خبرنگار، سرباز فداکار جبهه اطلاع رسانی است

حسن حسروی – برپایهٔ اعلامیه سازمان یونسکو، خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می‌گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می‌آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند.


4 Ways to Go Beyond the Press Release in a Post Panda World image panda bear 1113tm pic 106 300x199


شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) شنبه 17 مرداد، هفدهمین سالگرد شهادت صارمی عزیز هست، همشهری عزیز بروجردی ام که خیلی دوستش می داشتم… محمود صارمی در سال ۱۳۴۷ در در روستای چهاربره شهرستان بروجرد متولد شد. از آن جایی که خانواده به کار کشاورزی مشغول بودند و پدر خانواده گاه‌وبیگاه برای یافتن کار راهی کشور کویت می‌شد پس لازم بود کودکان از همان سال‌های نخستین زندگی دوشادوش خانواده مشغول به کار شوند، و محمود هم از این قاعده مستثنی نبود. دوره ابتدایی را در همان روستا به پایان رساند و برا ی ادامه تحصیل روانه شهر- ستان بروجرد شد و در منزل خواهرش سکونت نمود. پس از شرکت در کنکور سراسری و پذیرفته شدن در رشته جغرافیا به تهران مهاجرت کرد.

 

خانواده محمود هم به شهر مهاجرت کردند و بعد از گذراندن چند ترم از طریق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران راهی جبهه‌های نبرد حق علیه باطل گردید و مدت ۱۷ ماه را در آن جا گذراند. مجدداً به دانشگاه بازگشت و به ادامه تحصیل پرداخت. محمود در سال ۱۳۷۰مشغول به همکاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران گردید. در سال ۱۳۷۱ در حالی که به تحصیلات خود در مقطع کارشناسی ارشد ادامه می‌داد، ازدواج نمود. در تاریخ ۱۳۷۵ به عنوان مسؤول دفتر خبر گزاری جمهوری اسلامی در مزار شریف افعانستان انتخاب شد و دو سال بعد در تاریخ ۱۷/۵/۱۳۷۷در شهر مزار شریف به دست گروه طالبان در نهایت مظلومیت به شهادت رسید. یادش گرامی باد.

شهادت
۱۷مرداد ۱۳۷۷، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مستقر در مزار شریف افغانستان، به همراه ۸ نفر از کارکنان سرکنسولگری ایران در این شهر توسط عوامل گروه طالبان به شهادت رسیدند. این ۹نفر عبارت بودند از:

۱ـ ناصر ریگی سرپرست
۲ـ مجید نوری تبارکی مسئول امور مالی
۳ـ محمدناصر ناصری کارشناس امور فرهنگی
۴ـ کریم حیدریان کارشناس امور کنسولی
۵ـ محمدعلی قیاسی کارشناس امور کنسولی
۶ـ رشید پاریاوفلاح کارشناس امور کنسولی
۷ـ نورالله نوروزی کارشناس امور کنسولی
۸ـ حیدرعلی باقری کارمند فنی
۹ـ محمودصارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی

تا مدت ها از سرنوشت این ۹ نفر گزارشی منتشر نشد، تا این که اجساد آنان در یک گور جمعی در خرابه‌های پشت کنسولگری به دست آمد. پیکر آنان ۲۲ شهریور ۱۳۷۷به تهران منتقل شد و به خاک سپرده شد.

روز خبرنگار
شورای فرهنگ عمومی کشور در اولین سالگرد این رخداد، هفده مرداد را به پاس قدردانی از این مقام «روز خبرنگار» نامید.

آخرین پیام
آخرین پیام خبرنگار محمود صارمی: «مزار شریف سقوط کرد. هفدهم مرداد ماه ۱۳۷۷، اینجا محل کنسولگری ایران در مزار شریف است، من محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران هستم، گروه طالبان چند ساعت پیش وارد مزار شریف شدند. خبر فوری، فوری. مزار شریف به دست طالبان سقوط کرد، عده‌ای از افراد طالبان در محوطه کنسولگری دیده می‌شوند به من بگویید که چه وظیفه‌ای …»

فرازی از وصیتنامه شهید صارمی
بسمه تعالی ای برادران و خواهران جهادگر خطاهای من گنه کار روسیاه را که باعث رنجش شما شده ببخشید تا خدای بزرگ از من راضی شود. ای خدا مرا که در اثر غرور و خودپرستی گناه می‌کنم ببخش زیرا این بدن ضعیف من توانایی تحمل آتش جهنم را ندارد و خدایا مرا جزء توبه کاران واقعی قرار بده.

دکتر روحانی رییس جمهور در دیدار با خانواده شهید صارمی: شغل خبرنگاری، شغل بسیار شریفی است و خبرنگارانی که به وظایف حرفه‌ای خود عمل می‌کنند، می‌توانند در جامعه تأثیرگذار باشند.
دکتر روحانی اظهار داشت: خبرنگاران و رسانه‌ها از یک سو می‌توانند اطلاعات صحیح را به جامعه عرضه کرده و باعث آگاهی و تعالی جامعه شوند و همچنین می‌توانند واسطه بسیار خوبی بین جامعه، نظام و دولت باشند.
رییس جمهوری، خبرنگاران و رسانه‌ها را عامل بسیار مؤثری برای پیشگیری از فساد در جامعه دانست و با تأکید بر اینکه باید پدیده شوم فساد را تقبیح کنیم، گفت: فساد موضوعی است که مبارزه دائمی را می‌طلبد و برای مقابله با این معضل، خبرنگاران و رسانه‌ها می‌توانند تأثیر زیادی داشته و در مهار و پیشگیری از آن، مؤثر باشند.
دکتر روحانی گفت: مشکلات اداری و آسیب‌های اجتماعی بسیار زیادی نیز وجود دارد که رسانه‌ها از جمله خبرنگاران می‌توانند با آن مبارزه کرده و آن را مهار کنند.

ویژگی های خبر
حرفه خبرنگاری، باخبر سر و کار دارد و آن را به شیوه های گوناگون به مخاطبان خود می رساند. این خبر، باید ویژگی هایی داشته باشد تا مورد توجه بینندگان، شنوندگان و خوانندگان قرار گیرد. خبر خوب، خبری است که درست، روشن و جامع باشد. اگر خبر درست نباشد، مردم اندک اندک به خبررسان شک می کنند و منبع خبری خود را تغییر می دهند. در قرآن کریم هم می خوانیم: «اگر فاسقی برایتان خبری آورد، بدون تحقیق حرفش را نپذیرید». نیز خبر باید با صراحت و روشنی، و به دور از ابهام و کنایه به دست مخاطب برسد. هم چنین خبری کامل است که به پرسش هایی که برای مخاطبانِ خبر به وجود می آید، پاسخ بدهد.

ویژگی های خبرنگار
به طور کلی خبرنگار در محل وقوع رویدادها، چشم و گوش رسانه و چشم و گوش مردم است. او باید با استفاده از ویژگی های خدادادی و نیز خصوصیاتی که در دوره های آموزشی دیده، به کشف حقیقت ها بپردازد و آن را در کمترین زمان به مخاطبان خود برساند. خبرنگار خوب، خبرنگاری است دارای این ویژگیها باشد :

1- ذوق و استعداد
یکی از مهم ترین ویژگی های خبرنگار، داشتن عشق و علاقه و قریحه خبرنگاری است. بر این اساس، کسی باید وارد عرصه جذّاب و در عین حال پر مخاطره خبرنگاری شود که ضمن داشتن این استعداد ذاتی، از هنر واژه گزینی، شمّ خبری، حوصله زیاد و نگاه موشکافانه و دقیق نیز برخوردار باشد و با پرهیز از احساسات، بکوشد رویدادها را همان طور که اتفاق افتاده منتشر کند، نه آن طور که خود می خواسته اتفاق بیفتد.

2- سرعت
سرعت در تصمیم گیری و انتقال سریع خبر، از ویژگی های اساسی خبرنگاری است. حساسیت کار اطلاع رسانی، نیاز مخاطبان به دانستن سریع و به موقع خبرها برای اتخاذ تصمیم درست و نیز افزایش رسانه ها و رقابت میان آن ها، بر ضرورت «سرعت» در کار خبررسانی افزوده است. کمترین تعلل در انعکاس سریع رویدادها، به کاهش اعتبار رسانه و در ادامه، مرگ رسانه و بی خاصیت شدن آن می انجامد. البته باید توجه داشت که هیچ گاه نباید سرعت انتشار را جانشین صحت و درستی خبر کرد؛ زیرا دروغ پراکنی، در نهایت به ضرر کمپانی خبری خواهد بود و اعتماد مخاطبان را به رسانه کاهش خواهد داد.

3- حق طلبی
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در حدیثی فرموده است: «حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس». ویژگی حق محوری، حق طلبی و حق گویی، از مهم ترین ویژگی های یک خبرنگار موفق و خداترس است. در مقابل، سخن چینی، بدگویی و به جان هم انداختن مردمان، از ویژگی های نکوهیده ای است که هر انسان عاقلی از آن ها بیزاری می جوید. پس چه نیکوست که صاحبان بنگاه های خبری و نیز خود خبرنگاران، همواره به دنبال واقعیت باشند و از جنجال آفرینی و بد کردن مردم با هم بپرهیزند.

از سخنان مقام معظم رهبری:
مطبوعات‏
آنچه که از مطبوعات یک جامعه مورد انتظار است، این است که معلومات مردم را بالا ببرند.

این کار و این مسئولیت به معناى اثرگذارى مستمر برروى ذهن و فکر یک مجموعه‏ یى از مردم است که همین داراى اهمیت است؛ هر چند آن مجموعه وسیع نباشد و کوچک باشد.

روزنامه‏ وسیله‏ ى بسیار مؤثر و برّایى است.

خبرنگار و خبررسانى‏
خبرنگاران لحظات نابودشدنى و زوال ‏یافتنى را تثبیت و ابدى می کنند.
گزارشگرى و خبررسانى، یک حرفه ‏ى باارزش است.
خبرنگارى که در دشوارترین مناطق وارد عرصه‏ ى خبررسانى مى ‏شود و خود را به آب و آتش مى ‏زند، نمى ‏شود فرض کرد او صرفاً در صدد فرونشاندن آتش کنجکاوى شخصى است، یا براى به‏دست آوردن یک مابه‏ازاى مالى تلاش مى ‏کند.
هر حادثه وقتى در چاردیوارىِ سکوت و بى ‏اعتنایى و غفلت قرار بگیرد، خواهد مرد و فراموش خواهد شد. پایدار شدن حوادث بستگى دارد به این‏که مبلّغان و خبررسانانى امین، صادق و با انگیزه داشته باشند.
به مسئله‏ ى خبررسانى باید به این چشم نگاه کرد که به نیت ترویج خیر باشد.

برپایهٔ اعلامیه سازمان یونسکو، خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می‌گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می‌آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند. بنابراین:
خبرنگار ،سرباز فداکار جبهه اطلاع رسانی است.
نثار روح بلندشهیدان عرصه خبرنگاری صلوات
 

منبع مرجع:  شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)