سند راهبردی روابط عمومی، نقشه راه

امین دهقانی اشکذری – «هر گاه مردی عالی مقام و دارای نژادی بلند، رنج کمی متحمل شده عُلو مقام او باعث نگردد که کار کوچک وی بزرگ جلو کند ونیز اگر مردی گم‏نامی کار بزرگ و ارزنده‏ای انجام داد، گم‏نامی او سبب کوچک‏ شمردن کار او نگردد». این سند ارزش‏مند می‏ تواند مصداق این حدیث باشد و به عنوان اولین سند راهبردی روابط عمومی در کشور رونمایی شود.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) عصر حاضر را عصر ارتباطات، نام نهاده ‏اند. عصری که علی‏رغم پیچش و سر در گمی آن، وسایل مختلف ارتباطی در آن شگفتی آفریده ‏اند و غیرممکن را ممکن ساخته ‏اند. روابط عمومی با مدد جستن از علوم مختلف انسانی همچون روانشناسی، جامعه ‏شناسی، تاریخ و شاخه‏ های دیگر علوم، حداکثر تأثیر را بر اذهان مردم گذارده و پیشتاز حرکت ‏ها و تحول‏ های سازمان‏ ها شده است. روابط عمومی در یک سازمان، به عنوان قلب و چشم بینای آن با تپش ‏های خود، روح حیات را بر کالبد سازمان دمیده است؛ و این مهم زمینه حیات افتخارآمیز را برای سازمان مطبوع خود فراهم می ‏کند.


در بیان گهربار امیرالمومنین (ع)، در 19 فرمان، به کارگزاران نقل شده است:«هر گاه مردی عالی مقام و دارای نژادی بلند، رنج کمی متحمل شده عُلو مقام او باعث نگردد که کار کوچک وی بزرگ جلو کند ونیز اگر مردی گم‏نامی کار بزرگ و ارزنده‏ای انجام داد، گم‏نامی او سبب کوچک‏ شمردن کار او نگردد». این سند ارزش‏مند می‏ تواند مصداق این حدیث باشد و به عنوان اولین سند راهبردی روابط عمومی در کشور رونمایی شود.


روند این پروژه بدین صورت بود که ابتدای امر کمیته راهبردی متشکل از 7 نفر از منتخبین فعال در این حوزه، به ریاست مدیر کل روابط عمومی استانداری تشکیل شد و این کمیته به صورت هفتگی، جلسه ‏ای با تیم مجری برگزاری می‏ کرد و راهبری و نظارت اجرایی را بر عهده داشت. هم‏چنین در این کمیته به روش طوفان ذهنی و دلفی، ارزش ‏ها، چشم انداز و مأموریت نیز تدوین شد. سپس برای جمع ‏آوری اطلاعات وضع موجود، تحلیل محیط داخلی و خارجی و استفاده از خرد جمعی، تمامی فعالان در این حوزه در قالب شش کارگروه دسته‏ بندی شدند و در 15 جلسه، تمامی اطلاعات مد نظر استخراج شد. در این فرآیند، 110 نفر از کارشناسان و صاحب‏نظران روابط عمومی که به عنوان «یاران استراتژیک»، با دل و جان در کمسیون‏ های تخصصی فعالیت کردند و شاکله‏ ی اصلی این سند را تشکیل دادند.


در کنار این فرآیند نشست ‏های علمی و تخصصی با حضور اساتید دانشگاه‏ و صاحب‏نظران نیز برگزار شد تا از نگاه علمی نیز این پروژه مورد تحلیل قرار گیرد. سپس تیمی متشکل از متخصصان روابط عمومی، برنامه‏ ریزی و استراتژیک، به تدوین استراتژی‏ ها و اقدامات پرداختند و در نهایت خلاصه استراتژی‏ ها و اقدامات، به همت مدیر کل روابط عمومی استانداری، جناب آقای قائم محمدی، به صورت کتابچه ‏ای درآمد و در سطح کشور توزیع گردید.


حال، نقشه راه و نقطه شروع توسعه روابط عمومی ‏های استان یزد مشخص است. پس همت تمامی دست‏ اندرکاران این حوزه را می ‏طلبد که در عملیاتی کردن آن گام بردارند. لازم به ذکر است که با ایجاد حس هم‏دلی و عزم استانی، می ‏توان این گام را محکم برداشت و اگر امید به منابع بیرونی و تلاش یک نفر یا گروهی محدود باشیم، مطمئناً این مهم، اتفاق نمی ‏افتد امید به این که همچون، تدوین سند که پیشگام در کشور بوده‏ ایم. در اجرای آن نیز راهبر کشوری باشیم، نه پیرو دیگر استان ‏ها.

مدیر پروژه سند توسعه روابط عمومی ‏های استان یزد