سانچی و…

پروین خدادادی حدادان/ دانشجوی دکتری علوم ارتباطات – بر اثر برخورد این نفتکش با یک کشتی باربری در ۳۰۰ کیلومتری بندر شانگهای در سواحل شرقی چین، ۳۰ ایرانی و دو تبعه بنگلادشی کشته شده‌اند که بعد از چند روز جستجو، تاکنون تنها جسد ۳ نفر در این حادثه پیدا شده است.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا) روز شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ نفتکش ایرانی سانچی متعلق به شرکت ملی نفت ‌کش ایران که از عسلویه حرکت کرده بود و قرار بود جهت تحویل میعانات گازی عازم داسان کره جنوبی شود، در راه با یک کشتی فله‌برچینی با بار لوبیا به نام «کریستال» در سواحل چین برخورد کرد، محمولهٔ نفتکش سانچی نفت فوق‌سبک با درجهٔ اشتعال بسیار بالا بود که این خود موجب آتش‌سوزی فوق‌سریع کشتی شد.

 

بر اثر برخورد این نفتکش با یک کشتی باربری در ۳۰۰ کیلومتری بندر شانگهای در سواحل شرقی چین، ۳۰ ایرانی و دو تبعه بنگلادشی کشته شده‌اند که بعد از چند روز جستجو، تاکنون تنها جسد ۳ نفر در این حادثه پیدا شده است.

 

نفتکش سانچی حامل ۱۳۶ هزار تُن نفت خام و میعانات سبک نفتی بود. طول این نفتکش ۲۷۴ متر و با پرچم پاناما بر روی دریا تردد می‌کرد.‌ عمق حادثه در همان لحظات نخست مشخص بود و نشت گازهای سمی اجازه نفس کشیدن به هیچ کس را تا شعاع هزار متری نمی داد.

 

 اما با این حال رئیس‌جمهور دستور تشکیل کمیتهٔ ویژهٔ رسیدگیِ حادثهٔ نفتکشِ سانچی را صادر کرد و ریاست آن به عهده وزیر کار قرار داد و او برای پیگیری وضعیت این کشتی به چین سفر کرد.

 

گروهی از تکاوران نیروی دریایی ارتش نیز به محل حادثه اعزام شدند. روز بعد از حادثه، نیروی دریایی آمریکا یک فروند هواپیمای گشت دریایی بوئینگ پی ۸ را به محل حادثه فرستاد که مساحت بیش از ۱۲٫۳۰۰ کیلومتر مربع حول کشتی را برای یافتن ملوانان جستجو کرد.

 

در ۲۳ دی یک تیم چینی توانست وارد نفتکش سانچی شود که در جریان جست و جوی انجام شده جعبه سیاه نفت‌کش سانچی پیدا شد اما علی رغم تمامی این تلاش ها، بالاخره در روز یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۵ به وقت چین (۱۰:۳۰ صبح به وقت ایران) تیم جستجوی بندر شانگهای چین اعلام کرد که کشتی سانچی پس از یک هفته آتش‌سوزی، بطور کامل غرق شد.

 

 این نفت کش توسط شرکت  Steamship Insurance Management Services در لندن بیمه شده‌است که سهم ۳۰% محموله نفتی توسط شرکت بیمه ایرانی و ۷۰% آن توسط ۱۱ شرکت بیمه بین‌المللی به رهبری شرکت بیمه نروژی Skuld می باشد.

 

 البته پیش بینی می شود که به دلیل مسائلی نظیر نگرانی برخی بانک‌ها از تعاملات مالی با ایران در نتیجه تحریم ‌های بانکی و وجود عناصر گوناگون در حادثه نظیر خود کشتی، محموله نفتی و نیز مسائل زیست ‌محیطی مرتبط، پرداخت خسارات توسط شرکت‌های بیمه‌ کننده در عمل با پیچیدگی بسیار زیاد روبه‌رو خواهد بود.