کلید توسعه روابط عمومی تدبیر و فرهنگ‌سازی است

  

شارا– مدیر عامل انجمن کارگزاران روابط عمومی استان گلستان گفت: کلید تغییر نگرش جامعه نسبت به روابط عمومی، به کارگیری تدبیر و فرهنگ‌سازی هدف محور است

به گزارش شارا به نقل از فارس، امیر بهادران امروز در نشست با برخی از جوانان نخبه شهر گرگان اظهار داشت: عامل اصلی تلقی نادرست  جامعه از روابط عمومی افرادی هستند که در این مجموعه فعالیت می‌کنند، اما اعتقادی به اهمیت این بخش ندارند.

وی خاطرنشان کرد:‌ وقتی افرادی که داعیه روابط عمومی دارند اما خود حرمت این بخش را نگه نمی‌دارند چه توقعی از دیگران باید داشت که به این بخش مهم و تعیین کننده توجه کنند.

بهادران با اشاره به کارکرد نادرست روابط عمومی در اکثر ادارات دولتی تصریح کرد: مشکل از زمانی شروع می‌شود که این بخش به جای پوشش همه اعضای یک مجموعه، سخنگوی عده یا جریان خاصی شده و مبدل به روابط خصوصی می‌شود.

 

روابط عمومی سخنگوی یک عده یا فرد خاص نیست

وی یادآور شد: روابط عمومی سخنگوی یک عده یا فرد خاص نیست، بلکه باید همه همسو با سیاست‌های دولت به وظایف اصلی خود در داخل و بیرون از سازمان به عنوان تنظیم کننده روابط دستگاهی و بین دستگاهی  بپردازد.

رئیس هیئت مدیره انجمن کارگزاران روابط عمومی استان گلستان، نقش روابط عمومی را تعیین کننده خط مشی های فرهنگی یک سازمان بر شمرد و اذعان داشت: این بخش تنظیم کننده روابط، مامن و جایگاه نظرات، پیشنهادات و حتی انتقال دهنده انتقادات یک مجموعه اداری به مدیر آن سازمان است و باید به استقلال آن احترام گذاشت.

بهادران ادامه داد: زمانی که روابط  عمومی یک بخش نتواند به وظیفه اصلی خود در زمینه روابط بین سازمانی و برون سازمانی عمل کند، این خلاء، فرصت مناسب برای  کسانی است که بخواهند در روند جاری امور سستی و رخوت ایجاد کنند.

وی با اشاره به اهمیت جایگاه روابط عمومی در دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد:‌ روابط عمومی به عنوان پل ارتباطی بین جامعه و دولت می‌تواند، گامی بزرگ در مسیر فرهنگ‌سازی و همراهی مردم برای اجرایی ساختن برنامه های دولت بردارد.

 

تشکلهای مختلفی که طی سالیان متمادی با عنوان روابط عمومی اعلام موجودیت کرده‌اند

بهادران افزود: باید با استفاده از پیشرفت‌های نوین در عرصه روابط عمومی مسیر ارتباط بیشتر افکار عمومی با دولت را مهیا ساخت و انسانهای توسعه یافته و به روز شده را در این بخش تربیت کرد.

وی با اشاره به تشکلهای مختلفی که طی سالیان متمادی با عنوان روابط عمومی اعلام موجودیت کرده‌اند اذعان داشت: بسیاری از این تشکلها به دلایل متعدد نتوانسته‌اند به اهدافی که پیش بینی کرده‌اند، دست یابند و یکی از این دلایل می‌تواند وابستگی آنان به ساختار دولتی‌ها باشد.

این متخصص روابط عمومی در گلستان اضافه کرد: انتظار می‌رود نگاه دولت جدید و منتخب، نسبت به روابط عمومی ها فرصتی را برای احیای دوباره این تشکلهای غیر دولتی مهیا سازد.

بهادران متذکر شد:‌ روابط عمومی ها باید از تشتت و پراکندگی خارج شوند و در قالب تشکلهای صنفی و حرفه ای بر احقاق جایگاه و اثر گذاری خود در کشور تلاش کنند.

استان گلستان با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و700 هزار نفر در شمال شرقی کشور قرار دارد.