دل نوشته های یک دلباخته روابط عمومی: واکاوی برخی مشکلات نیمه کاره

  

شارا،حمید عمولشکریان در جامعه امروز شاهد مواردی بویژه در حوزه ارتباطات و روابط عمومی هستیم که متاسفانه شایسته سالاری نه تنها جای خود را به رفیق سالاری / حزب سالاری/ فامیل سالاری داده بلکه عده ای پا را فراتر گذاشته با “غوغا سالاری “و”گردن کلفتی”و”عربده کشی” می خواهند جلب توجه کنند. زمانی در ورودی سازمان ها ما شاهد “طرح تکربم ارباب رجوع “بودیم ولی الان اکثرا شاهد نوشته هایی هستیم که واقعا نمی دانم ما داریم به کجا می رویم نوشته هایی از قبیل “هرگونه توهین به کارمند دولت در حین انجام وظیفه ۳ تا ۶ ماه حبس دارد”و…..چرا ؟؟؟!!!
 
 نمی گویم قانون ایراد دارد ولی توهین کننده در همه جا باید محکوم شود ولی نه اینکه ما کار ارباب رجوع را انجام ندهیم و نوشته های بالا را در ادارات نصب کنیم مگر دولت ها در هنگام رای گیری خود را خادم ملت نمی دانند اگر غیر از این است پس چرا اینها همه شعار؟ ما در خیلی از سازمان ها سرگردان می شویم چرا باید روابط عمومی ها در سازمان ها تبدیل به روابط خصوصی شوند ؟؟؟!!!
 
 بازهم تکرار می کنم روابط عمومی ها باید یک سازمان مستقل داشته باشند مثل سازمان نظام مهندسی یا سازمان نظام پزشکی و…
 
 موسسه کارگزار روابط عمومی روز بعد از ۲۷ اردیبهشت یعنی “روز ارتباطات و روابط عمومی” با جمعی از دوستان دیگر، طرح تشکیل فراکسیون روابط عمومی را به دکتر عزیزی رییس کمیسیون اجتماعی مجلس  درمیان گذاشت. ایشان هم سریعا موضوع را پیگیری کردند و اولین قدم را با تشکیل “فراکسیون ارنباطات و روابط عمومی”محکم برداشتند درود بر دکتر عزیزی که با تشکیل این فزاکسیون برای حل مشکلات حوزه ارتباطات و روابط عمومی کاری انجام دادند که در تاریخ ثبت شد و ایشان به عنوان اولین “رییس فراکسیون ارتباطات و روابط عمومی” انتخاب شدند و در جلسه بعدی که با ایشان داشتیم طرح تشکیل ” سازمان ارتباطات و روابط عمومی ” مطرح شد که در حال پیگیری
است…