دانشجویان پیشگام بینش در ارتباطات مجازی

فاطمه شریفی/کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی – نرم افزار ها و کانال های ارتباطی با نام ها و امکانات مختلف افراد زیادی را به خود جذب می کنند و گاهی اوقات به دنبال ایجاد کشش مخاطبان بیشتر در این مسیر به شیوه های تبلیغاتی و گاه سمعی و بصری مخرب متوسل می شوند و دانشجویان با توجه به موقعیت سنی و دسترسی بیشتر به اطلاعات درست می تواند مسئولیت این فضا را با تولید محتوای اثر گذار و تقویت انتخاب های درست بر عهده بگیرند.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) ارتباطات مجازی به عنوان یکی از شیوه های مدرن ارتباطی در دنیا با تلفیقی از نیروی انسانی و تکنولوژی در ابعاد مختلف به اتصال محورهای ارتباطی با جذابیت، سرعت، تنوع و دسترسی آسان می پردازند و فضاهای ارتباطی را با شکستن بسیاری از شبکه های محدود به حوزه گسترده و قابل دسترس تر وارد می کنند.


ظرفیت های متعدد فضای مجازی نشانگر این موضوع است که امروزه ارتباطات در حال تجربه شرایطی جدید و متفاوت می باشد که تغییرات اساسی را در بسیاری از مفاهیم انسانی و اجتماعی با خود به همراه دارد.


فضای مجازی چون سایر عناصر ارتباطی و رسانه ها بیشترین نفوذ را بر انسان ها دارد و در سایه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری حوزه فناوری اطلاعات شبکه های گسترده ارتباطی را به یکدیگر متصل و زیر شاخه های متنوع ارتباطی را برای افراد و گروه های متعدد با اهداف متفاوت تعریف می کند.


در این میان بینش و بصیرت نسبت به اجزا و کارکردهای این شیوه ارتباطی اهمیت چشمگیری دارد تا افراد بتوانند با تفکیک و سازماندهی مناسب،جایگاه روابط مختلف را فهم و به بهترین شیوه از زیرساخت های ارتباطی نوین بهره مند شوند.


پژوهش ها نشان می دهد دانشجویان به عنوان قشر پویا و توانمند در سیستم آموزشی کشور سهم قابل توجه ای از کاربران فضای مجازی را تشکیل می دهند و این شرایط ظرفیت ارزشمندی است که اگر در مسیر درست و موثری قرار گیرد می تواند جایگاه محتوای اثربخش در فضای مجازی را تقویت کند و مخاطبان را از جذب به مطالب طبقه بندی نشده و یا مخرب دور کند.


دانشجو خود می تواند به عنوان یک پیام رسان فعال و تاثیر گذار اجتماعی در فضای مجازی به ایفای نقش در دو بعد تخصصی و اجتماعی بپردازد تا جایگاه نخبگان و اندیشمندان به عنوان رهبران فکری برای تقویت نوآوری، خلاقیت، مسئله یابی و دانایی در عرصه ارتباطات فناور محور تقویت شده و محتوای ضعیف و نادرست جای خود را به محتوای مناسب و اثر گذار بدهد.


نرم افزار ها و کانال های ارتباطی با نام ها و امکانات مختلف افراد زیادی را به خود جذب می کنند و گاهی اوقات به دنبال ایجاد کشش مخاطبان بیشتر در این مسیر به شیوه های تبلیغاتی و گاه سمعی و بصری مخرب متوسل می شوند و دانشجویان با توجه به موقعیت سنی و دسترسی بیشتر به اطلاعات درست می تواند مسئولیت این فضا را با تولید محتوای اثر گذار و تقویت انتخاب های درست بر عهده بگیرند.


با توجه به وجود امکانات چند رسانه ای در فضای مجازی هنوز هم قسمت عمده ای از ارتباطات را ارتباط متنی تشکیل می دهد که شکل جدیدی از هویت مجازی افراد را به همراه دارد در این فضا که گوناگونی اجتماعی موج می زند و افراد برای موضوعات و از جایگاه های مختلف به بحث می پردازند می توان با تولید متون کوتاه و ارزشمند این انعطاف پذیری را در مسیر بهتری هدایت کرد.

کاربران روشنگر
اینترنت به عنوان سریع ترین جذب کننده مخاطب در تمام تحولات مربوط به ارتباط بشری توانسته است بر تفکرات بسیاری از افراد ورود پیدا کند که توانایی استفاده درست از این امکانات متنوع و جذاب وابسته به دانایی افراد نسبت به این موضوع می باشد و یا اینکه کاربرانی نقش روشنگری و رفع ابهام در این فضا تا رسیدن به اطلاعات صحیح را عهده دار شوند.


فرهنگ مجازی بیشتر از هر چیز در نظام ارتباطی امروز نیاز به روشنگری، ایجاد و تقویت تولیداتی با اثرگذاری مثبت در سطوح و افراد مختلف است.در فرهنگ مجازی می توان از دانشجویان به عنوان کاربران روشنگر یاد کرد، کاربرانی که می توانند از نگاه تخصصی و در جایگاه اجتماعی خود اطلاعات حقیقی و واقعی را به این فضا وارد کنند تا به مرور زمان با تقویت پیام های جذاب و کاربردی، ارتباطات مخرب رنگ ببازند.


با توجه به حرکت سریع دنیا بر مبنای ارتباطات الکترونیکی هرگز نمی توان از این قابلیت دور شد بلکه باید فرهنگ اثر گذاری دانشجویان و نخبگان در این فضا بر مبنای بینش و روشنگری تقویت شود زیرا مخاطبان فضای مجازی جویای اطلاعات جذابند و با ورود به این فضاهای در دسترس اگر محتوای مناسبی دریافت نکنند به پیام های سطحی، سرگرم کننده و گاه مخرب مراجعه کرده و به مرور زمان به دریافت اطلاعاتی از این جنس عادت می کنند که اثرات آن به سرعت به زندگی اجتماعی ورود پیدا می کند.