اطلاع‌رسانی پس از فاجعه منا بررسی شد

مدیر سابق ارتباطات و اطلاع‌رسانی بعثه مقام معظم رهبری، در گفت‌وگو با شفقنا رسانه بیان کرد: زمانی که حجاج به صحرای عرفات می‌روند، دسترسی و اطلاع‌رسانی درباره شرایط آنها تا حدودی دشوار می‌شود چراکه محدودیت‌های فنی بویژه در زمینه‌ی اینترنت برای کارگزاران حج و مسوولان این حوزه وجود دارد. حال اگر در این میان اتفاقی ناگوار هم رخ دهد، مساله را مشکل‌تر می‌کند.


شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)  غلامحسین اسلامی فرد، درباره حادثه‌ی منا در روز عید قربان گفت: از تمامی مردم انتظار می‌رود در این شرایط حساس با کارگزاران حج همکاری کنند تا این افراد وظیفه خود را که پیدا کردن مجروحان است، در کمال آرامش انجام دهند.

به گزارش شارا به نقل از شفقنا، مدیر سابق ارتباطات و اطلاع‌رسانی بعثه مقام معظم رهبری، در گفت‌وگو با شفقنا رسانه بیان کرد: زمانی که حجاج به صحرای عرفات می‌روند، دسترسی و اطلاع‌رسانی درباره شرایط آنها تا حدودی دشوار می‌شود چراکه محدودیت‌های فنی بویژه در زمینه‌ی اینترنت برای کارگزاران حج و مسوولان این حوزه وجود دارد. حال اگر در این میان اتفاقی ناگوار هم رخ دهد، مساله را مشکل‌تر می‌کند.

این مدرس ارتباطات تصریح کرد: برخی اخبار به نقل از آقای اوحدی، رییس سازمان حج و زیارت، از زیر دست و پا ماندن مردم و حجاج خبر دادند اما شاید کسی این موضوع را پیش‌بینی نمی‌کرد و به همین دلیل سیستم‌های حمایتی برای مواجهه با این شرایط آماده نبود اگرچه این اتفاق در طول حج بی‌سابقه بوده است اما نشان دهنده بی‌کفایتی و عدم مدیریت صحیح کارگزاران سعودی در امور حج و زیارت است.

به گفته اسلامی فرد در چنین شرایطی اولویت برای تمامی مقام‌های ایرانی و دست اندرکاران این است که بتوانند زائران را نجات دهند و این موضوع اطلاع رسانی را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

این روزنامه‌نگار ادامه داد: این اتفاقات درحالی است که در بسیاری شبکه‌های اجتماعی شایعات قوت می‌گیرد و این امر را می‌توان یکی از آفات این شبکه‌های اجتماعی دانست چراکه این شایعات در برابر اخبار صحیح قد علم می‌کنند و به عبارتی قوت می‌گیرند. بنابراین ممکن است در برابر اخبار صحیح و واقعیت‌ها، حجم مطالبی که به صورت شایعه مطرح می‌شود، بیشتر شود و گسترش یابد.

او یادآور شد: از مردم انتظار داریم تا به مراکز رسمی اجازه اطلاع رسانی دهند؛ چراکه این شبکه‌های اجتماعی حساسیت‌های ویژه خود را دارند و خیلی زود به کوچکترین شایعه‌ها دامن زده و در سراسر کشور منتشر می‌شود. از سوی دیگر بسیاری از خانواده‌ها منتظر هستند و هرگونه انتشار شایعه و اخبار نادرست علاوه بر نگران کردن خانواده‌ها در عملکرد کارگزاران حج هم مشکل ایجاد می‌کند.

به گفته این مدرس ارتباطات در این شرایط حساس همت کارگزاران حج و زیارت بر این است که حجاج را از شرایط بحران خارج و اوضاع را کنترل کنند. اگرچه امیدواریم همه مفقودان جزئی از مجروحان باشند و در شرایط صحیح و سالم به نزد خانواده‌های خود برگردند اما تا زمانی که اطلاعی از آنها در دست نیست و کارگزاران حج به طور شبانه روزی به دنبال آنها هستند، نباید به شایعات اجازه انتشار داد.

اسلامی فرد در پایان افزود: بعید نیست که این شایعات از سوی دشمنان اسلام و تشیع باشد چراکه آنها از این شرایط سوءاستفاده می‌کنند، به شایعات دامن می زنند و خانواده‌های حجاج را نگران می‌کنند. از سوی دیگر مطالبی را در شبکه‌های اجتماعی انتشار می‌دهند که اساس حج و احکام اسلامی را زیر سوال می‌برند. بنابراین باید دانست که شرایط در حال‌حاضر حساس است و انتظار و توصیه ما این است که مردم کارگزاران سازمان حج و زیارت را حمایت کنند تا آنها با آرامش بیشتری وظایف خود را انجام دهند.