مدیریت بحران/ اهمیت سخنگوی خوب

برنامه مدیریت بحران به تعیین و معرفی یک تیم مدیریت بحران و سخنگوی کلیدی می پردازد. انتخاب صحیح سخنگویی که از دانش و آموزش رسانه ای کافی برخوردار باشد بسیار مهم است. در زمان وقوع بحران، اگر شخصی که صاحب یک پست مهم است، سخن نادرست و نابجایی را به زبان بیاورد، گفته او بسیار بزرگ نمایی خواهد شد.

شبکه اطلاع رسانی روابط‌عمومی ایران (شارا)|| برنامه مدیریت بحران به تعیین و معرفی یک تیم مدیریت بحران و سخنگوی کلیدی می پردازد. انتخاب صحیح سخنگویی که از دانش و آموزش رسانه ای کافی برخوردار باشد بسیار مهم است. در زمان وقوع بحران، اگر شخصی که صاحب یک پست مهم است، سخن نادرست و نابجایی را به زبان بیاورد، گفته او بسیار بزرگ نمایی خواهد شد.

 

بنابراین این نکته اهمیت دارد که سخنگویان نحوه رفتار و صحبت کردن صحیح را بدانند. سخنگویان باید:


ـ باید نمایندگان خوبی برای شرکت باشند، با اعتماد به نفس و همدلی صحبت کنند و نشان بدهند که به دغدغه ها و نگرانی ها گوش می دهند و توجه دارند.


ـ به خوبی توجیه شده و از سطح اطلاعات بالایی برخوردار باشند. این احتمال وجود دارد که روزنامه نگاران سئوالاتی مرموز و پیچیده را از سخنگویان بپرسند و متعاقباً پاسخ های آنها به خوبی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اگر سخنگویان از تمامی این شرایط برخوردار نباشند، این امکان وجود دارد که موقعیت بحرانی را بحرانیتر نمایند.


ـ به صورت مناسب در مصاحبه رفتار کنند و به درستی به سئوالات پاسخ دهید و از پاسخ دهی فرار نکنند.


ـ در پیام های کلیدی که شرکت می خواهد به رسانه، ذینفعان و جامعه ابلاغ نماید تسلط داشته باشند، و آنها را به صورت شفاف بیان نمایند.

نویسندگان: استیو دان – شیلا گان ام بی ای