شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– برافروختن آتش و علامت دادن با دود یکی از جالبترین و قدیمی ترین راههای ارتباطی بشر در دوران بسیار قدیم بود. از آن زمان تاکنون مسیرهای ارتباط گیری و پیام رسانی، مسیرهایی طولانی و پر فراز و نشیب بوده که در این رهگذر، تنوعات شکلی و محتوایی گوناگون و خلاقیت ها و ابتکارات فراوانی که زائیده هوش آدمی بنا به مقتضیات مختلف زمانی و مکانی خود جهت پیشبرد امور روزمره زندگی اش بوده است، را مشاهده و تجربه نموده است.
مسلما شکل برقراری ارتباط توسط بشر امروزی با آدمیان نخستین، از زمین تا آسمان تفاوت دارد اما هدف چیزی جز همان انتقال پیام نبوده و نیست. انتقال پیامی که گاه خبر از رخداد یک واقعه می دهد، گاه نگاه پیشگیرانه دارد، گاه جریان سازی را قصد دارد، گاه همدردی و حمایت را می طلبد، گاه احساس را به اشتراک می گذارد و مهربانی را گسترش می دهد و متأسفانه گاهی نیز وسیله ای می شود برای گسترش پلیدی و سیاهی.
بدون شک طی دهه های گذشته با ابداع شبکه ارتباط جهانی و اتصال تمام نقاط کره خاکی به یکدیگر، ارسال پیام و مخابره کردن خبر، سبک و سیاق جدیدی به خود گرفت و تحولی شگرف را به گونه ای رقم زد که شاید در هیچ برهه زمانی اینگونه جغرافیا مورد حقارت قرار نگرفته بود!
اوج گیری ارتباطات فردی و گروهی در شکل و سیاقی کاملأ پیشرفته و دلخواه بین مردمان یک جامعه نیز با در دسترس قرار گرفتن گوشی های هوشمند تلفن همراه که همه به دوربین مجهز بوده و قابلیت پشتیبانی از نرم افزارهای ارتباطی جدید را داشته اند، در طی سالیان اخیر رونقی باور نکردنی گرفت و سبب ساز تحولی شگرف در نحوه ارتباط گیری و پیام رسانی بین اعضاء یک خانواده، فامیل، دوستان، همکاران، همشهریان و هموطنان هر سرزمینی گشت.
طراحی، ساخت و ارائه نرم افزارهای گوناگون با رنگ و لعاب و ویژگی های مختلف باعث شد همواره هر شخص از سوی دوستان و اطرافیانش مورد این سؤال قرار بگیرد که “آیا فلان نرم افزار را نصب کرده اید؟!” سبقت برنامه های ارتباطی مختلف از یکدیگر به دلیل جذابیت ها و ویژگی های اثربخشی بهتر سبب شد تا مدتی دانلود و نصب این برنامه ها روی گوشی تلفن همراهمان بعنوان یک سرگرمی جذاب قلمداد گردد. یک روز واتس اپ، یک روز ایمو، یک روز اینستاگرام، یک روز تلگرام و …
گستره علاقمندی به این برنامه های ارتباطی فارغ از سن و جنس، اکثر شهرنشینان و روستائیان جامعه را از هر طبقه و قشر و با هر میزان تحصیلات و گرایشی فراگرفت و دیری نپائید که استفاده از این راه به محبوب ترین و پرطرفدارترین راه ارتباطی مبدل گشت. مرد و زن و پیر و جوان و نوجوان و خردسال همه و همه با استفاده از یک یا چند نمونه از این برنامه های ارتباطی، پیغام و منظور خود را در کمترین زمان ممکن و با تزئینات تصویری و گرافیکی در دسترس به طرف مقابل مخابره می نمودند. دیری نپائید که در دل این برنامه های ارتباطی اجتماعی، گروهای مختلف شکل گرفت. از اعضاء یک خانواده گرفته تا فامیل، همکلاسی ها، همکاران، دوستان، هم طایفه ای ها، همشهریان مقیم و …. و کم کم ارسال پیام ها از سلام و احوالپرسی های معمول و جوک و متن های ادبی و علمی مختلف، به نظردهی، تحلیل وضعیت و موضع گیری های متعدد در خصوص مسائل روز جامعه مبدل گشت و به سرعت این مسیر به یکی از اصلی ترین مسیرهای ارتباطی، خبردهی و اطلاع رسانی در بین افراد مختلف جامعه تبدیل شد که در نوع خود در افزایش غیرقابل باور سرعت ارسال و پخش خبر و پیام در سطح جامعه باورنکردنی بود.
در ابتدای رواج یافتن این پدیده، شاید رعایت امانت داری و اخلاق در اطلاع رسانی و ارسال پیام ها از سوی افراد تا حدودی رعایت میشد که این خود سبب ساز اعتمادسازی و باورپذیری مردم از این مسیر ارتباطی گشت، اما متأسفانه کم کم بی اخلاقی قابل توجهی در این مورد رسوخ کرد و سبب ساز رخداد مسائلی نامطلوب در بستر اطلاع رسانی جامعه گشت. شایعه پراکنی و دروغ گویی، القاء نظرات نادرست شخصی بدون دلیل و مدرک، کینه توزی و هتک حرمت، انتقام گیری، حسادت، تخریب شخصیت، موج سواری، خود بزرگ بینی و بروز دادن کمبودهای شخصیتی و…از نمونه بی اخلاقی های رایجی است که متأسفانه مدتی است گریبانگیر شبکه های نوظهور اجتماعی شده است و افرادی که این بسترهای ارتباطی را وسیله ای برای رسیدن به اهداف نامطلوب خویش می بینند، از این فرصت سوء استفاده کرده، باورپذیری آحاد مردم جامعه از این طریق را هدف قرار داده و به شکل و شمایل گوناگون گاه با متن و کلمات و گاه با تصویر و فیلم، تلاش می کنند تا قصد و غرض خود برای رسیدن به هدفشان را پیاده کنند.
اما در این میان، وجود این راه های ارتباطی، کمک شایان توجهی به مجموعه های روابط عمومی سازمان ها و نهادهای مختلف کشور نموده است تا بتوانند یکی از رسالت های اصلی خود را خیلی سریع و راحت به منصه ظهور برسانند. ولی از سوی دیگر، وقتی مطلبی مرتبط با رسالت ها و عملکردهای یک سازمان و ارگان خاص بصورت خلاف واقع و به دور از انصاف و حقیقت، در این شبکه ها نشر داده شود، طبعأ کاری جدید برای مجموعه روابط عمومی آن سازمان و ارگان تعریف می شود تا بتواند با روشن و شفاف سازی موضوع، جهت تنویر افکار عمومی و اعتمادسازی، پاسخ مناسب و مطلب واقعی را تنظیم و نشر دهد. پاسخ و جوابیه ای که در گذشته، روابط عمومی ها صرفأ می بایست در قبال روزنامه ها و طی سالیان اخیر نیز به سایت های خبری ارائه می دادند و قطعأ چون اصحاب رسانه، بر ادبیات خبری و اطلاع رسانی و قوانین مرتبط، آشنایی کامل داشته و قبل از نشر هر خبری، راستی آزمائی آن را انجام داده و فیلترهای مورد نیاز از جمله فیلترهای اخلاقی لازم را روی آن اعمال می نمودند، کار برای روابط عمومی های هدف ساده تر می نمود، اما اکنون با شکل گیری شبکه های اجتماعی و داشتن این اختیار در دست تمام افراد جامعه که هر کدام بتوانند مطلبی را به دلخواه خود و با برداشتی شخصی و تفسیر و تحلیلی درست یا نادرست نوشته و در این بسترها پخش کنند، کار برای روابط عمومی ها سخت تر و دشوارتر شده است، چرا که بعضأ شاهد رخداد بی اخلاقی هایی خاص در این زمینه هستیم. بی اخلاقی هایی که باورپذیری مردم و صداقت آنها را مورد سوء استفاده قرار داده تا با انتشار مطلبی بتوانند در مدت زمانی ولو هر چند کوتاه و موقت، احساس ارضاء شدن از نیل به هدف نامناسب خویش را لمس کنند و در این میان با عواقب اقدام غیراخلاقی خویش کاری نداشته و آثار سوء آن در سطح جامعه برایشان بی اهمیت قلمداد می گردد.
البته و خوشبختانه با وقوع این بی اخلاقی ها و تکرار آن طی سالیان اخیر که از اعتماد اولیه مردم به این شبکه های اجتماعی نشأت گرفته بود و به دنبال آن انتشار جوابیه ها و پاسخ های مرتبط و روشن شدن حقایق، کم کم موضع عموم مردم در حال سمت و سوگیری منطقی و عقلانی در قبال انتشار اینگونه اخبار می باشد که باور کنند نباید هر گونه مطلب، تصویر و تحلیلی را بدون بررسی، تحقیق و مطالعه لازم پذیرفته و اقدام به کمک به انتشار آن در سطح جامعه کنند.
قطعأ این موضع گیری منطقی و صحیح هنوز به شکل کامل در جامعه ما نهادینه نشده است، اما گام هایی خوب و ارزنده و رو به جلو برای دستیابی به آن توسط خود مردم برداشته شده است و مسلمأ گذشت زمان بیشتری می طلبد تا استفاده از مسیر ارتباطی شبکه های اجتماعی به بلوغ کامل خویش رسیده و در این رهگذر قطعأ هر فرد به عنوان عضوی از این جامعه، می تواند با تغییر نگرش و عمیق تر نمودن آگاهی و بینش خود و پرهیز از برخورد احساسی با اخبار دریافتی و صرف دقایقی برای جستجو و مطالعه بیشتر در این خصوص، راه هرگونه سوء استفاده و موج سواری افراد سودجو و فرصت طلب را از منتشر نمودن مطالب، تصاویر و فیلم های مختلف مسدود نماید.
منبع: خوزنیوز
مجتبی اورکی / مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
|
نظر بدهید