شارا، ابراهیم محمدحسینی- در آستانه روز خبرنگار،ضمن تبریک، نکاتی را لازم دانستم تا در راستای این روز مبارک ،هم عرض تبریکی باشد و هم سخنی که هرچند آنچه در نوشتار پیش رو است، توقع، انتظارو بایدهاست اما بی شک پرداختن به آنها، کاهش اعتماد مخاطبان به نشریات را تا اندازه ای بر طرف خواهد کرد و رقابت با رسانه های الکترونیک را آسانتر.
این موارد را از بررسی ها، تحقیق های مرکز مطالعات تحقیقات رسانه ای وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی ویافته های شخصی در راستای آسیب شناسی مطبوعات محلی گلچین نموده ام واگرچه کامل نیست اما مختصری ازراهکارهای لازم برای بهبود کیفی وضع موجود مطبوعات وبه ویژه مطبوعات محلی(استانی ) است.
1- با ارائه گزارش های دقیق وبا استفاده از نظرات منابع (رسمی وغیر رسمی)، مشکلات استان را بررسی کنید تا باشناسایی نقاط ضعف، امکان تقویت کردستان ورفع مشکلات مشخص گرددودر صورت نمایان شدن نقاط قوت، راه های تقویت آنها شناسایی گردد.
2- با جویا شدن نظر مردم ، می توانید یک خط ارتباطی قوی بین مسئولان وآنان ایجاد کنید وبه انتقال نیازمندیهای به روز شده مردم برای اعمال تغییرات در طرحها کمک نماییدتا ازاین طریق انجام برنامه ها بانزدیکترین احتمال به درخواست وانتظار مردم صورت پذیرد ومردم نیز به دلیل آنکه تصمیمات واجرای برنامه ها مطابق با نظر و رای آنها می باشد بیشترین حمایتها را از برنامه ها داشته باشند.
3- رویکرد منطقه محوری ومحدود محوری نداشته باشید یعنی اگر برای نشریه ای کار می کنید که قرار است چهاراستان همجوار را پوشش دهد در هر شماره برای همه آنها مطالبی داشته باشید.
4- برای جذب پشتیبان مالی وتبلیغاتی ازطریق موسسه های فرهنگی ، هنری و انتشارات و سرمایه گذاران حتی الامکان حوزه فرهنگ تلاش کنیدزیرا نشریات محلی قبل از هرچیزباید از لحاظ مالی استقلال دشته باشد.
5- بررسی کنید تا در صورت امکان، نیروهای حرفه ای وپر سابقه در نشریه حضور یابند بدون شک بیشتر آنها اگر در ماه ، یک مطلب نیزبنویسند خود دستاوردی خوب خواهد بود.
6- به سمت روزنامه نگاری توسعه نیز حرکت کنید یعنی مطالبی بنویسید با این مشخصات؛ با تاکید برنگاه انتقادی به برنامه ها، ارائه سابقه، پیش بینی نیازهای آینده، تاثیر برنامه هابرمردم، ،تاکیدبرنیازهای مردم، مقایسه فرآیندتوسعه درسایر مکان ها، مقایسه طرح اولیه واجرا شده، بررسی ادعای موفقیت برنامه ها واشاره به نیازهای محلی، منطقه ای وملی.
7- سعی کنید تا در راستای معیارهای روزنامه نگاری مطلوب حرکت کنید این معیارها را درچهار گروه تقسیم بندی کرده اند که به شرح زیر است:
الف- اصول ومعیارهای حرفه ای:برخورداری از استقلال حرفه ای وامنیت شغلی، رعایت اخلاق حرفه روزنامه نگاری، داشتن تشکل های مستقل حرفه ای، ضرورت آموزش های تخصصی، امکان فعالیت مساوی زنان مردان، دارا بودن مسئولیت اجتماعی در برابر خوانندگان، داشتن آزادی عمل درمرحله جمع آوری اخباروحفظ توازن بین سطح آکهی ها ومطالب.
ب- اصول روزنامه نگاری: صداقت ودرستی در انتشار اخبار ورویدادها، توجه به صحت مطالب در گزارشگری،توجه به تاثیرگزارش ها بر مردم،انتقاد سازنده از نارسایی ها وکمبودها،انتشار به موقع اخبار به منظور جلوگیری از شایعه پراکنی، رعایت اصل عینیت وبی طرفی درانتشار اخبار،ارائه تفسیر واظهار نظر به منظور روشن ساختن رویدادها وجداسازی ودر نیامیختن خبر با تفسیر و اظهار نظرهای شخصی.
ج- مطبوعات وحکومت: مبارزه با اعمال نظر مقامات دولتی،برخورداری از تضمین آزادی،پرهیز از سخنگوی دولت شدن،مبارزه با دخالت مقامات در محتوای مطالب، پرهیز از ابزار سیاسی شدن توسط مقامات حکومت، پرهیز ازدریافت هرگونه پاداش معنوی ومادی، مبارزه با رسیدگی به جرائم دردادگاه های عادی وعدم حمایت از قدرت سیاسی حاکم.
د- مطبوعات وجامعه: کوشش درروشنگری افکار عمومی، کمک به توسعه سیاسی، دفاع از حقوق مدنی جامعه، روشنگری درباره مسائل جامعه،فراهم کردن زمینه برخورد افکار عمومی،کوشش در افزایش روحیه همکاری در مردم، اهمیت به مسائل عمومی جامعه و دفاع از آزادی های فردی واجتماعی مردم.
8- حرکت خود را در چارچوب اهداف و سیاست های توسعه همه جانبه ملی سامان دهید. بدیهی است این حرکت به معنای اعمال یا تحمیل یک نوع تفکر، نگرش و رفتار مطبوعاتی یا یک نوع رژیم گفتاری و نوشتاری نیست.
9 – پیش از انتشار نشریه با مشاوران مطبوعاتی مشورت و با آگاهی کافی اقدام به انتشار نشریه کنید.
10 – بحث و گفت وگو در مورد موضوعاتی که گاه مشکلاتی در استان ها بین مذاهب و اقوام پیش می آورد را در مطبوعات به صورت میزگردهای کارشناسی مطرح کنید.
11- روزنامه نگاری یعنی انتشارخبر، در صورتی که آنچه درکردستان می بینیم بیشتر “شبه خبر” است؛ که نوعی خبرهای کلامی است وآن خبرهایی است که از گفته های چهر های خبر ساز منشاء می گیرند نه از رویدادها یا تحول در رویدادها.پرداختن به این خبرها باعث گسترش بگو مگو وغافل ماندن از رویدادهای اصلی، شهرت دادن به خبرسازان وخستگی مخاطبان می شود.
12- به سمت سافت نیوز(نرم خبر) نیز روی بیاورید چون به دلیل ضرورت رقابت با دیگر رسانه ها به ویژه رسانه های تصویری والکترونیک، نوشتن این نوع خبر، یک اجباراست نه یک انتخاب.
13- به کارکرد نظارت اجتماعی(نظارت بر مردم ، دولت وسازمان های مردم نهاد) توجه بیشتری داشته باشید.
14- تاسیس چاپخانه در مراکز استان را در دستور کار قرار دهید.
15- سعی کنید از طریق انتشارویژه نامه های روستایی، مجلس، انجمن های ادبی، اصناف و مناسبت ها، تعداد صفحات وقیمت را بالا ببرید.
16- حداقل هر دوماه یکبار به فکر آموزش های کاربردی باشید.
17- در تلاش باشید تا نشریه ای راه اندازی کنید که به صورت موسسه ای اداره شود.
18- با هم تعامل وتساهل بیشتری از آنچه امروز هست داشته باشید.
19- از طریق خانه مطبوعات به فکر راه اندازی یک روزنامه باشید.
20- با استفاده از دانش ، تجربه و شم روزنامه نگارانه، اخبار ابداع کنید وتنها به خبرهای فکسی، خبرگزاری ها وروابط عمومی اداره ها اکتفا مکنید.
21- از نشانه های حرفه ای بودن شما، استفاده از خبرهای چند منبعی است.
22- درآغاز خبرها، منابع تان را ذکر کنید تا مخاطب بیشتر به آن اعتماد کند واعتبار مطلب نیز بیشتر شود.
23- درتیتر نویسی هایتان، در بیشتر مواقع تیتر با لید هما هنگ باشد، از مفاهیم ومضامین، درست استفاده کنید، ازتیترهای فاقد ارزش خبری استفاده مکنید، به مقام زدگی درتیتر نویسی دچار مشوید، خلاصه نویسی را رعایت کنید وتیتر های تان برگرفته ازمهمترین بخش خبر باشد.
24- استفاده از خلاصه خبر، خبر کوتاه، گزارش، مقاله و مصاحبه های کوتاه را در برنامه داشته باشید.
25 – به درست نویسی وتوجه به معیار های زبان فارسی بیشتر دقت کنید.
26- از مقاله محوری صرف در نشریه به صورت جدی بپرهیزید.
|
نظر بدهید