تاثیر ارتباطات بر روند توسعه

محمدعلی طالبی – امروزه ارتباطات جزئی از زندگی مردم و حلقه واسطه همه تعاملات اجتماعی جامعه است و از این روست که هر سازمان دولتی و یا بنگاه اقتصادی بخش خصوصی خود را نیازمند تقویت ابعاد ارتباطی می ‏داند که امروز این نقش در روابط عمومی متجلی شده است.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) وقتی در 17 مه 1865 میلادی «اتحادیه تلگرافی بین‏ المللی» در پاریس تشکیل شد، هیچ کس تصور هم نمی ‏کرد با گذشت 150 سال، عرصه ارتباطات این گونه پیشرفته، پیچیده و در هم تنیده در زندگی روزمره مردم باشد. اگر روزگاری به ارتباطات با آن امکانات محدود و در عین حال مهم در زمان خودش، فقط به چشم تبادل اخبار و وقایع نگاه می‏ شد، امروزه ارتباطات با در نوردیدن همه مرزهای دانش و فناوری، به عرصه ‏ای کاملاً تأثیرگذار بر جامعه و تعاملات فردی و جمعی مردم تبدیل شده است.

 

تردیدی وجود ندارد که پیشرفت گسترده‏ بشر در طی قرن اخیر، معلول گسترش ارتباطات است؛ مخصوصاً نقشی که توانسته با فراهم آوردن زمینه‏ های توسعه از طریق گسترش شهرنشینی، ارتقای سطح سواد، افزایش مناسبات و مبادلات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و علمی میان ملل و اقوام گوناگون به وجود آورد. ارتباطات با این دامنه تأثیرگذاری خود بر روند توسعه، خود نیز در فرآیند توسعه بیشترین بهره‏ ها را برده است؛ پیشرفت روز افزون در ابزارهای ارتباطات و البته پیشرفت‏ های نرم ‏افزاری در جایگاه علوم ارتباطات باعث شده تا این مقوله، همواره روزآمد و در کانون توجه کنشگران توسعه قرار گرفته باشد و حتی بتوان ارتباطات را نمادی از پیشرفت یک جامعه نیز محسوب نمود.


اگر نگاهی به شاخص‏ های توسعه در هر کشوری بیاندازیم می ‏توان آن را با میزان برخورداری آن کشور با ابزارهای نوین ارتباطی سنجیده و اهمیت ارتباطات از آن روست که نقش آن در توسعه نه تنها تک بعدی نیست بلکه به غایت نقشی بی‏بدیل در توسعه انسانی، اجتماعی و فرهنگی جوامع ایفا نموده است. تقویت پیوندهای اجتماعی، ایجاد و گسترش تفاهم و هم‏بستگی ملی، ارتقاء مشارکت اجتماعی، گسترش آزادی و احترام به حقوق انسان‏ ها و … از اهم کارکردهای گسترش ارتباطات بوده است.


به هر روی امروزه ارتباطات جزئی از زندگی مردم و حلقه واسطه همه تعاملات اجتماعی جامعه است و از این روست که هر سازمان دولتی و یا بنگاه اقتصادی بخش خصوصی خود را نیازمند تقویت ابعاد ارتباطی می ‏داند که امروز این نقش در روابط عمومی متجلی شده است.


در واقع روابط عمومی ‏ها، مغز مدیریت ارتباطات یک سازمان هستند که یک بعد مهم آن مدیریت نرم ‏افزاری با برخورداری از قابلیت‏ های علمی و تکنیکی مرتبط با حوزه کاری خود می‏ باشد و در بعد دیگر ‎توان به کارگیری ابزارهای نوین و تسلط بر گستره تأثیر و پوشش آن ابزارها در جامعه است که این امکان را به روابط عمومی می‏ دهد تا همگام با جامعه به تبیین هر چه بهتر سیاست ‏ها و برنامه‏ ها بپردازد و در عین حال ارتباطی خوب و پایدار را از بین سازمان و جامعه هدف برقرار نماید.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندارد رئیس شورای اطلاع ‏رسانی یزد