روابط عمومی در دولت تدبیر و امید/ تغییر جهت به سوی ارتباط و مشارکت

  

شارا– هنوز که هنوز است پیام‌ها از سوی سازمان ها، به طور مستقیم یا از طریق نیابت رسانه‌های سنّتی یا مجاری ارتباطی کلیشه‌ای و تکراری، به مخاطبان منتقل می‌شود. این در حالی است که تحولات تازه در رسانه های الکترونیکی، نظام اطلاع رسانی را تغییر داده و موقعیت های جدیدی را برای برقراری ارتباط پیش روی سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی قرار داده است. به همین دلیل ساده، مسئولان باید توجه داشته باشند فناوری های اطلاعات و ارتباطات، مدیریت شهرت را به کانون برجسته و پررنگی تبدیل کرده که قبلاً هرگز چنین چیزی وجود نداشته است.
 برخورد صادقانه با مردم ومشارکت مستقیم با مخاطبان اوّلین قدم در سفری برای ایجاد شهرت از طریق رسانه‌ها بویژه نوع مدرن و دوطرفه آن است که برای یکی از نیازهای بنیادی اوّلیۀ انسان برای اجتماعی بودن جاذب است، و با تحوّل مستمرّ رسانه‌ها در روش‌های حمایت از گفتگوی مستمرّ، خیابان یک‌طرفه جذابیت خود را از دست خواهد داد.
 اگر سازمان ها و مسئولان دولتی با مردم صادق نباشند و بدون هیچ تلاشی برای ایجاد ارتباط و مشارکت، مطالبی خطاب به مردم پخش کنند، مردم حوصلۀ توجّه محدودی خواهند داشت. امّا اگر به جای آن، سعی کنند خواسته‌ها و علائق مخاطبان را درک کنند، حمایت های بی شائبه، در تمامی شکل های آن، نصیب شان خواهد شد.
 
 رجوع به مبانی
 
هیچ شیوۀ واقعی برای بیان این نکته وجود ندارد که امروزه مخاطبان در دنیای توسعه یافته هر روز در معرض پیام های مختلف قرار می‌گیرند. تنها نکتۀ مسلّم آن است که “شیوه اطلاع رسانی به صورت بالقوه، هم مایه سلطه‌گری است و هم مایه رهاسازی.” اگر سازمان ها و یا مسئولان نتوانند بلافاصله و صادقانه با مخاطبان خود رابطه برقرار کنند دچار لطمۀ شهرتی خواهند شد.
 
 فرمان دادن و کنترل کردن
 
قبلاً خیلی ساده‌تر بود ولی اکنون نمی توان صرفا با طرح شعارهای قشنگ و ارائه نظریه‌های جذاب، افکار عمومی را هدایت و مدیریت کرد. مسئولان و سازمان ها دیگر نمی توانند خبرهای محتملاً بد را به نحوی کمرنگ نشان داده و بر خبرهای خوب تأکید نمایند. زیرا با گذشت زمان، رسانه‌ها رشد کرده و پیچیده‌تر و پیشرفته‌تر شده اند و با رشد فناوری های ارتباطی اکنون با آهنگی سرسام‌آور، امکان انتشار فوری برای هرکسی و در هر جایی فراهم شده و رسانه‌هایی را که ما می‌شناختیم متحوّل ساخته‌ است.
 
 تغییر جهت به سوی ارتباط و مشارکت
 
بنابراین با توجه به مشارکتی شدن فزایندۀ رفتارمخاطبان، سازمان‌ها گریزی ندارند جز آن که نحوۀ ارتباط برقرار کردن خود را تغییر دهند. باید توجه داشته باشیم مخاطبان، در نقش خویش، در مورد آنچه که دوست دارند یا ندارند صریح عمل می‌کنند و برای بیان عقاید و نظرات خود از طریق رسانه هایی که در اختیار دارند اقدامی سریع به عمل می‌آورند. آنها را نمی‌توان و نباید نادیده گرفت.
 
 از ایجاد ارتباط تا مشارکت
 
هرقدر در ایجاد ارتباط با مخاطبان و رسانه ها تلاش شود، منفعت مشارکت واقعی با مخاطبان به نحوی باورنکردنی برای اهداف آرمانی دولت یازدهم که مردم عزیزمان به آن امید دوچندان بسته اند نیرومندتر از گذشته خواهد شد و موجب تقویت احترام و نهایتاً ایجاد شهرت مناسب خواهد بود که این امر ارزش تلاش صادقانه و صمیمانه را دارد که خوشبختانه با نگاه حاکم بر دولت دکتر حسن روحانی این مهم دست یافتنی است.
 باور ما این است که آیندۀ دولت یازدهم در میزان روابط مشارکتی بین مردم، رسانه ها، روابط عمومی و مسئولان دولتی قرار دارد. این هدف با درک مخاطب، برقراری ارتباط صادقانه با رسانه ها، برخورداری از یک روابط عمومی قوی و ایجاد نفوذ مشارکتی در قلوب مردمی است که قرار است یک دوره جدید از مردمسالاری دینی را تجربه کند. این باید با اِعمال برنامه ‎ریزی تفصیلی برای شناسایی و درک مخاطبان، و سپس ایجاد طرح محتوایی که مبنای درگیر کردن، و در ورای آن مشارکت منصفانه و بزرگوارانه با مردم را تشکیل می‌‎دهد، شروع شود.
 این امر مستلزم مدل سرویس یکپارچه‌ای است که نظارت، برنامه‌ریزی، مجاری، جامعه، محتوا و سنجش را در بر بگیرد. همچنین مدیریتی با تدبیر و امیدمحور را می‌طلبد که قادر به گردهم آوردن ساختارهای سازمانی و تیم‌های متبحّری منطبق با کار دشوار هر مأموریت باشد.
 از اینرو دولت یازدهم برای ایجاد و تقویت رابطۀ خود با مردم باید تعریفی جدیدی داشته باشد و نظام ارتباطی خود را بر مبنای مشارکت مردم در برنامه ریزی ها و با درک صحیح از اهمیت جایگاه و نقش روابط عمومی ها و رسانه ها در معادلات داخلی و بین المللی پی ریزی نماید.