11- هوش مصنوعی، دولت الکترونیک و دسترسی به اطلاعات

دسترسی به اطلاعات نقش مهمی در توسعه، دموکراسی و برابری ایفا می‌کند – از این رو سازمان ملل به دنبال ترویج و حفاظت از دسترسی به اطلاعات به عنوان یک حق اساسی بشر است.

شبکه اطلاع‌رسانی روابط‌عمومی‌ ایران (شارا) || هوش مصنوعی و دولت الکترونیک می‌توانند نقش مهمی در بهبود دسترسی به اطلاعات در دنیای دیجیتال ما ایفا کنند. آنها می‌توانند با دادن دسترسی به شهروندان به اطلاعات متناسب و دسترس‌پذیر، به رفع شکاف دیجیتال کمک کنند. آنها می‌توانند خدمات کارآمدتری را تضمین کنند. شهروندان می‌توانند تقریباً در لحظه به اطلاعات و خدمات بخش عمومی دسترسی داشته باشند. دیجیتال کردن خدمات دولتی شفافیت و دسترسی را افزایش می دهد.

با این حال، این تحولات همچنین سوالاتی را در مورد حقوق اساسی و استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی و دولت الکترونیک توسط مؤسسات دولتی مطرح می‌کند. از آنجایی که هوش مصنوعی از داده های شهروندان استفاده می‌کند، چگونه از حریم خصوصی شهروندان محافظت کنیم؟ از آنجایی که هوش مصنوعی می‌تواند تعیین کند که به چه اطلاعاتی دسترسی داریم، بر اساس چه اصول اخلاقی این امر تعیین می شود؟

نسخه 2022 روز جهانی دسترسی همگانی به اطلاعات (IDUAI) فرصتی برای بحث در مورد دولت الکترونیک و هوش مصنوعی با هدف تضمین حق دسترسی به اطلاعات خواهد بود. این موضوع بحث در مورد مزایا و خطرات دولت الکترونیک و هوش مصنوعی را امکان پذیر می‌کند. ابزارهای عملی و بهترین شیوه ها نیز مورد بحث قرار خواهند گرفت، به ویژه با توجه به ارائه دستورالعمل های سیاستی برای اطلاعات بخش دولتی و اعلامیه ای که حق دسترسی به اطلاعات را در برابر پس زمینه اصول حکمرانی خوب تأیید می‌کند.

 

دسترسی به اطلاعات

شهروندان آگاه می توانند تصمیمات آگاهانه بگیرند، مثلاً زمانی که به صندوق های رأی می روند. تنها زمانی که شهروندان بدانند چگونه اداره می شوند، می توانند دولت های خود را در قبال تصمیمات و اقدامات خود پاسخگو کنند. اطلاعات قدرت است. بنابراین، دسترسی همگانی به اطلاعات، سنگ بنای جوامع دانش محور سالم و فراگیر است.

دسترسی همگانی به اطلاعات به این معنی است که همه حق دارند اطلاعات را جستجو، دریافت و منتقل کنند. این حق جزء لاینفک حق آزادی بیان است. رسانه ها نقش مهمی در اطلاع رسانی به مردم در مورد موضوعات مورد علاقه ایفا می کنند، اما آنها نیز به توانایی جستجو و دریافت اطلاعات متکی هستند. از این رو، حق دسترسی همگانی به اطلاعات با حق آزادی مطبوعات نیز ارتباط تنگاتنگی دارد.

در 17 نوامبر 2015، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) روز 28 سپتامبر را به عنوان روز جهانی دسترسی همگانی به اطلاعات اعلام کرد. با توجه به اینکه چندین سازمان جامعه مدنی و دولتی در جهان این روز را پذیرفته و در حال حاضر جشن می گیرند، مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز 28 سپتامبر 2019 را به عنوان روز جهانی دسترسی همگانی به اطلاعات اعلام کرد.

یونسکو و برنامه های بین دولتی آن – برنامه بین المللی توسعه ارتباطات و برنامه اطلاعات برای همه – سکویی را برای همه ذینفعان فراهم می کنند تا در بحث های بین المللی در مورد سیاست ها و دستورالعمل ها در زمینه دسترسی به اطلاعات شرکت کنند. هر دو برنامه همچنین با توسعه پروژه هایی با هدف تقویت علم باز، چندزبانگی، فناوری اطلاعات و ارتباطات برای افراد دارای معلولیت و به حاشیه رانده شده و سواد رسانه ای و اطلاعاتی، محیطی مثبت را برای شکوفایی ATI فراهم می کنند.

پایان سخن

دسترسی همگانی به اطلاعات، حق اساسی همه افراد است و برای جوامع دانش محور سالم و فراگیر ضروری است. یونسکو و برنامه های بین دولتی آن نقش مهمی در ترویج دسترسی به اطلاعات و حمایت از حق آزادی بیان و آزادی مطبوعات ایفا می کنند.

هوش مصنوعی و دولت الکترونیک می‌توانند دسترسی به اطلاعات را بهبود بخشند، اما نگرانی‌های اخلاقی در مورد حریم خصوصی و استفاده از داده‌های شهروندان وجود دارد. روز جهانی دسترسی همگانی به اطلاعات 2022 فرصتی برای بحث در مورد این موضوعات و یافتن راه‌هایی برای تضمین حق دسترسی به اطلاعات در دنیای دیجیتال است.
 

منبع: www.un.org

 

انتهای پیام/