گزارش – شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا):
دانشگاه تهران
در دانشگاه تهران دانشکده مستقلی در حوزه علوم ارتباطات و رسانه وجود ندارد و رشتههای مرتبط با این حوزه در دو دانشکده «علوم اجتماعی» و «مدیریت» ارائه میشود.
در دانشکده «علوم اجتماعی» رشتههای «علوم ارتباطات» و «مطالعات فرهنگی و رسانه» و در دانشکده «مدیریت» رشته «مدیریت رسانه» ارائه میشود.
دانشکده علوم اجتماعی
اولین گامهاى تأسیس دانشکده علوم اجتماعى دانشگاه تهران به تابستان ۱۳۳۷ بازمىگردد، یعنى زمانى که مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعى به زعامت دکتر غلامحسین صدیقى و مدیریت دکتر احسان نراقى آغاز به کار کرد. اولین دورههاى رسمى آموزش عالى علوم اجتماعى در مقطع کارشناسى ارشد در مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعى تشکیل شد که با پذیرش دانشجو در این مقطع فعالیت آموزشى خود را در کنار برنامه هاى تحقیقاتى و مطالعاتى شروع کرد.
در سال ۱۳۵۱، این دانشکده با ادغام دو موسسه: مطالعات و تحقیقات اجتماعى و تحقیقات تعاون (موسسه تحقیقات تعاون در سال ۱۳۴۶ تأسیس شده است) تحت عنوان دانشکده علوم اجتماعى و تعاون بهعنوان اولین دانشکده مستقل آموزش عالى علوم اجتماعى در ایران، در محل دانشسراىعالى سابق واقع در میدان بهارستان رسماً آغاز به کار کرد و از این پس در دو مقطع کارشناسى و کارشناسىارشد دانشجو پذیرفت.
قبل از این تاریخ علوم اجتماعى توسط گروه آموزشى علوم اجتماعى دانشکده ادبیات و علومانسانى دانشگاه تهران به دانشجویان مقطع کارشناسى تدریس مىشد.
دانشگاه علامه طباطبایی – دانشکده ارتباطات
در شهریور ماه سال 1383 درخواست تاسیس دانشکده علوم ارتباطات در دانشگاه علامه طباطبایی با سه رشته روزنامه نگاری، روابط عمومی، مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در مقطع کارشناسی و یک رشه علوم ارتباطی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به شورای گسترش آموزش عالی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رسید. از این رو، این دانشکده با مورخ 18/9/82 وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری در زمستان 1383 طی مراسمی با حضور وزیر علوم وقت، تحقیقات و فناوری (دکتر توفیقی) و نیز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (آقای مسجدجامعی)، ریاست دانشگاه، استادان و دانشجویان، محققان و جمعی از شخصیتهای علمی و اجرایی این دانشکده در ساختمان دانشکده علوم اجتماعی افتتاح شد.
استقلال این دانشکده منوط به تامین بودجه، ساختمان و تصویب پستهای سازمانی است که امید میرود در زمان نزدیک صورت گیرد. مطالعات مربوط به راهاندازی رشتههایی همچون کارشناسی ارشد روابط عومی و دکترای روزنامه نگاری و .. نیز در دست انجام است.
در حال حاضر امور مربوط به این دانشکده توسط گروه آموزش علوم ارتباطات در دانشکده علوم اجتماعی اداره میشود. به این ترتیب دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، نخستین دانشکده علوم ارتباطات کشور پس از انقلاب اسلامی است که از شورای گسترش آموزش عالی مجوز گرفته است.
در حال حاضر این دانشکده دارای ۱۵ عضو هیات علمی در یک(۱)گروه آموزشی در سه مقطع تحصیلی کارشناسی(۳رشته)، کارشناسی ارشد(۱رشته) و دکتری(۱رشته) است که در دوره های روزانه و شبانه به آموزش ۵۲۹ دانشجو اشتغال دارند.
این دانشکده دارای ۶۴ کارمند در بخش های کتابخانه،اداره آموزش،امور پژوهشی و تحصیلات تکمیلی و امور عمومی است.
امکانات موجود در دانشکده علوم ارتباطات به این شرح است: کتابخانه، کارگاه برنامهریزی و نقشهخوانی، کارگاه روزنامهنگاری و واحد سمعی و بصری (اتاق فیلم)
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه آزاد اسلامی در اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۱ آغاز به کار کرد. در طول این سالهای فعالیت، بیش از ۲۴۰۰۰۰۰ دانشجو از این دانشگاه در مقاطع مختلف فارغ التحصیل شدهاند. این دانشگاه در حال حاضر حدود ۱۳۵۰۰۰۰ دانشجو، حدود ۳۴۰۰۰ عضو هیات علمی و ۳۱۰۰۰ پرسنل در سراسر کشور دارد. این تعداد افراد در ۳۵۷ واحد و مرکز دانشگاهی مشغول به تحصیل یا کار هستند. رشته علوم ارتباطات در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در تعدادی از واحدهای دانشگاه آزاد از جمله علوم و تحقیقات تهران، تهران مرکز، اراک، تبریز و … ارائه میشود.
رشتههای تحصیلی این دانشگاه در مقاطع تحصیلی مختلف به شرح زیر است:
کارشناسی: روزنامه نگاری ، روابط عمومی
کارشناسی ارشد: تحقیق در علوم ارتباطات روزنامهنگاری
دکتری: علوم ارتباطات
دانشگاه امام صادق – دانشکده معارف اسلامی، فرهنگ و ارتباطات
دانشکده فرهنگ و ارتباطات در سال ۱۳۷۲ با برگزاری نخستین دوره دکتری فرهنگ و ارتباطات در ایران، در این دانشگاه تأسیس شد. این دانشکده که محصول رویکردهای میان رشتهای و نوین دانشگاه امام صادق علیهالسلام بشمار میآید، پس از گذشت یک دهه از تجربه تاسیس رشتههای مختلف این دانشگاه، ابتدا تحت عنوان مرکز مطالعات فرهنگ و ارتباطات راهاندازی شد و سپس به سطح دانشکده با نام دانشکده “معارف اسلامی، فرهنگ و ارتباطات” ارتقاء یافت.
دانشکده معارف اسلامی، فرهنگ و ارتباطات هم اکنون دارای گروههای آموزشی زیر است:
۱. گروه ارتباطات و فرهنگ: این گروه متولی برگزاری دورههای دکترای فرهنگ و ارتباطات و نیز کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات با دو گرایش مطالعات سیاستگذاری و مطالعات حقوقی است.
۲. گروه ارتباطات و دین: این گروه، علاوه بر مشارکت در ارائه دروس حوزه تخصصی خود، دستاندرکار طراحی رشتههای «ارتباطات و دین» و «ارشاد» و راهاندازی آن در آینده است.
۳. گروه تاریخ و فرهنگ: برگزاری رشته کارشناسی ارشد ناپیوسته تاریخ تشیع برای نخستین بار در ایران مهمترین فعالیت این گروه به شمار میآید. همچنین اجرای برنامه مصوب کارشناسی ارشد ناپیوسته «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» در دستور کار این گروه قرار دارد.
رشتههای تحصیلی دانشکده در مقاطع تحصیلی مختلف به شرح زیر است :
مقطع کارشناسی ارشد پیوسته: (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
فرهنگ و ارتباطات – گرایش مطالعات سیاستگذاری ، فرهنگ و ارتباطات – مطالعات حقوقی
مقطع دکتری : فرهنگ و ارتباطات
دانشکده صداوسیما
در پی تاسیس و آغاز به کار تلویزیون در کشور و گستردگی فعالیت سازمان رادیو و تلویزیون نیاز به ایجاد موسسهای که نیروی انسانی موردنیاز این سازمان را تامین و تربیت کند، احساس شد. بعد از فراهم آمدن مقدمات کار در سال ۱۳۴۸ موسسهای به نام «مدرسه عالی تلویزیون و سینما» تشکیل شد که دانشآموختگان آن به فعالیت در سازمان رادیو و تلویزیون و حوزه سینما مشغول شدند. این موسسه کار خود را با یک دوره کوتاه مدت یک ساله آغاز کرد.
بعدها این دوره به دو دوره دو ساله (کاردانی) در رشته های تولید و فنی ارتقاء یافت. در همین زمان دورههای کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی، تحقیق در ارتباطات جمعی و مهندسی الکترونیک نیز در مدرسه عالی تلویزیون و سینما طراحی و اجرا شد. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، ضرورت ایجاب کرد که این موسسه منحصراً به تربیت نیروی انسانی مورد نیاز سازمان صداوسیما بپردازد. ابتدا نام موسسه به «مرکز آموزش فنی» و سپس به «دانشکده صداوسیما» تغییر یافت. در سال ۱۳۶۱ مقطع کاردانی تولید این دانشکده به مقطع کارشناسی تولید ارتقاء یافت و در سال ۱۳۷۴ دوره کارشناسی ناپیوسته فنی (مهندسی مخابرات) و در سال ۱۳۷۵ دوره کارشناسی ارشد تولید سیما نیز به دورههای دانشکده افزوده شد. از سال ۱۳۷۶ رشته کارشناسی ارتباطات نیز با پذیرش دانشجو به جمع رشتههای تحصیلی دانشکده پیوست .
دانشگاه سوره – دانشکده ارتباطات
دانشگاه سوره یا موسسه آموزش عالی سوره در بهمن ماه سال ۱۳۷۲ توسط حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تاسیس شد. پس از دو سال پذیرش آزاد، از سال ۷۴ از طریق سازمان سنجش آموزش کشور پذیرش دانشجوی را در ۱۱ رشته آغاز کرد. در سال ۱۳۷۶ این موسسه از نوع دوم به نوع اول ارتقاء یافت و مدرک تحصیلی آن توسط وزارت علوم تحقیقات و فناوری به رسمیت شناخته شد .
دانشکده ارتباطات دانشگاه سوره از سال ۱۳۸۶ و با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد رشته تبلیغ و ارتباطات فرهنگی شروع به فعالیت کرد. این دانشکده همچنین از بهمنماه ۱۳۸۶در دوره کارشناسی در دو رشته روابط عمومی و رشته روزنامهگذاری دانشجو میپذیرد.
رشتههای تحصیلی دانشکده در مقاطع تحصیلی مختلف به شرح زیر است:
مقطع کارشناسی : روابط عمومی ، روزنامهنگاری
مقطع کارشناسی ارشد: تبلیغ و ارتباطات فرهنگی
منبع مرجع: شارا (شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران)
|
نظر بدهید