شبکه اطلاعرسانی روابطعمومی ایران (شارا) || در طول سالهای گذشته، مدیران عامل شرکتها در گردهمایی سالانه در مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum – ورلد ایکانومیک فوروم) به طرح تعهدات خود در زمینههایی مانند تنوع، عدالت و شمولیت، مسئولیت اجتماعی شرکتها و جهانیشدن میپرداختند. اما اکنون اوضاع سیاسی تغییر کرده است و فضا در داووس سوئیس دگرگون شده است.
در این تغییرات، دارا خسروشاهی، مدیرعامل اوبر، از واشنگتن به داووس خواهد رفت، جایی که قرار است در 54مین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد شرکت کند. در این نشست، دیگر کمتر از مسائل مربوط به دنیای مسئولیت اجتماعی یا جهانیشدن سخن گفته میشود و تمرکز بیشتر بر مسائل اقتصادی و ژئوپولیتیک است. به گفته الکساندر گیسر، مدیرعامل شرکت مشاورهای اف جی اس گلوبال، اکنون تمام مباحث به سمت گفتوگوهای جدیتر در زمینه سیاستهای جهانی و اقتصاد سوق یافته است.
در این تغییرات، توجه مدیران عامل به سمت مسائل اقتصادی، سیاستهای جهانی و چالشهای دنیای در حال تغییر معطوف شده است. در عین حال، افراد سرشناسی چون دیوید سولومن از گلدمن ساکس و استفن شوارتزمن از بلکاستون نیز به داووس سفر خواهند کرد.
اما برخلاف حضور همان افراد، نوع بحثها تغییر کرده است. موضوعاتی مانند مسئولیت اجتماعی شرکتها دیگر موضوع روز اجلاس نیست و این تغییر در نوع گفتوگوها به وضوح احساس میشود. در سالهای گذشته، داووس محلی برای اعلام ابتکارات زیستمحیطی و تعهدات بزرگ در زمینه مسئولیت اجتماعی بود. در سال 2020، مارک بنیف مدیرعامل سیلزفورس هدفی برای کاشت یک تریلیون درخت معرفی کرد و لری فینک مدیرعامل بلکراک نیز مجموعهای از اقدامات زیستمحیطی را اعلام کرد. اما اکنون فینک از آن دوران پشیمان است و به اشتباهات خود اذعان کرده است.
در این نشست، دیگر کمتر به تنوع، عدالت و شمولیت و مسئولیت اجتماعی شرکتها اشاره میشود و این تغییر نشاندهنده یک تغییر جهت بزرگ در رویکرد مدیران است. در عوض، تمرکز بیشتر بر مسائلی چون تعرفهها و سیاستهای تجاری ترامپ و تأثیرات آن بر توافقات تجاری جهانی است. در این راستا، مشخص نیست که ترامپ چگونه سیاستهای تجاری خود را تغییر خواهد داد و آیا تعرفههای خاصی برای شرکتها در نظر خواهد گرفت یا خیر.
از سوی دیگر، رشد روزافزون فناوریهای نوین، به ویژه هوش مصنوعی، در مرکز توجه قرار دارد. رقابت برای تسلط بر این حوزه به شدت افزایش یافته است و سوالاتی در مورد نحوه تنظیم مقررات این صنعت مطرح است. بسیاری از مدیران عامل بزرگ در حوزه فناوری در این اجلاس حضور نخواهند داشت، اما برخی همچنان در داووس خواهند بود. برای مثال، ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت در این اجلاس حضور خواهد داشت.
موضوع دیگری که در این دوره از داووس برجسته است، مسئله جنگ و صلح در خاورمیانه و اوکراین است. با آتشبس شکننده در خاورمیانه، نگاهها به ترامپ دوخته شده است که آیا قادر به برقراری ثبات در این منطقه خواهد بود یا نه.
به علاوه، در نظرسنجیهایی که از رهبران جهانی صورت گرفته است، جنگهای دولتی به عنوان بزرگترین تهدید برای اقتصاد جهانی و منابع طبیعی در سال 2025 مطرح شده است. همچنین مسائل مربوط به فناوری، بحرانهای اقتصادی و تغییرات اجتماعی نیز در این نظرسنجیها برجسته شدهاند.
به طور کلی، حالا که سیاستهای سیاسی به وضوح با پیامهای سنتی داووس تضاد دارند، این سوال پیش میآید که آیا داووس باید نقش اصلی خود را به عنوان یک کنفرانس مدیران عامل و بحثهای اقتصادی بازشناسی کند و بیشتر به آن بپردازد.
در این تغییرات، چشمانداز داووس به عنوان یک محفل برای تحلیل و بررسی مسائل جهانی دچار تحولاتی شده است و بسیاری از متخصصان این رویداد را به عنوان فرصتی برای بازاندیشی در شیوههای گذشته روابط بین کشورها و شرکتهای بزرگ میبینند.
نویسندگان: لورن هیرش و اندرو راس سورکین
تاریخ انتشار: 18 ژانویه 2025
منبع انگلیسی: A Vibe Shift at Davos
منبع فارسی: شارا
انتهای پیام/
نظر بدهید