خواندن سرخط خبرها، نخستین لحظه برقراری ارتباط میان گوینده و مخاطب است.

  

 خواندن سرخط خبرها در تلویزیون

شارا،حسن عابدینی کارشناس رسانه – خواندن سرخط خبرها، نخستین لحظه برقراری ارتباط میان گوینده و مخاطب است. سرخط خبرها در بسیاری از شبکه های تلویزیونی صرفا روی تصاویر خوانده می شود. شبکه های تلویزیونی معمولا از قاعده سه سرخط ” هدلاین ” استفاده می کنند.

هر سرخط در شبکه های تلویزیونی حدود 7 تا 10 ثانیه است. سرخط های دو جمله یی یا دو شبه جمله یی هم اکنون رواج بیشتری دارد. سرخط ها باید به رویداد در حال وقوع یا تحولات در آینده نزدیک دلالت داشته باشد. ضرباهنگ عناوین معمولا هم در روایت و هم در خواندن تندتر از حد معمول است.

سرخط در تلویزیون با بهره گیری از چهار شاخص مورد ارزیابی قرار می گیرد:

نخست: تصویر مناسب،

دوم: متن حک شده روی صفحه تلویزیون،

سوم: متنی که گوینده قرائت می کند

و چهارم: هم لحن و ضرباهنگ صدای گوینده که متن سرخط را می خواند.

لحن گوینده ها در حوزه تلویزیون معمولا به سه دسته تقسیم می شود که لحن قرائت گونه (read delivery)،‌ تشدید کلمات (word punching) و بیان اوایی (vocal delivery) در آن زمره است. بیان بریده بریده (sing – song ) و قصه شب گونه (bed time story) هم در این چارچوب می گنجد.

به هر صورت برخی بررسی ها در مخاطبان غربی حکایت از آن دارد که 28 درصد پیام هر روایتی در خبر تلویزیونی از طریق لحن صدا و نگرش فرد ناشی می شود، 55درصد هم از طریق حرکت سر و دست ها و میمیک صورت (body language) و فقط 7 درصد از طریق کلمات منتقل می شود. سایر عوامل هم در این زمینه موثر است. طبعا این موضوع برای همه اقشار در همه جوامع و فرهنگ ها یکسان نیست.