خطر اخبار جعلی/ بنیانگذار ویکی‌پدیا: مبارزه با اخبار جعلی وظیفه رسانه‌های مسئول است

ویلز معتقد است سامانه‌های اطلاع‌‌رسانی باید در این راستا نهایت تلاش خود را بکنند تا اطلاعات روشن و درست به مردم برسد. وی به ویژه تأکید دارد که این تلاش‌ها پیش از انتخابات پارلمان اروپا صورت بگیرد.

شبکه اطلاع رسانی روابط عمومی ایران (شارا)|| جیمی ویلز بنیانگذار ویکی‌پدیا تاکید کرد که رسانه‌های مسئول وظیفه دارند درباره خطر اخبار جعلی آگاهی‌رسانی کنند.

به گزارش رسانه شارا به نقل از یورونیوز، ویلز معتقد است سامانه‌های اطلاع‌‌رسانی باید در این راستا نهایت تلاش خود را بکنند تا اطلاعات روشن و درست به مردم برسد. وی به ویژه تأکید دارد که این تلاش‌ها پیش از انتخابات پارلمان اروپا صورت بگیرد.

ایشان که در حاشیه اجلاس داووس با خبرنگار یورونیوز گفتگو می‌کرد، افزود:‌«کل دموکراسی یعنی بیان اراده مردم اما اگر مردم، به هر دلیل، با دروغ‌های بزرگ و اطلاعات غلط گمراه شوند آنگاه نتایجی که به بار می‌آید واقعا بیانگر خواست مردم نیست.»
جیمی ویلز نتیجه اطلاع‌رسانی درست و شفاف را زمانی می‌داند که مخاطب نیز هنگام شنیدن خبری تکان‌دهنده یا نامحتمل بتواند درستی آن را با جستجو در منابع متفاوت بیازماید.

گفتنی است ویکی‌پدیا یک دانشنامه اینترنتی چندزبانه با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته می‌شود و هر کسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد می‌تواند مقالات آن را ویرایش کند. نام ویکی‌پدیا واژه‌ای ترکیبی است که از واژه‌های ویکی (وبگاه مشارکتی) و اِنسایکلوپدیا (Encyclopedia) (دانشنامه یا دائرهالمعارف) گرفته شده‌ است. هدف آن آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامه آزاد به تمامی زبان‌های زنده دنیا است.

ویکی‌پدیای انگلیسی در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۱ (۲۶ دی ۱۳۷۹) به صورت مکملی برای دانشنامه تخصصی نوپدیا نوشته شد. بنیان‌گذاران آن «جیمی ویلز» و «لری سنگر» هستند. هم‌اکنون بنیاد غیرانتفاعی ویکی‌مدیا پروژه ویکی‌پدیا را پشتیبانی می‌کند. میزبان‌های اینترنتی اصلی این وبگاه در شهر تامپای فلوریدا هستند. همچنین میزبان‌های اضافی دیگری هم در شهرهای آمستردام و سئول به این وبگاه یاری می‌رسانند.

اعتبار ویکی‌پدیا دائماً مورد اختلاف بوده ‌است. برخی آن را به‌خاطر انتشار رایگان، ویژگی قابل ویرایش بودن، سیاست بی‌طرفی و گستردگی عناوین ستوده‌اند. از سوی دیگر، منتقدین درستی و اعتبار ویکی‌پدیا را به‌خاطر آزادی ویرایش زیر سؤال برده‌اند، همچنین ویکی‌پدیا به خاطر آسیب‌پذیری در برابر خرابکاری، کیفیت غیریکنواخت، سوگیری نظام مند، بی‌ثباتی و نیز به خاطر ترجیح اجماع بر اعتبار در سبک ویرایش مقالات نقد شده‌است.

 

به گزارش رسانه هدهد، در مقابل سیاست‌های محتوایی و ویکی پروژه‌های ویکی‌پدیا توسط کاربرانی تهیه می‌شود که در پی رفع این نگرانی‌ها هستند. پژوهشگران در دو مطالعه علمی به این نتیجه دست یافته‌اند که خرابکاری‌ها عموماً زودگذر هستند و ویکی‌پدیا نسبتاً به درستی سایر دانشنامه‌ها است.

به گزارش شارا، مؤسس ویکی‌پدیا در سال 1396 گفته بود  اخبار جعلی در عصر ارتباطات و اینترنت آه از نهاد همه بلند کرده است. هنوز مدت زمانی زیادی از انتشار اخبار جعلی که می‌گویند در نتیجه انتخابات آمریکا تاثیر داشته نگذشته است.

 

از آن زمان غول‌های دنیای فن‌آوری و بسیاری دیگر تعهد دادند که به مبارزه با اخبار دروغ برخیزند. حتی محققان در طرحی از ساخت یک سیستم که به نام واکسن اخبار دروغ شناخته می‌شود خبر دادند. اهمیت مبارزه با این اخبار هم از جهت تاثیری است که روی زندگی تک تک افراد می‌گذارد هم از جهت تاثیرات بزرگ اجتماعی که ممکن است به یک فاجعه ختم شوند. حالا در جدید ترین تحول موسس ویکی‌پدیا هم به مبارزان با اخبار دروغ پیوسته است.

به گزارش خبرآنلاین؛ مؤسس ویکی‌پدیا با راه‌اندازی سایت جدید ویکی‌تریبونwww.wikitribune.com قصد دارد با اخبار جعلی مبارزه کند.جیمی ویلز با استخدام روزنامه‌نگاران حرفه‌ای و همچنین با کمک پشتیبان‌هایی که داوطلبانه حضور خواهند داشت، قصد دارد با توسعه پلتفرم جدید، با اخبار جعلی در دنیای مجازی مبارزه کند. جیمی می‌خواهد در فاز اول با استخدام 10 روزنامه‌نگار کار خود را شروع کند و در این راه از حرفه‌ای ها تقاضای کمک کرده است.

ویکی تریبون با اعانه‌های مالی اداره خواهد شد (بدون اسپانسرهای تبلیغاتی) و تمامی حوزه‌ها را از جمله سیاست، علوم، فناوری و سایر حوزه‌ها به انتخاب مشترکینی که عضو خواهند شد، پوشش خواهد داد. لینک اخبار ویکی تریبون به مصاحبه‌ها و رفرنس‌های اصلی ارجاع داده می‌شود تا اصل بودنشان تضمین شود و در نهایت فرهنگ خبری جدیدی حول ویکی تریبون در فضای مجازی شکل گیرد.

کمپانی‌های آی تی سعی کرده‌اند تا هرکدام از راه و روش مخصوص خود برای مبارزه با اخبار جعلی استفاده کنند و یوتیوب با آموزش کاربران، گوگل با ایجاد سایت‌هایی مانند Politifact، فیس‌بوک با درج آگهی در روزنامه‌های آلمان به جنگ با اخبار جعلی رفته‌اند اما سیاستمداران انگلیسی سایت‌هایی مانند گوگل و فیس‌بوک را مسبب اصلی می‌دانند که نتوانسته‌اند یا نمی‌خواهند با اخبار جعلی مبارزه کنند، چراکه تبلیغات و درآمدزایی از هر چیز دیگری برایشان مهم‌تر است.