چرا برخی کشورها ثروتمند و برخی دیگر فقیر می‌مانند؟

این پرسش یکی از موضوعات کلیدی است که سه اقتصاددان برجسته، دارون عجم‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون، که به تازگی جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴ را دریافت کرده‌اند، مورد بررسی قرار داده‌اند.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || این هفته در پادکست اقتصاد و بازار، به موضوعی بسیار بنیادین می‌پردازیم: چرا برخی کشورها ثروتمند می‌شوند، در حالی که برخی دیگر فقیر می‌مانند؟ این پرسش یکی از موضوعات کلیدی است که سه اقتصاددان برجسته، دارون عجم‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون، که به تازگی جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴ را دریافت کرده‌اند، مورد بررسی قرار داده‌اند.

عجم‌اوغلو و جانسون از MIT و رابینسون از دانشگاه شیکاگو، در تحقیقات خود به بررسی نقش نهادهای سیاسی و اقتصادی پرداخته‌اند و تأثیراتی که این نهادها بر توسعه و موفقیت کشورها دارند را تحلیل کرده‌اند. آنها بر این باورند که وجود نهادهایی مانند حقوق مالکیت خصوصی و دموکراسی از عوامل کلیدی رونق بلندمدت یک کشور به شمار می‌آید.

این محققان بر این نکته تأکید دارند که کشورهای با نهادهای قوی، به ویژه در زمینه حفاظت از حقوق مالکیت خصوصی و وجود دموکراسی، معمولاً در مسیر رشد اقتصادی پایدار قرار می‌گیرند. به گفته آن‌ها، نهادهای قوی باعث می‌شوند که منابع به شکل بهینه‌تری تخصیص یابند و شرایطی فراهم شود که جامعه به شکلی منصفانه‌تر از ثروت و فرصت‌ها بهره‌مند شود.

اما در مقابل، کشورهایی که نهادهای ضعیف یا فسادزا دارند، معمولاً به دلیل ناکارآمدی و تمرکز قدرت در دستان عده‌ای خاص، از فرصت‌های توسعه اقتصادی بازمی‌مانند. یکی از عوامل مهمی که این اقتصاددانان بررسی کرده‌اند، میراث اقتصادی استعمار است. آن‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که کشورهایی که تحت استعمار قرار گرفته‌اند و نهادهای ضعیف‌تری دارند، هنوز هم درگیر مشکلاتی مانند نابرابری و فساد هستند که مانع از توسعه پایدار آن‌ها می‌شود.

یکی دیگر از نکات برجسته این تحقیق، توجه به ظهور مجدد اقتدارگرایی در برخی از کشورهاست. این اقتصاددانان معتقدند که بازگشت اقتدارگرایی می‌تواند تهدیدی جدی برای توسعه اقتصادی و سیاسی کشورها باشد، زیرا این نوع نظام‌ها معمولاً بر نهادهای ضعیف تأکید می‌کنند و فرصت‌های رشد اقتصادی را محدود می‌کنند.

این بحث‌ها نشان می‌دهد که ثروت و فقر کشورها تنها به منابع طبیعی یا توانایی‌های اقتصادی محدود نمی‌شود، بلکه نهادهای سیاسی و اجتماعی نیز نقش بسزایی در این مسیر دارند.

نویسندگان: آلیس فولوود، مایک برد، تام لی دولین
تاریخ انتشار: ۱۷ اکتبر ۲۰۲۴
منبع انگلیسی: اکونومیست
منبع فارسی: شارا

انتهای پیام/

<div id=”div_eRasanehTrustseal_24429″></div>
<script src=”https://trustseal.e-rasaneh.ir/trustseal.js”></script>
<script>eRasaneh_Trustseal(24429, false);</script>

با کلیک روی لینک زیر به کانال تلگرام ما بپیوندید:

https://telegram.me/sharaPR