یادمان درگذشت پدر علم ارتباطات ایران کاظم معتمد نژاد

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)- متفاوت بود؛ بخشنده مثل خورشید با چهره‌ای پیوسته به لبخند. نه از زندگی ترسید، نه از مرگ؛ در هر دو آرام بود.

یادمان درگذشت پدر علم ارتباطات ایران کاظم معتمد نژاد
خورشــید ی که غر و ب کرد و  لی روشــنا یی ا ش با قیسـت

 


شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) متفاوت بود؛ بخشنده مثل خورشید با چهره‌ای پیوسته به لبخند. نه از زندگی ترسید، نه از مرگ؛ در هر دو آرام بود.
پروفسور کاظم معتمدنژاد نماد توسعه بود در کهکشانی ارتباطی که جنبه تکثریافته خود او بود. او دانش بی‌بدیل خود را امیدوارانه بین دانشجویانش تکثیر کرد تا میراثی جاودانه به جا گذارد. استاد معتمدنژاد همیشه امیدوار و روشن‌بین بود. هرگز کسوت معلمی‌اش را به در نیاورد و فقط در کلاس معلم نبود. انگار می‌دانست وقت همه ما محدود است و بین بود و نبود، فاصله‌ای مبهم هست؛ پس همه جا آموزنده بود و درخشان؛ فانوسی دریایی در کرانه، برای همه در آب‌های آرام و ناآرام. زندگی دکتر سه ضلع برجسته داشت؛ معلمی کرد و پدری در حق ارتباطات؛ همیشه امیدوار و راه‌حل‌گرا بود و بالاخره نسل پرور بود و ردپا گذاشت؛ آثار مکتوب و شاگردانش. پروفسور معتمدنژاد همیشه در مسیر خودش حرکت کرد، مثل خودش راه رفت، به شیوه خودش فکر و به شیوه خودش تولید کرد. استاد بلد بود چطور زمین و زمانه را به این مرز و بوم پیوند زند و قدر این انضمام را می‌دانست؛ استاد با اقتباس بیگانه بود.


 حالا دیگر او در میان ما نیست. او وقف امور مهم زندگی‌اش بود و همه کارهایش را انجام داد و چون چنین بود سبکبال رفت؛ اما باور کنید که مرگ استاد فقط پایان زندگی است؛ نه پایان ارتباط. آموزه‌هایش، میراث مفیدش، یاد و یادهایش ناگسسته خواهد ماند و هر جوانه‌ای که بر تنه درخت ارتباطات این سرزمین بروید از ریشه‌های او آب خواهد خورد.
 
زندگینامه دکتر معتمدنژاد در یک نگاه
« دکتر کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات و روزنامه نگاری دانشگاهی ایران در سال 1311در شهر مود (سربیشه کنونی) در جنوب خراسان متولد شد و بخشی از تحصیلات خود را در زادگاهش و بیرجند گذراند. وی از سال ششم ابتدایی تحصیلات خود را در دبیرستان مروی تهران پی گرفت و در سال 1339 موفق به کسب درجه دکترا در رشته حقوق قضایی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد.

 

معتمدنژاد در همان سال ها از سوی روزنامه کیهان به عنوان مترجم زبان فرانسه دعوت به همکاری شد و در کوتاه زمانی به دبیری گروه خارجی و مقالات ارتقا یافت. این روزنامه برای وی بورسیه ای از دولت فرانسه دریافت کرد و روزنامه نگار جوان ایرانی توانست همزمان در دو رشته حقوق و علوم سیاسی دانشگاه سوربن فرانسه و روزنامه گاری تخصصی انستیتوی مطبوعات و علوم نظری دانشگاه پاریس دکترا بگیرد. وی به عنوان وکیل پایه یک دادگستری، استاد دانشگاه، مولف نخستین کتب درسی روزنامه نگاری و از سال 1379 به عنوان مشاور حقوقی اتحادیه بین المللی ارتباطات دور انجام وظیفه کرد.

 

استاد از دانش‌آموختگان هم‌عصر دکتر علی شریعتی است که با آن مرحوم در فرانسه ارتباط نزدیک و دوستانه داشته است. ایشان در دوره حضور در خارج از کشور، علاوه بر دکترای روزنامه‌نگاری، موفق به کسب درجه دکترای علوم سیاسی و دکترای حقوق نیز می‌شود و برای تدریس در دانشگاه سوربن پاریس دعوت به همکاری می‌شود و مدتی نیز در آن‌جا تدریس می‌کند. ایشان در اواخر دهه چهل هجری شمسی مدرسه عالی روزنامه‌نگاری را در ایران تاسیس می‌کنند که بعدها به دانشکده علوم ارتباطات ایران تغییر عنوان می‌دهد. در طول حدود پنجاه سال تکاپوی بی‌وقفه علمی، دکتر کاظم معتمدنژاد در بنای علمی ایران، از خود یادگار فراوانی برجای گذارده است. نگارش و انتشار ده‌ها عنوان کتاب و مقاله علمی معتبر، حضور موثر در اجلاس‌ها و نشست‌های علمی بین‌المللی، تربیت صدها دانش‌آموخته فرهیخته، راه‌اندازی انجمن علمی مطالعات جامعه اطلاعاتی در ایران از جمله این یادگاران هستند. دکتر معتمدنژاد در چهاردهم آذر 1392 پس از تحمل یک دوره بیماری درگذشت. یادش جاویدان و نامش ماندگار»