قالب‌های جدید ارتباطات و اطلاع‌رسانی در عصر کرونا

*یاسمن عزیزی، کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی – این انکارناپذیر است که ارتباطات پس از کرونا، چالش‌های نوظهوری را خلق خواهد کرد؛ به همین منظور اهالی رسانه، روابط‌عمومی و فعالان عرصه ارتباطات باید برای همگام شدن و هدایت این فرهنگ جدید در پساکرونا، برنامه‌های ویژه و متفاوتی را طرح‌ریزی کنند.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)|| روز ارتباطات و روابط‌عمومی؛ فرصتی مناسب برای نگاه دوباره به این مقوله است که اهالی رسانه، مطبوعات و روابط‌عمومی با مطالعه تجربه‌های تلخ و شیرین خود، چگونه می‌توانند به یاری یکدیگر در فضای ارتباطی و رسانه‌ای و در مواجهه و مقابله با ویروسی که دنیا را در بر گرفته، منجر به خلق مزیتی برای عموم افراد جامعه شوند.


تردیدی نیست که دنیای امروز در عصر شتابان «ارتباطات»، دگرگونی‌های متفاوت و غیرقابل انتظاری را تجربه می‌کند. شیوع این ویروس جدید که تنفس همه کشورهای جهان را به مخاطره انداخته؛ سبب شده تا امواج پیاپی ارتباطات نوین به قلمروهای گوناگون فرهنگی نفوذ کند و جوامع مختلف؛ خواسته یا ناخواسته، قالب‌های جدید ارتباطات و اطلاع‌رسانی را به کار ببندند.


به گفته دکتر هادی خانیکی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، «کرونا واضع امر «تغییر» بوده و هست، ضمن این‌که این تغییرات بسیار پردامنه هستند و با پیش‌فرض‌های قبلی نمی‌توان تصویری از چشم‌اندازهای پیش رو برای دوران پس از کرونا ارائه کرد».


بنابراین، با توجه به الگوهای جدید ارتباطی و تغییر نحوه برقراری ارتباط در میان افراد جامعه به علت شیوع یک ویروس جدید و ناشناخته؛ و با در نظر گرفتن این‌که افراد فعال و کاربران فضاهای مجازی، همگام با ویروس به تبادل اطلاعات درباره آن می‌پردازند؛ شفافیت و صحت اطلاعات منتشر شده و سرعت انتشار اطلاعات درست و ثبات آنها از جمله مواردی است که تلاش برای کنترل و مدیریت رسانه‌ها و به خصوص فضای مجازی را با توجه به قدرت آنها افزایش می‌دهد؛ هرچند که جریان سیال اطلاعات از یک‌سو و «افزایش آگاهی و پیچیدگی شهروندان» از سوی دیگر؛ امکان کنترل را به ویژه در مسائلی که از دغدغه‌‌های مردم به شمار می‌رود، به شدت محدود و سخت می‌کند.


این انکارناپذیر است که ارتباطات پس از کرونا، چالش‌های نوظهوری را خلق خواهد کرد؛ به همین منظور اهالی رسانه، روابط‌عمومی و فعالان عرصه ارتباطات باید برای همگام شدن و هدایت این فرهنگ جدید در پساکرونا، برنامه‌های ویژه و متفاوتی را طرح‌ریزی کنند.


با آرزوی موفقیت برای همه کسانی که در این مسیر دشوار، حساس و مسئولیت‌آفرین گام نهاده‌اند؛ روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی را به همه فعالان این عرصه شادباش می‌گویم و برای همه آنها آرزوی تداوم سلامتی و توفیق دارم.


چراغ راه‌تان همواره روشن