواهد کرد؛ چنانکه در دولت قبل نیز نتایج منفی این گونه اطلاع‌رسانی بی محتوا و پرتعداد را مشاهده کردیم.

دولت جدید برای تغییر فضای اجتماعی، افزایش مشارکت مردمی و افزایش آگاهی مردم، تا آنجا که ممکن است باید از اطلاع‌رسانی مسئول محور خصوصا در ابعاد استانی و منطقه ای، فاصله گرفته و به اطلاع‌رسانی نتیجه محور و مردم محور پایبند باشد. به طوری که مخاطبان، در اطلاع‌رسانی های دولتی، نتایج مثبت اقداماتی که بر زندگی آنها تاثیر مستقیم و غیر مستقیم دارد و نیز گزارش اقدامات مردمی مثبت را مشاهده کنند.

اگر روند اعتمادزدای سال های اخیر در انتشار رویدادهای سطحی و روزمره، پس از معرفی استانداران و مسئولان جدید، تداوم پیدا کند، نمی توان بازخورد مناسبی از اطلاع‌رسانی در دولت چهاردهم انتظار داشت.

زیرا برگزاری صرف جلسه یا نشست، دیدار و بازدید، خبر نیست؛ بلکه نتایج حاصل از آنها و موضع گیری افراد با در نظرگرفتن منافع و نظر اکثریت جامعه، برای مردم مهم است که باید بر پایه آن، محتوای اطلاع‌رسانی را تهیه کرد.

پیشنهاد نگارنده، توجه به شاخص های ده گانه وزارت کشور در ارزیابی عملکرد استانداران در ارزشیابی خبری از جمله افزایش وفاق در جامعه، افزایش رضایت مردم، ارتقای مولفه های فرهنگی، کاهش آسیب های اجتماعی، افزایش تولید و اشتغال، پیشرفت و اتمام پروژه ها، بهبود فضای کسب و کار، کاهش تورم و فقر، ارتقای شرایط زیست محیطی و توسعه گردشگری در اطلاع‌رسانی های دولتی و خودداری از انتشار اخبار و تصاویر اقدامات روزمره، بی محتوا و پوچ است.

تاثیر ارتباط و اطلاع‌رسانی در این مقطع، با تولید محتوا در راستای شرایط، نیازها و اهداف بخش های مختلف جامعه و در نظر گرفتن ویژگی های مخاطب بومی ممکن خواهد بود و پس از آن ابزار و شیوه پیام، اولویت می یابد.

اینکه ابتدا ابزار و شیوه تولید محتوا که پوسته و ظاهر کار اطلاع‌رسانی است را در نظر بگیریم و محتوای با کیفیت را در اولویت بعدی قرار دهیم، ما را به مقصد مورد نظر که افزایش وفاق و سرمایه اجتماعی، رضایت و مشارکت مردمی است؛ نخواهد رساند.

انتهای پیام/

با کلیک روی لینک زیر به کانال تلگرام ما بپیوندید:

https://telegram.me/sharaPR

<div id=”div_eRasanehTrustseal_24429″></div>
<script src=”https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js”></script>
<script>eRasaneh_Trustseal(24429, false);</script>