بحران زنان غایب در مدیریت روابط‌عمومی؛ یافته‌های گزارش ۲۰۲۵ انجمن رسمی روابط عمومی
دو سوم زنان شاغل در روابط‌عمومی با تبعیض و موانع ساختاری روبرو هستند؛ گزارش جدید انجمن رسمی روابط عمومی بر ضرورت تحول فرهنگی و سازمانی تأکید دارد.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || مطالعه جدیدی که با حمایت مالی “صندوق پژوهشی انجمن رسمی روابط عمومی” انجام شده، بحران «زنان غایب» را در مدیریت روابط ‌عمومی انگلستان و ولز برجسته کرده است. طبق این گزارش که همزمان با روز جهانی زن منتشر شد، تقریباً دو سوم زنان شاغل در روابط‌عمومی تجربه تبعیض یا آزار مبتنی بر جنسیت داشته‌اند. این پژوهش نشان می‌دهد که شکاف نزدیک به ۴۰۰۰ زن شاغل، یا به دلیل ترک میانه‌راه حرفه روابط‌عمومی یا نرسیدن به سمت‌های ارشد شکل گرفته است.

در این مطالعه آمده است، زنانی که به موقعیت‌های ارشد می‌رسند، اغلب با ایجاد راه‌حل‌های خلاقانه، موفق به تداوم حضور حرفه‌ای خود شده‌اند. گزارش «زنان غایب» با تکیه بر یافته‌های گزارش جمعیت روابط‌عمومی انجمن رسمی روابط عمومی در سال ۲۰۲۴ و با مرور منابع، نظرسنجی از بیش از ۲۳۰ نفر و انجام ۳۰ مصاحبه، به تحلیل ریشه‌های فرهنگی، ساختاری و اجتماعی این بحران پرداخته است.

از جمله موانع سیستماتیک، می‌توان به وجود فرهنگ مردسالارانه، کم‌ارزش دانستن کار روابط‌عمومی، محدودیت مسیرهای ارتقا و انتظارات اجتماعی از زنان برای مراقبت از خانواده اشاره کرد. بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گفته‌اند که فرصت‌های برابر با همکاران مرد خود ندارند.

همچنین فرهنگ کاری مداوم و نبود انعطاف در ساعات کار، به‌ویژه برای زنانی که مسئولیت خانوادگی دارند، چالش‌برانگیز بوده است. فرسودگی شغلی به عنوان بزرگ‌ترین مشکل شغلی از سوی نیمی از پاسخ‌دهندگان شناسایی شد.

زنانی که در این حرفه پیشرفت می‌کنند، معمولاً با انتخاب کارفرمایان پیشرو و سرمایه‌گذاری روی رشد حرفه‌ای خود، راهبردهایی برای مقابله با این مشکلات به کار می‌گیرند. با این حال، این انتخاب‌ها اغلب نیازمند مصالحه میان پیشرفت شغلی و تعادل زندگی-کار است.

با وجود چالش‌ها، اکثر زنان روابط‌عمومی را حرفه‌ای رضایت‌بخش می‌دانند و بیش از ۹۰٪ آن‌ها رضایت شغلی خود را «خیلی خوب»، «خوب» یا «متوسط» ارزیابی کردند.

این پژوهش بر ضرورت تغییرات بنیادین سازمانی و فرهنگی تأکید دارد و پیشنهاد می‌کند برنامه‌های رهبری، فرصت‌های پیشرفت و امکان کار انعطاف‌پذیر بدون تبعات منفی اجرا شود.

استفن ودینگتون، مدیر سابق انجمن رسمی روابط عمومی و یکی از مدیران پروژه می‌گوید: “فرهنگ غالب در حرفه روابط‌عمومی، زنان را با فشار دائمی برای اثبات خود، انتظارات غیرواقعی و استانداردهای دوگانه جنسیتی فرسوده می‌کند. این بحران فقط به افراد لطمه نمی‌زند بلکه آینده کل صنعت را تهدید می‌کند.”

وی می‌افزاید: “هیچ راه‌حل ساده‌ای وجود ندارد. تحول واقعی نیازمند اصلاحات فرهنگی و ساختاری، توسعه رهبری، انعطاف شغلی و حمایت در مراحل مختلف زندگی است.”

ادیوا پاتل، رئیس انجمن رسمی روابط عمومی، در پایان تأکید می‌کند: “این پژوهش باید هشداری برای رهبران این حوزه باشد تا برای بهبود تجربه زنان در روابط‌عمومی گام بردارند. خروج ۴۰۰۰ نیروی حرفه‌ای نتیجه یک شکست سیستماتیک است.”

مطالعه «زنان غایب» با استفاده از داده‌های متقاطع، چرایی عدم حضور زنان در سطوح ارشد روابط‌عمومی را با رویکردی پنج‌مرحله‌ای (مرور منابع، پژوهش کمی و کیفی، تحلیل داده و بازخورد شرکت‌کنندگان) بررسی کرده است. داده‌ها از انجمن رسمی روابط عمومی، گروه برابری و شمول PRCA و گروه زنان روابط‌عمومی گردآوری شده‌اند.

منبع: Public Relations | نویسندگان: Rana Audah، Isobel Wilson-Cleary، Josie Shepherd | سرپرست پژوهش: Stephen Waddington | تاریخ: ۵ مارس ۲۰۲۵

با کلیک روی لینک زیر به کانال تلگرام ما بپیوندید:

https://telegram.me/sharaPR

انتهای پیام/