جمشید مشایخی، جامه مرگ به تن کرد

مشایخی پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ به خاطر بازی در نقش کمال‌الملک در فیلمی به همین نام از علی حاتمی و بازی در نقش استوار هدایت در فیلم «گل‌های داوودی» رسول صدر عاملی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.

 شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)|| جمشید مشایخی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون ایران بر اثر بیماری دارفانی را وداع گفت.

به گزارش شارا، مشایخی پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ به خاطر بازی در نقش کمال‌الملک در فیلمی به همین نام از علی حاتمی و بازی در نقش استوار هدایت در فیلم «گل‌های داوودی» رسول صدر عاملی برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.

جمشید مشایخی در سال ۱۳۳۶ به استخدام اداره تازه تأسیس هنرهای دراماتیک درآمد و به عنوان بازیگر کار خود را در برنامه نمایشی کانال سوم غیردولتی آغاز کرد و با ایفای نقش در فیلم کوتاه «جلد مار» هژیر داریوش به همراه فخری خوروشجلوی دوربین رفت. او حتی به خاطر بازی سینمایی اش برای مدتی از کار تئاتر اخراج شد.

 

 مشایخی کار حرفه‌ای خود را از سال ۱۳۴۹ به‌طور رسمی شروع کرد.

 

بازی جمشید مشایخی در نقش انسان‌های بی‌رحم و همچنین نقش‌های تاریخی همچون «شازده احتجاب»، «کمال الملک» و رضا تفنگچی/خوشنویس در سریال «هزار دستان» نشانگر از توانایی بازیگری اوست. با این حال، در کارنامه بازیگری او، نقش‌های کم ارزش نیز شاهد هستیم که به گفته خود، پذیرفتن آن نقش‌ها را برای کمک به کارگردان‌ها قبول می‌کند؛ هرچند که به کارنامه بازیگری اش لطمه وارد شود. او در سال ۱۳۶۳، بابت بازی در دو فیلم گل‌های داوودی و کمال‌الملک، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر شد. از نمایش‌های مهم او بازی در نقش «بزرگ آقا» در نمایش میراث کارِ بهرام بیضایی در تالار ۲۵ شهریور در آذر ماه ۱۳۴۶ بود.

 

جمشید مشایخی در ششمین دوره چهره‌های ماندگار به عنوان چهره ماندگار سینمای ایران برگزیده شد و در آبان ماه سال ۸۵ در پاریس به خاطر ۵ دهه فعالیت هنری از او تجلیل به عمل آمد.

آذرماه ۸۵ هم بزرگداشتی به پاس ۵۰ سال فعالیت هنری او در عرصه بازیگری تئاتر و سینما در تهران برگزار شد.

 

جمشید مشایخی، علی نصیریان، «داود رشیدی» و «عزت‎الله انتظامی» از بازیگران پیش‌کسوت تئاتر و سینما بودند که پس از انقلاب توانستند به کارشان در همین حوزه‌ها ادامه دهند. بسیاری از منتقدان از نسل آن‌ها به عنوان «نسل طلایی بازیگران مرد سینمای ایران» یاد می‌کنند که با حضور در فیلم‌های موج نو سینمای کشور به شهرت‌شان افزوده شد. با درگذشت جمشید مشایخی، علی نصیریان تنها نماینده آن نسل است.

از وی سه فرزند به نام‌های نادر، نغمه و سام بجا مانده است که نادر از شناخته شده‌ترین آهنگسازان ایران است و رهبری ارکستر سمفونیک تهران را نیز بر عهده داشته است.

مشایخی در سال ۹۳ به عنوان سفیر سلامت چشم و بینایی و در سال ۹۴ به عنوان سفیر سلامت از سوی وزارت بهداشت و دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران معرفی و به وی تندیس سلامت اهدا شد.