زمین در حال خشک شدن است؛ زمان اقدام فرا رسیده
🌍 بحران آب یک تهدید جهانی است. زمان آن رسیده است که با آب مانند منبعی محدود و حیاتی برخورد کنیم، نه یک منبع بی‌پایان.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || سه‌چهارم جمعیت جهان، یعنی حدود ۶ میلیارد نفر، در مناطقی زندگی می‌کنند که از سال ۲۰۰۲ به این‌سو با کاهش منابع آب شیرین مواجه بوده‌اند. بر اساس داده‌های ماهواره‌های GRACE ناسا، ذخایر آب جهان با سرعت نگران‌کننده‌ای در حال کاهش است.

برخی از مناطق زمین، به‌ویژه مناطق گرمسیری، به‌شدت خشک‌تر شده‌اند. مناطق «فوق‌خشک» با سرعتی معادل دو برابر مساحت ایالت کالیفرنیا، سالانه در حال گسترش هستند. این تغییرات تنها محدود به یک قاره یا کشور نیست، بلکه گستره‌ای از جزایر بریتانیا و شمال آفریقا تا چین و مالزی را در بر می‌گیرد.

هریشیکش چاندانپورکار، دانشمند دانشگاه ایالتی آریزونا می‌گوید: «آب شیرین محدود است و ما در حال از دست دادن آن هستیم.» این بحران نه‌تنها کشاورزی، بلکه امنیت غذایی، تجارت جهانی و حتی ثبات ژئوپلیتیکی را تهدید می‌کند.

نمونه بارز این بحران در جنوب‌غربی آمریکا دیده می‌شود. حوضه رودخانه کلرادو از سال ۲۰۰۳ تاکنون، به اندازه یک دریاچه مید آب از دست داده است. استفاده بی‌رویه از آب برای کشاورزی و مراکز داده، بدون برنامه‌ریزی پایدار، تشدیدکننده این بحران است.

این وضعیت به‌دلیل تغییرات اقلیمی و سوءمدیریت منابع آبی به‌وجود آمده است. افزایش مصرف انرژی‌آبی و کاهش بارش باعث شده کشورهایی مانند زامبیا با قطعی برق ۲۱ ساعته مواجه شوند.

با وجود این، راه‌حل‌هایی نیز وجود دارد: کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی، مدیریت منابع آب، کاهش وابستگی به محصولات پرمصرف آبی نظیر گوشت گاو، و بازسازی تالاب‌ها. اما پیش‌شرط همه این اقدامات، درک آب شیرین به‌عنوان منبعی نایاب و ارزشمند است.

🗓 تاریخ: ۶ آگوست ۲۰۲۵
✍️ نویسنده: مارک گونگلوف، ستون‌نویس بلومبرگ اوپینیون

با کلیک روی لینک زیر به کانال تلگرام ما بپیوندید:

https://telegram.me/sharaPR

انتهای پیام/