
شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)– یافتههای یک پژوهش جدید از بنیاد پژوهشی PEW نشان میدهد که گرایش نوجوانان به سمت فیس بوک کاهشی چشمگیر پیدا کرده و این گروه سنی در عوض به شبکههای اجتماعی دیگر همچون <اینستاگرام> و <اسنپچت> روی آوردهاند.
به گزارش شارا، بر این اساس، در سال 2018 تنها 51 درصد از شهروندان ایالات متحده که در گروه سنی 13 تا 17 سال قرار دارند، گفتهاند که از فیسبوک استفاده میکنند. این در حالیست که در پژوهشی مشابه که در سال 2015 انجام شد، این مقدار 71 درصد بود و فیسبوک، در جایگاه پرطرفدارترین شبکه اجتماعی قرار داشت.
در پژوهش امسال، استفاده از فیسبوک، همچنین در مقایسه با سایر شبکههای اجتماعی، به طرز چشمگیری پایین بود، به این ترتیب که 85 درصد نوجوانان گفتند که از <یوتیوب> استفاده میکنند، 69 درصد به اینستاگرام گرایش نشان دادند و 69 درصد <اسنپ چت> را به عنوان شبکه برگزیده خود معرفی کردند. در پژوهش سال 2015، این میزان برای اینستاگرام 52 درصد و برای اسنپچت، 41 درصد گزارش شده بود. سایت <یوتیوب> در این پژوهش گنجانده نشده بود.
پژوهش حاضر، همچنین نشان داد که ارتباطی میان استفاده از این شبکه اجتماعی در میان نوجوانان، و درآمد خانوادگی آنها وجود دارد. به این ترتیب، 70 درصد از کاربران این سایت، از خانوادههایی هستند که درآمد سالیانه کمتر از 30 هزار دلار دارند، در حالی که 36 درصد از خانوادههایی هستند که درآمد سالانهشان بالاتر از 75 هزار دلار است.
در میان نوجوانانی که در این پژوهش شرکت کردند، در پاسخ به این پرسش که کدام شبکه اجتماعی را بیشتر استفاده میکنند، تنها 10 درصد <فیسبوک> را به عنوان پاسخ ارائه دادند. در این میان، 35 درصد این نوجوانان <اسنپچت>، 32 درصد <یوتیوب> و 15 درصد نیز اینستاگرام را به عنوان شبکههایی که اکثرا به آنها مراجعه میکنند، ذکر کردند.
البته لازم است بدانید که شبکه اینستاگرام هم در مالکیت شرکت گرداننده <فیسبوک> قرار دارد. در اینجا نیز، نوجوانانی که از خانوادههای کم درآمد بودند، بخش اعظم گروهی را تشکیل میدادند که <فیسبوک> را به عنوان پرمراجعهترین شبکه اجتماعی برگزیده بودند.
این پژوهش که Teens, Social Media & Technology 2018 نام گرفته، همچنین یافتههای جالبی درباره ارتباط میان جنسیت نژاد با استفاده از شبکههای اجتماعی پیدا کرده است. بر این اساس، دختران با 42 درصد، بیشتر نسبت به استفاده از <اسنپچت> تمایل نشان میدهند (این میزان برای پسران 29 درصد است)، در حالی که پسران با 39 درصد، اقبال بیشتری به <یوتیوب> دارند. همچنین، نوجوانان سیاهپوست با 26 درصد، نسبت به نوجوانان سفیدپوست (7 درصد)، کشش بیشتری به سوی <فیسبوک> نشان میدهند. در سوی دیگر، نوجوانان سفیدپوست با 41 درصد، گرایش قابل توجهی به <اسنپ چت> نشان میدهند و این در حالیست که میزان این گرایش در میان سیاهپوستان 23 درصد و در میان نوجوانان <هیسپانیک> یا لاتینتبار، 29 درصد است.
این نخستین بار نیست که یافتههای یک پژوهش، کاهش محبوبیت فیسبوک در میان نوجوانان را نشان میدهد. در یک مطالعه مشابه که توسط یک کمپانی تبلیغات آنلاین در ماه فوریه انجام شد، نشان داد که تعداد کاربران این وبسایت در گروه سنی 12 تا 17 سال نسبت به سال گذشته، حدود 10 درصد کاهش داشته است.
<پل ورنا> تحلیلگر تبلیغات آنلاین درباره این یافتهها میگوید: <این روند کاهشی، موضوعی است که مدت هاست شاهد آن هستیم. وقتی دختر بزرگم که اکنون 17 سال دارد، وارد 13 سالگی شد، ایجاد حساب کاربری در فیسبوک، بخشی از جریان روزانه زندگیاش بود. چندی پس از آن، او متوجه شد که حسابش در فیسبوک، برایش استفادهای ندارد و آن را بست. دختر دومم که به 13 سالگی رسید، اصلا به سراغ فیسبوک نرفت>.
شبکههای اجتماعی برای حضور و حفظ کاربران نوجوانشان تلاش زیادی می کنند. علت این است که حضور این کاربران، جذابیت این شبکه ها را برای دیگر کاربران، و به این ترتیب، برای آنها که قصد تبلیغات در این سایتها را دارند، افزایش می دهد. برخی تحلیلگران بر این باور هستند که تغییر گروه سنی کاربران فیسبوک از نوجوانان به بزرگسالان، خطر بزرگی برای موجودیت فیسبوک محسوب میشود. بعضی حتی این خطر را مهم تر از قائله موسوم به رسوایی Cambridge Analytics می دانند که به خاطر آن، <مارک زاکربرگ> خالق فیسبوک، مجبور شد به کنگره آمریکا رفته و به پرسشها پاسخ دهد.
به گزارش iranjavan، اما علیرغم خروج گسترده نوجوانان از فیسبوک، این شبکه اجتماعی با بیش از 2 میلیارد کاربر، همچنان به عنوان بزرگترین پایگاه اجتماعی آنلاین شناخته میشود.
|
نظر بدهید